Lounais-Häme

Kielisuihku on tätä päivää pian myös Tammelassa. Vieraita kieliä ei enää opiskella pänttäämällä.

Tammelalaisessa Järven perheessä odotellaan innolla elokuuta. Kuusihenkisen perheen lapsista Joel, 4 ja Benjamin, 3, aloittavat syksyllä kielisuihkutuksen Taikatassun päiväkodissa. Joel ja Benjamin kuuluvat niiden vajaan 50 lapsen joukkoon, joiden perheissä innostuttiin kunnan tarjoamasta mahdollisuudesta.

Kielisuihkussa vieras kieli sulautetaan lasten arkisiin toimintoihin ja leikkeihin. Kyse ei ole siis opiskelusta. Vieraan kielin osuus on vähintään neljännes ajasta.

-Olen todella iloinen, että Tammelan kunta aloittaa kielisuihkutuksen. Tämä on askel eteenpäin ja oikeaan suuntaan, mutta vielä on tekemistä, poikien isä Niko Järvi sanoo.

 

Järven kolme kummilasta ovat nauttineet pääkaupunkiseudulla kielisuihkuista- ja kylvyistä. Hän on huomannut, että varhaisen kielenopetuksen myötä lapsista tulee avoimempia vieraille kielille ja kielisuihkutus avartaa lapsen maailmaa.

-Kun lapsi oppii ensimmäisen vieraan kielen mahdollisimman nuorena, seuraavan opiskeleminen on vielä helpompaa, eivätkä he pidän kielen opiskelua varsinaisena opiskeluna tai hankalana asiana.

Järvi on myös varma, että lapselle on tulevaisuudessa hyötyä, mitä aiemmin hän vieraita kieliä oppii.

-Vieraiden kielien osuus ja merkitys kasvaa koko ajan. Yhden tai kahden vieraan kielen osaaminen on uusi normaali. Vasta kun osaa useampaa vierasta kieltä, omaa erityisosaamista. Monissa yrityksissä työkielenä on jo muu kuin suomi. Ei pelkästään monikansallisissa pörssiyhtiöissä, vaan myös sellaisissa, jotka toimivat vain Suomessa, hän huomauttaa.

 

Niko Järvi näkee, että varhainen kielenopetus voisi toimia koko seutukunnan kärkihankkeena ja vetovoimatekijänä. Siksi hän toivoo, että kielikokeilu laajenisi kielisuihkusta kielikylpyyn ja ensimmäinen vieraan kielen opetus aloitettaisiin kaikissa seutukunnan kouluissa jo ensimmäisellä luokalla.

-Toivon, että se koordinoitaisiin seutukunnalle niin, etteivät minkään kunnan lapset olisi eriarvoisessa asemassa. Joko niin, että joka kunnassa annetaan omaa opetusta, tai sitä tarjotaan yli kuntarajojen.

Järvien kotona poikia kiinnostaa kovasti, mikä vieras kieli on kyseessä, jos he eivät sitä television lastenohjelmasta tunnista. Yhtä lailla Joel ja Benjamin yrittävät matkia kuulemaansa vieraskielistä sanontaa. Vanhemmat ovat yrittäneet kannustaa lapsiaan ymmärtämään, että maailma on muutakin kuin Tammela ja Forssa.

-Yksikään perhe, jonka kanssa olen asiasta keskustellut, ei ole kokenut asiaa turhana, vaan odottanut sitä innolla. Ainoa pelko on ollut, ettei ryhmään pääse. En ole kuullut, että vieraiden kielten opiskelu olisi ollut kenellekään haitaksi. FL

 

Mukaan pääsee syksylläkin
Tammelan kunta sai hakemuksia kielisuihkuun lähes 50 lapsen vanhemmilta. Varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakson mukaan määrä on lähes 20 prosenttia kaikista varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista.Kielisuihkutusta tarjotaan syksystä alkaen kirkonkylällä päiväkoti Taikatassussa kahdessa ryhmässä, päiväkoti Haituloissa ja Tammitarhan päiväkodissa Riihivalkamassa. Tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitse vaihtaa päiväkotia kielisuihkutuksen takia.Lisää hakijoita voi vielä tulla. Jos jonkun lapsi haluaa mukaan kielisuihkutukseen sen ollessa jo käynnissä, muokkaamme toimintaa niin, hän pääsee, Laakso lupaa.Tammelan kunnassa pohdittiin, tarjotaanko leikin kautta tapahtuvaa kielisuihkutusta kaikille varhaiskasvatuksen lapsille, mutta nyt päädyttiin vaihtoehtoon, jossa sitä annetaan halukkaille.Kielisuihkutuksen tavoitteena on antaa lapsille positiivinen asenne eri kieliä ja kulttuureita kohtaan ja saada heidät tuntemaan, että kielen omaksuminen on luontevaa. Kielisuihkutus aloitetaan englannin kielellä, mutta Laakson mukaan laajentaminen muihin kieliin on mahdollista. Henkilökunnan keskuudesta kysellään halukkaita mukaan. Laakson mukaan varhaiskasvatuksen keskuudesta löytyy jo valmiudet antamaan opetusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic