Lounais-Häme

Kierrätyspisteverkosto elää vielä

Useampi Forssan Lehden lukija on ottanut yhteyttä toimitukseen ja kertonut vuoden alusta Rinki-ekopisteiksi muuttuneiden kierrätyspisteiden käyttöön liittyvistä hankaluuksista.

Esimerkiksi Jokioisilla kartonkipakkauksille tarkoitettu keräysastia on liian pieni, Forssassa paperinkeräys siirrettiin yllättäen Citymarketilta Tokmannille.

Lisäksi kierrätysastioiden suuaukot ovat sen verran pieniä, että nykyisin purkit, pullot ja kartongit joutuu laittamaan astioihin yksi kerrallaan.

Jokioisten kartonkikeräyssäiliö on poikinut paljon palautetta myös suoraan ekopisteistä vastaavalle Suomen Pakkauskierrätys RINKI oy:lle. Aluepäällikkö Harri Patana kertoo, että keräyssäiliö ei sinänsä ole pieni, sillä se on kooltaan seitsemän kuutiota.

Ongelmallinen tilanne johtuneekin ennemmin siitä, että Jokioisilla on aikaisemmin ollut toinen, toisen toimijan kartonginkeräysastia, joka on sittemmin poistettu.

-Nyt Jokioisilla on ollut vain tämä yksi keräyspiste, johon kierrättäminen keskittyy ja siksi yhden astian keräyskapasiteetti ei riitä, Patana kertoo.

-Olemme jo tilanneet Jokioisille toisen kartonkikeräyssäiliön.

Patana rauhoittelee myös forssalaisia kierrättäjiä ja sanoo, että paperinkeräyspiste on tulossa takaisin Citymarketille. Citymarketilla on menossa keräysvälineen muutos, mutta uutta ei ole vielä toimitettu poisviedyn tilalle.

Keräysastioiden syöttöaukot puolestaan ovat Patanan mukaan tarkoituksella sellaisia kuin ovat.

-Säiliöt on suunniteltu tarkoin käyttöä ajatellen. Esimerkiksi kartonkikeräysastian suuaukko on korkealla siksi, että keräyskapasiteettia riittäisi. Kapea ja leveä suuaukko on, jotta ihmiset ruttaisivat pahvia kasaan ennen säiliöön laittamista, eikä kukaan pääse kiipeämään säiliöön, Patana sanoo.

-Ruttaamalla kartonkia mahtuu enemmän säiliöön. Voithan kuvitella, että jos joku laittaisi säiliöön ison pahvilaatikon, niin sen jälkeen säiliöön laitetut kartongit vain kasautuisivat sen päälle ja säiliö olisi vielä nopeammin täynnä.

Metallille tarkoitetuissa astioissa pieni suuaukko estää kierrätyspisteeseen kuulumattoman jätteen heittämisen kierrätettävien jakeiden sekaan. Isommat metallit kuuluu viedä jäteasemalle.

Patana toteaa, että palautetta kierrätysastioiden ja -pisteiden hankalasta käytöstä ei Rinkiin asti ole yksittäistapauksia lukuun ottamatta kaikunut.

Kaikkein eniten Rinki saa palautetta kierrätyspisteiden epäsiisteydestä.

-Ikävä kyllä kuluttajat tuovat pisteisiin myös rakennusjätettä, huonekaluja ja elektroniikkaromua – sellaista tavaraa, joka ei kierrätyspisteeseen kuulu. Me joudumme ne siivoamaan, Patana toteaa.

-Haluan muistuttaa, että Rinki-ekopisteet ovat vain hyötyjätteelle tarkoitettuja keräyspisteitä.

Rinki-kierrätyspisteverkosto myös elää vielä jonkin verran. Ajantasaisen tiedon siitä, mitä jätettä missäkin keräyspisteessä tällä hetkellä kerätään, saa verkosta osoitteesta rinkiin.fi. FL

 

Rinki-verkosto avautui tammikuussa
Vuoden alusta alkaen vastuu kotitalouksissa syntyvän pakkausjätteen keräyksestä siirtyi kunnilta tuottajavastuun mukaisesti pakkaaville ja pakattuja tuotteita maahantuoville yrityksille.Tuottajien puolesta kierrätyspisteitä hallinnon Suomen Pakkauskierrätys RINKI oy.Suomen Pakkauskierrätys on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö.Yhtiön Rinki-ekopisteverkosto avautui 1.1.2016. Monilla paikkakunnilla kunnan vanhat keräyspisteet muuttuivat Rinki-ekopisteiksi.Ekopisteisiin kuluttajat voivat palauttaa kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausjätteensä.Forssassa on 10, Tammelassa kolme ja muissa seudun kunnissa yksi Rinki-ekopiste.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti