Lounais-Häme

Kiekkoilijat vaihtoivat golfiin

Juha Jyrkkiö, Mika Helkearo, Jukka Mattila, Pekka Rahikainen.

Muun muassa nämä ovat tuttuja nimiä ainakin hieman varttuneemmalle jääkiekkoa seuraavalle urheiluväelle Forssan seudulla. Miehiä yhdistää paitsi jääkiekko, myös golf, joka on nelikon ja monen muun entisen kiekkoilijan harrastus.

-Monesti mielletään, että golf on yleisesti jääkiekkoilijoiden harrastus. Eivät ne aktiivipelaajat oikein ehdi, enemmän tämä on lopettaneiden pelaajien harrastus, forssalaislähtöinen, nykyinen Porissa asuva Juha Jyrkkiö kertoo.

Jyrkkiö lopetti aktiiviuransa Ässissä kauteen 1991-92. Forssan Palloseuran kasvatti pelasi parhaimmillaan yli 100 golfkierrosta vuodessa. Pari viime kautta Ässien C-junioreiden valmentajana on vienyt aikaa niin, että kierroksia on tullut noin 30 kautta kohden. Jyrkkiön tasoitus oli parhaimmillaan 6,4, mutta nyt se on 11,8.

-Aloitin golfin vuonna 1985. Creen cardin suoritin tosin vasta 1988 Hämeenlinnassa, mutta entinen pelikaveri Pekka Mäkelä oli prona Porin kentällä ja pelasin salaa. Nyt kun tulee pelattua vähemmän ja ikää enemmän, kierrokset ovat tasoitusta nostavia.

Jyrkkiöltä löytyy siis lahjakkuutta ja pallosilmää kiekon lisäksi golfiin. Ensimmäisen aikuisten kiekkopelinsä hän muistaa pelanneensa 13-vuotiaana Lohjalla. Kaudella 1975-76 paikka aukeni FoPS:n liigajoukkueessa, vain 16-vuotiaana.

Moni muistaa Jyrkkiön luunkovana puolustajana, mutta uransa hän aloitti hyökkääjänä. FoPS:n pudottua liigasta divariin, valmentaja Alpo Suhonen kysyi Jyrkkiöltä pakkipulassaa, onnistuisiko tältä pelaaminen puolustajana. Jyrkkiöhän pelasi, mutta seuraavana vuonna tehdessään sopimuksen Jokereihin yksi ehto oli, että pelipaikka löytyy hyökkääjänä.

-Matti Väisänen valmensi sekä Jokereita että alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta, jossa pelasin puolustajana. Ässiin mentyäni pelasin pari kautta hyökkääjänä, mutta samaan aikaan A-nuorten SM-sarjassa puolustajana. B-nuorten SM-sarjassa, kun pelasimme käytännössä kahdeksalla miehellä, kävin kaksi kertaa pelin aikana vaihdossa ja vedin välillä happea puolustajana, 57-vuotias Jyrkkiö muistelee.

-Kaipa sitä jotain tuli uralla tehtyä oikeinkin, koska vasta menneenä talvena Jesse Puljujärvi rikkoi ennätykseni, FoPS-kasvatti muistelee viitaten Puljujärven pistemäärään, jolla tästä tuli turnaushistorian tehokkain alle 18-vuotias suomalaispelaaja.

Luonnollisesti Jyrkkiöllä on monenlaisia muistoja ja kokemuksia sekä jääkiekosta että golfista. Jukka Mattila pelasi Palloseurassa samaan aikaan kuin Jyrkkiö, mutta vuotta nuoremman Mika Helkearon ura edustusjoukkueessa käynnistyi vasta kaudella 1977-78, kun FoPS oli pudonnut 1. divisioonaan.

-Helke oli silloin vielä sellainen poika, joka ei ollut oivaltanut harjoittelua, Jyrkkiö virnuilee hyvästä ystävästään, jonka kanssa on pelannut lukuisia ystävyysotteluita sen jälkeen, viimeksi menneenä talvena, kun samassa ketjussa pelasi kolmantena lenkkinä lähes 600 pääsarjapeliä pelannut Jorma Vehmanen.

Forssassa Jyrkkiö vierailee edelleen säännöllisesti äitinsä luona. Siteitä seudulle vahvistaa perusteilla oleva FPS Alumni. Jyrkkiö toimii Porin alumnin PataKarhujen puheenjohtajana. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic