Lounais-Häme Forssa

Etukäteen parjatulle kiertoliittymälle sataa käyttäjiltä kiitoksia

Vilkun käyttö ja kevyen liikenteen sujuvuus sekä turvallisuus ovat asioita, joihin Forssan Lehden lukijat toivovat parannusta.
Kiertoliittymää kehutaan lähes varauksetta. Kritiikkiä aiheuttaa se, että liikenneympyrä tukkeutuu helposti, kun autoilija joutuu odottamaan suojatietä ylittävää jalankulkijaa.

Forssan Lehti pyysi lukijoitaan ottamaan kantaa vastavalmistuneen Forssan keskustan kiertoliittymän hyvistä ja huonoista puolista. Kiertoliittymä kirvoitti kansalaisia kommentoimaan ilahduttavan aktiivisesti, ja valtaosa kymmenistä kannanotoista oli lähes varauksettomasti positiivista.

Moni kommentoija kehuu keskustan ilmeen muuttuneen kiertoliittymän myötä merkittävästi parempaan suuntaan. Lähes jokaisen kommentoijan mielestä moottoriliikenteen sujuvuus liikennevalojen vaihduttua liikenneympyräksi muuttui radikaalisti parempaan suuntaan.

– Kiertoliittymä ja sitä kautta valoissa seisomisen poistuminen on parasta mitä Forssan liikenteelle on tehty 20 vuoden aikana, naulaa nimimerkki Pekka.

 

Lue myös: Kiertoliittymä valmistui – ota kantaa ja kerro, mitkä asiat liittymässä toimivat, mitkä mahdollisesti eivät

 

Monen kommentoijan mielestä Forssa on sen verran pieni paikkakunta, ettei täällä tarvita liikennevaloja missään.

– Päästöt vähenee, kun turha seisoskelu loppuu. Tiukkoihin paikkoihin kaikkiin liikenneympyrät, sopii hyvin ympäristöystävällisen kaupunkipuiston tyyliin, toteaa Tanja Thomsson Forssan Lehden Facebook-sivuilla.

Liikennevaloista halutaan päästä eroon ja korvata ne liikenneympyröillä. Vertailupohjaa haetaan myös maailmalta.

– Dakarissa, Senegalissa 8 miljoonaa asukasta ja vain yhdet valot pressan linnan kohdalla kadun yli meneville. Muuten koko kaupungissa vain kiertoliittymiä. Hyvin pelaa liikenne, toteaa Päivi Harjula.

– Viime viikolla kävin viininhakureissulla Italiassa ja siellä oli tosi paljon erikokoisia ympyröitä. Todella sujuvaa liikkumista, vaikka siellähän autoja riittää. Samaa voi sanoa täältä Grazista ja ympäristöstä, toteaa Itävallassa asuva Timo Sutinen.

Kritiikkiä kirvoittivat lähinnä vilkun käyttö tai sen käyttämättömyys ja kevyen liikenteen asema liikenneympyrässä. Muutama vastaaja olisi halunnut suojatiet kauemmaksi ympyrästä.

– Suojatiet olisi pitänyt tehdä muutama metri kauemmas ympyrästä, jotta eteen mahtuisi auto päästämään jalankulkijat tukkimatta ympyrää, kirjoittaa Juho Laitinen.

 

Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä on hyvillään kiertoliittymän saamasta palautteesta.

– Kun on katsonut kiertoliittymästä otettuja ilmakuvia tai youtube-videoita ja lukenut Forssan Lehden Facebook-sivujen kommentteja voi sanoa, että palaute on ollut minun virkamiesurani ajalta täysin poikkeuksellista, Heinilä iloitsee.

Heinilä perustelee suojateiden paikkaa turvallisuusaspektilla.

– Jos kevyen liikenteen väylät olisivat ympyrästä kauempana, niiden käyttö olisi hankalaa. Lisäksi osa painaisi jo kaasua ympyrästä poistuessaan ennen suojatietä.

Heinilä korostaa, että liikenneympyrässä autoilija on se, jonka velvollisuus on väistää kevyttä liikennettä.

– Kun iso auto jää odottamaan jalankulkijaa, sen perä jää ympyrään. Pienemmän auton kohdalla homma toimii, kunhan ei jäädä kovin kauaksi suojatiestä. Kun seuraa katseella jalankulkijaa ja pysähtyy odottamaan, välin ei tarvitse olla metrejä. Kyse on yhteispelistä. Toisaalta parempi on jäädä odottamaan kauas kuin olla jäämättä lainkaan, Heinilä sanoo. FL

Tätä mieltä liikenneympyrästä:

“On kivaa, että kadunvarsipysäköintipaikkoja tuli niin paljon. Keskikorokkeen puut ovat hienoja.”Elina K-V

“Kiertoliittymä on positiivinen muutos Forssaan! Lisää ympyröitä kaupunkiin!”Irina Ketola

“Turhat liikennevalot on poistettu ja hyvä niin. Tämä liikennesysteemi toimii niin autoilijoille kuin kävelijöille ja pyöräilijöille.”Sami

Aivan hullun hieno ja toimiva! Remontti ei häirinnyt missään vaiheessa kohtuuttomasti autoilemista.”Orzmar

Kiertoliittymä on paras päätös pitkään aikaan. Siinä liikenne sujuu jouhevasti ja sujuvasti. Vielä kun opitaan käyttämään vilkkua oikein.”Liisa Tonteri

Liikenne sujuu hyvin ja aukio on todella tyylikäs verrattuna aiempaan ”aakeeseen laakeeseen” asvalttikenttään kymmenine ajokaistoineen.”Matti K. Hakala

Hieno on, toimiva, vaikutta positiivisesti koko keskustan ilmeeseen. Ei mitään patsaita, kesäksi izoja kukkaruukkuja, zilalle asti.”Heino Ruottinen

Kun kevyt liikenne käyttää suojatietä, pysähtyminen suojatien eteen ei ole autoilijalle sen vapaaehtoisempaa kuin pysähtyminen punaiseen liikennevaloon.”Tuomas Mikael Vesala

Menee 2 kaistaa ja yhtäkkiä ennen liikenneympyrää toinen loppuu. Vaatii tottumista.”Vera Melkova”Näyttää ainakin ilmakuvan perusteella hyvältä. Jahka synnyinkaupunkiin tuun niin on käytävä ympäri ajamassa.”Jyri Lehtonen

“Näinhän se usein menee, että muutos on ensin iso ongelma ja kun se tehdään, niin kukaan ei enää vaihtaisi takaisin vanhaan.”Hanna Sairanen

Fingerpori

comic

Uusimmat