Lounais-Häme

KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi: Valitusjärjestelmän tiukentuminen vain parantaa oikeusturvaa

Korkeinta hallinto-oikeutta johtava Kari Kuusiniemi näkee, että valitusjärjestelmän tiukentuminen johtaa toiminnan tehostumiseen.
Ensi vuoden alusta lähtien KHO:hon valittamiseen tarvitaan aina valituslupa. KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi, 58, pitää uudistusta tarpeellisena. Kuusiniemi vieraili tiistaina Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Kuva: Pekka Rautiainen
Ensi vuoden alusta lähtien KHO:hon valittamiseen tarvitaan aina valituslupa. KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi, 58, pitää uudistusta tarpeellisena. Kuusiniemi vieraili tiistaina Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Kuva: Pekka Rautiainen

Valitusjärjestelmän tiukentuminen ei heikennä vaan päinvastoin parantaa ihmisten oikeusturvaa, näkee korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Kari Kuusiniemi.

Eduskunnan vastikään hyväksymän lakiuudistuksen myötä hallinto-oikeuden päätöksistä valittamiseen tarvitaan jatkossa aina valituslupa. Muutos tuo muun muassa lastensuojeluasiat valituslupajärjestelmän piiriin.

Kuusiniemi perustelee näkemystään tehokkuuden lisääntymisellä ja resurssien paremmalla kohdentumisella.

– Jatkossa voimme ratkaista valituslupa-asiat pienemmällä eli kolmen tuomarin kokoonpanolla ja ilman kuulemismenettelyä. Lisäksi kielteinen valituslupapäätös voidaan antaa lyhyenä standardimaisena päätöksenä.

Kuusiniemen mukaan tämä vähentää rutiinityötä, mikä puolestaan vapauttaa resursseja tärkeimpiin töihin.

– Sen myötä pystymme antamaan yhä paremmin perusteltuja, oikeuskäytäntöä ohjaavia ja ihmisten oikeusturvaodotuksiin vastaavia ratkaisuja.

Lukumääräisesti suurin osa KHO:n tehtävistä on juuri valituslupahakemuksia.

Valituslupakynnys vaihtelee asiaryhmittäin. Esimerkiksi verotusasioissa valituslupa myönnetään tavallisesti noin 20 prosentissa tapauksissa, Kuusiniemi kertoo. Ulkomaalaisasioissa läpi menee keskimäärin joka kymmenes hakemus, niistäkin suuri osa vain olosuhteiden eli esimerkiksi jonkin maan turvallisuustilanteen muututtua.

– KHO:n tulee myöntää valituslupa, jos jokin kolmesta perusteesta täyttyy: ennakkotapausperuste, ilmeisen virheen peruste tai muun painavan syyn peruste. Painava syy voi liittyä esim erkiksi hankkeen suureen yhteiskunnalliseen merkittävyyteen tai yksilötasolla vaikkapa maahanmuuttajan palautuskieltoon, Kuusiniemi kertoo.

Eniten KHO:ta työllistävät ulkomaalaisasiat. Niiden osuus viime vuonna saapuneista tapauksista oli 60 prosenttia. Suurin osa koskee Maahanmuuttoviraston kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

– KHO:ssa käsiteltävien ulkomaalaisasioiden määrä on vielä tänäkin päivänä suurempi kuin olisin osannut ennakkoon kuvitella. Näyttää epätodennäköiseltä, että asiamäärä voisi lähitulevaisuudessa pudota vuotta 2015 edeltäneelle tasolle, Kuusiniemi sanoo.

Turvapaikkahakemusten määrä vaikuttaa piikkivuoden jälkeisestä putoamisestaan huolimatta jääneen pysyvästi ”entisen normaalin” yläpuolelle.

– On mahdotonta ennustaa, millaisia ihmismääriä tänne voi tulla, jos maailmassa tapahtuu mullistuksia ja uusia konflikteja ja syntyy esimerkiksi ilmastopakolaisuutta, Kuusiniemi pohtii.

Hänen mukaansa KHO sai ”varsin kohtuullisen määrän” lisäresursseja vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallon jälkeen.

– Ihmisten asiat pitää saada käsitellyiksi säällisessä ajassa. Tälle on paitsi inhimilliset myös valtiontaloudelliset perusteet, sillä ihmisten pitäminen vastaanottokeskuksissa ei ole ilmaista.

– Meidän täytyy saada omat prosessimme niin toimiviksi, että suoriudumme tästä tehtävästä.

Kuusiniemen mukaan KHO on niin arvostettu työpaikka, että sinne on ainakin toistaiseksi löytynyt riittävästi hyviä juristeja.

Nykylainsäädäntö on lähtenyt siitä, ettei viranomaispäätöksistä valittamiseen pääsääntöisesti tarvita valituslupaa. Käytännössä kehitys on kuitenkin kulkenut päinvastaiseen suuntaan.

– Meille tulevista jutuista kolme neljästä on valituslupajärjestelmän piirissä, Kuusiniemi kertoo.

Tähän asti valituslupaa ei ole tarvittu esimerkiksi lastensuojeluasioissa, kunnallisasioissa eikä niissä monissa muissa asioissa, joissa valitusluvasta ei ole erikseen säädetty.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on kantanut huolta oikeusturvan säilymisestä lastensuojeluasioissa. KHO:ssa sovellettavat valituslupaperusteet kuitenkin varmistavat oikeusturvan, ja asiat saadaan ratkaistua selvästi nykyistä nopeammin.

Kuusiniemen mielestä valitusjärjestelmää ei pidä enää tämän uudistuksen jälkeen tiukentaa, sillä valitusmahdollisuus on tärkeä osa kansalaisten oikeusturvaa.

– Olen vakaasti sitä mieltä, ettei meidän ole syytä edetä suppeampaan valituslupajärjestelmään, jollainen on käytössä korkeimmalla oikeudella. He soveltavat käytännössä vain ennakkopäätösperustetta. Yleisen puolen tuomioistuinjärjestelmä on kuitenkin kolmiportainen, meillä kaksiportainen.

Kuusiniemi on myös vastustanut tiukasti ajatusta korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden yhdistämisestä. Perusteena on sekä tehtäväkuvien että prosessien ja toimintaperiaatteiden erilaisuus.

– En näe mitään järjellistä syytä siihen, että nyt hyvin toimivia erillisjärjestelmiä pitäisi ruveta yhdistämään. Kaksilinjainen lainkäyttö on myös selvä eurooppalainen pääsääntö.

Kuusiniemi aloitti KHO:n presidenttinä viime syyskuussa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic