Lounais-Häme

Kieltenopetus alkaa ekaluokkalaisilla - samalla peruskoulun tuntimäärä kasvaa

Helsinki
22.09.2018, 17:14

Kotimaa

Vieraan kielen opetus alkaa jatkossa jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Kieltä opiskellaan ensimmäisellä ja toisella luokalla kaksi tuntia viikossa ja näin viikon kokonaistuntimäärä kasvaa. Valtioneuvosto antoi asiaa koskevan asetuksen tänään.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että päätöksen ansiosta kielten oppimisen herkkyyskausi voidaan hyödyntää aiempaa paremmin.
– Monipuolinen kielitaito on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden taidoista kansainvälistyvässä maailmassa, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.
Ensimmäinen vieras kieli eli A1-kieli alkaa jatkossa viimeistään ekan luokan keväällä. Nykyisin vieraan kielen opetus alkaa vasta viimeistään kolmannella luokalla, mutta halutessaan kunnat voivat aloittaa sen jo ensimmäisellä tai toisella luokalla.
Kieltenopetuksen varhaistumisen takia opetus- ja kulttuuriministeriö lisää tästä vuodesta lähtien rahaa opettajien täydennyskoulutukseen.

Kieltenopetusta tarjottu ekaluokkalaisille kokeiluilla

Vieraan kielen opetusta on tarjottu ekaluokkaisille jo nyt. Eri paikkakunnat ovat aikaistaneet kieltenopetusta kokeiluilla, jotka jatkuivat myös tänä syksynä alkaneella kouluvuonna. Valtion tukemat kokeilut painottuvat eteläiseen ja läntiseen Suomeen.
Grahn-Laasosen mukaan nyt tehty päätös edistää koululaisten yhdenvertaisuutta.
– Ensi syksynä aloittavat ekaluokkalaiset ovat ensimmäinen ikäluokka, joka pääsee kokonaisuudessaan varhaisen kielenopetuksen piiriin riippumatta siitä, missä päin Suomea lapsi asuu. Nyt tehty historiallinen päätös tuo kaikki lapset tasa-arvoiseen asemaan, ministeri sanoo tiedotteessa.

—–
Korjattu 22.9. klo 17.13: Aiemmin jutussa kerrottiin, että vieraan kielen opetus alkaa vasta kolmannella luokalla. Kunnat ovat kuitenkin voineet halutessaan aloittaa sen jo ensimmäisellä tai toisella luokalla. Virheellinen juttu oli julkaistu torstaina 20.9.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic