Lounais-Häme Forssa

Kevytyrittäjyys rakentaa kivijalkaa tulevaan – Kosmetologit luovat asiakassuhteita jo opiskeluaikana

Joukko tulevia kosmetologeja saa vahvan pohjan yrittäjyyteen opiskeluaikana. Kevytyrittäjyys tarjoaa oivan tilaisuuden myös asiakassuhteiden luomiseen.
Forssan ammatti-instituutista keväällä kosmetologiksi valmistuvat Karita Tanski (vas.), Sandy Koskinen ja Katariina Orelma ovat hankkineet käytännön työkokemusta kevytyrittäjinä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutista keväällä kosmetologiksi valmistuvat Karita Tanski (vas.), Sandy Koskinen ja Katariina Orelma ovat hankkineet käytännön työkokemusta kevytyrittäjinä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ammatti-instituutista keväällä kosmetologeiksi valmistuvat Katariina Orelma, Karita Tanski ja Sandy Koskinen ovat koronasta huolimatta saaneet vahvan jalansijan työelämään. Kaksi ensiksi mainittua aloitti kevytyrittäjänä kesällä ja Koskinen liittyi joukkoon lokakuussa.

– Varmuutta sekä kokemusta hoitojen tekemisestä on karttunut ja itsenäisyyttä tullut, kun olen tehnyt töitä yksin hoitolassa. Tukiverkosto on ollut hyvä ja kevytyrittäjänä olen päässyt matalalla kynnyksellä alkuun ja näkemään, millaista työ voi olla, illat ja viikonloput Lumotun Salongin tiloissa kevytyrittäjänä työskentelevä Sandy Koskinen summaa.

Työskentely koulun lomassa oli kolmikon mielessä heti opintojen alkuvaiheessa. Kevytyrittäjyys vaati ainoastaan ripauksen rohkeutta sekä uskoa omiin taitoihin. Korona ei aikeita vesittänyt, vaan päinvastoin aktivoi entisestään.

– Oli helppoa aloittaa, kun mies on yrittäjänä ja sivustakatsojana olen nähnyt, mitä se on. On hyvä tilanne, kun jo opiskeluaikana tulee tutuksi ja pystyy hankkimaan asiakaskuntaa itselleen, Marisan tiloissa toimiva Karita Tanski kertoo.

– Koulussa kerittiin juuri sopivasti perehtyä sokerointiin ja kestolakkauksiin. Yrittäjänä niitä pääsi heti tekemään. Työn, koulun ja perheen yhdistäminen on ollut tasapainottelua. Koulun loppuvaihe on ollut tosi tiukka ja haastetta on ollut, että kaiken on saanut hoidettua, Tuhkimon tiloissa työskentelevä, Katariina Orelma sanoo.

Sandy Koskinen on tehnyt opiskelujen lomassa kosmetologin töitä lokakuusta alkaen. Kevytyrittäjyys tarjoaa pehmeän väylän yrittäjyyteen, sillä maksuliikenne ja veroasiat hoituvat laskutuspalveluyrityksen kautta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sandy Koskinen on tehnyt opiskelujen lomassa kosmetologin töitä lokakuusta alkaen. Kevytyrittäjyys tarjoaa pehmeän väylän yrittäjyyteen, sillä maksuliikenne ja veroasiat hoituvat laskutuspalveluyrityksen kautta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Helppo väylä yrittäjyyteen

Kevytyrittäjä hoitaa palveluidensa markkinoinnin, hinnoittelun ja asiakashankinnan itse. Sen sijaan rahaliikenne hoituu laskutuspalveluyrityksen kautta. Ammatti-instituutin kolmikko toimii OP kevytyrittäjinä ja pankki perii kosmetologien myynnistä viiden prosentin palvelumaksun. Toiminimeä ei tarvita ja y-tunnustakaan ei ole tarvinnut hakea itse.

– Pankki hoitaa verotuksen ja laskutuksen sekä tilittää kevytyrittäjälle jäljelle jäävän summan. Kun itse tekee ostoja, kuitit saa laittaa pankille. Ennakkoveroista ja alveista ei tarvitse huolehtia, kolmikko kiittelee.

Tilojen ja työvälineiden käytöstä Tanski ja Orelma ovat maksaneet kauneushoitoloiden omistajille sovitun prosenttimäärään tuloistaan. Jos töitä ei olisi, maksutkaan eivät juoksisi.

Sandy Koskinen puolestaan työskentelee sopimusyrittäjänä, joten tulojen ehtyessä maksut menevät omasta pussista.

– Koronatilanteen pahentuminen on toki laittanut miettimään, miten tilanne näkyy kauneushoitoloissa… Viime hetkien peruutuksia on nyt tullut aiempaa enemmän.

Kokemukset kevytyrittäjyydestä eivät ole saaneet ketään kolmikosta hylkäämään ajatusta omasta kauneushoitolasta, vaikka valmistumisen jälkeen työt jatkunevat toistaiseksi kevytyrittäjän roolissa.

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Hoitoihin on uskallettu hakeutua

Keväällä valmistuvista yhdeksästä kosmetologista tulee kauneudenhoitoalan opettaja Arja Sarinin mukaan osaavia ammattilaisia, vaikka syksyllä 2019 alkanut opiskeluaika on ollut koronan värittämää. Maaliskuun puolivälin äkkisiirto etäopetukseen laittoi luovuuden koetukselle.

– Joukko on ollut äärimmäisen motivoitunutta ja töitä on tehty kovasti. Moni laittoi hoitolatyylisen ympäristön itselleen kotioloihin ja opintojen aikana erilaiset digitaaliset opintomenetelmät ovat tulleet tutuksi. Lähtökohtana on kuitenkin alusta asti se näkökulma, että kaikista tulee yrittäjiä.

Elokuusta lähtien myös lähiopetusta on ollut tarjolla ja hybridimalli on toiminut opettajan näkökulmasta hyvin. Paikan saaminen kuluvan kevään työssä oppimisjaksolle voi olla työlästä. Kenenkään valmistumista se ei kuitenkaan vaaranna.

– Onneksi meillä on koko ajan ollut asiakkaita, jotka ovat uskaltaneet tulla hoitoihin oppilaitokselle. Voimavaramme on, että pystymme tekemään harjoitteluja myös koululla, Arja Sarin muistuttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic