Lounais-Häme

Kierrätyksellä vetovoimaa Jokioisilla

Lauantainen tavaranvaihtopäivä keräsi kosolti väkeä ja kassikaupalla tavaraa MTT:n vanhalle navetalle. Kierrätyksen hengessä vaihtaa sopi kaikkea käyttökelpoista tavaraa korvauksetta.

Kierrätykseen kelpasivat niin lelut, vaatteet kuin kirjatkin. Eritoten vaatteet vaihtoivat hyvään tahtiin omistajaa. Liikkeellä oli muitakin kuin lapsiperheitä. Ihmisiä meni ja tuli ovensuussa kantamuksineen.

– Tämä on tosi hyvä idea, tuumi jokioislainen Merja Hakamäki, joka sekä toi että vei tavaraa.

Kävijöitä oli läheltä ja kauempaa. Harjavaltalainen Jenni Karpolehto pistäytyi tapahtumassa ensi kertaa, kun oli pistäytymässä Forssassa asuvan siskonsa luona.

– On ihan kiva, että saa vaihtaa näin tavaraa, hän kiitti Jokioisten mallia.

Tammelalainen Maija Kuosmanen naurahti, että mukaan tarttui saman verran kuin oli tuonutkin.

Viljo Kuosmanen arvioi suosiosta, että tavaramäärä on vuosien varrella lisääntynyt. Hänestä päivä on paikallaan, sillä kirpputoreillakaan ei saa kaikkea tavaraa myytyä.

Rahaa ei tarvittu tapahtumassa kuin suuhunpantavan hankintaan. Viedä ja tuoda saattoi vapaasti, kunhan kyse oli yksityiskäytöstä. Pannassa oli kaatopaikkatavara. Päivän päätteeksi ylijäämävaatteet päätyvät muualle kierrätykseen.

Tilaisuuden järjestivät tuttuun tapaan Jokioisten ympäristölautakunta ja Tahdittomat ry. Ensimmäisestä tavaranvaihtopäivästä on vierähtänyt jo kolmisenkymmentä vuotta.

Tapahtuma on vakiintunut toukokuun alkuun, jolloin ihmiset muutenkin koluavat nurkkiaan ja keli alkaa olla riittävän lämmin.

Erilaisista kierrätysliikkeistä huolimatta tapahtuma on säilyttänyt suosionsa.

– Onnellinen voi olla, kun tavara vaihtaa omistajaa. On hyvä asia, että ihmiset ovat oppineet kierrättämään, toteaa Tahdittomien Anja Mikkola.

Moni on toivonut, että vuodessa voisi olla useampikin tavaranvaihtopäivä, mutta Tahdittomille se olisi Mikkolan mukaan liian iso rasite. Yhdistys saa tapahtumasta pientä tuloa vain puffetista. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic