Lounais-Häme

Kiertotalous muuttaa ajattelua rankasti

Forssan maine kiertotalouden edistäjänä on kiirinyt Brysseliin saakka. Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) on ollut ympäristöteknologiaan liittyvissä asioissa Forssan kanssa ensimmäisen kerran tekemisissä 80-luvun lopussa.

-Ihailen sitä, miten pitkäjänteisesti täällä on asiaan panostettu. Se on ehdottomasti yksi Forssan helmistä. HAMK:lla on oma osuutensa, mutta paljon on tehty muuallakin.

Asioiden eteneminen on kuitenkin ottanut aikaa. Enemmän, kuin Pietikäinen olisi odottanut tai toivonut.

-Se ei ole kiinni tekijöistä, osaamisesta, tahdosta tai kaupungin panoksesta. Valitettavasti lainsäädäntö ja vaatimukset laahaavat perässä, Pietikäinen manaa.

Paljon on kuitenkin tapahtumassa EU:n tasolla. Pietikäinen on ollut itse mukana kiertotaloustiedonannossa, jonka perusteella laadittiin EU:lle tiekartta tarvittavista toimenpiteistä.

Kiertotalouteen siirtyminen vaatii isoa ajattelutavan muutosta, joka tosin on ollut vireillä jo pidemmän aikaan. Jotain asenteiden muutoksesta kertoo se, että EU:ssa asiaa vie eteenpäin Jyrki Katainen.

-Kiertotalouden taloudellinen merkitys aletaan pikkuhiljaa ymmärtää. On hyvä juttu, että asiaa hoitaa Katainen, joka on vastaa taloudesta ja kasvusta, eikä ympäristöasioista, Pietikäinen huomauttaa.

Pietikäinen on tekemisissä satojen eurooppalaisten yritysten kanssa, jotka ovat ottaneet kiertotalouden periaatteita omakseen. Yksi esimerkki on bisneksen muokkaaminen pelkkien tuotteiden myymisestä palvelun myymiseen.

-Esimerkiksi valaistusta tai kokolattiamattoja myydään palveluna. Se kannustaa tekemään tuotteesta mahdollisimman kestävän. Jos kokolattiamattoa täytyy uusia, yritys vaihtaa vain tarvittavat osat, eikä koko mattoa.

Pietikäinen kannustaa myös lounaishämäläisiä yrityksiä miettimään, mitä kaikkea voitaisiin myydä nimenomaan palveluna.

Kiertotalouden periaatteisiin liittyy EU:ssa tekeillä oleva ecodesing-direktiivi, jossa on tarkoituksena laajentaa niiden tuotteiden listaa, joiden energiatehokkuutta on tiukennettava.

-Käytännössä se tarkoittaa, että tuotteiden on oltava paranneltavia, korjattavia, uudelleen käytettäviä ja viime kädessä materiaalien kierrätettäviä.

Pietikäisen mukaan tuotteet päätyvät tällä hetkellä aivan liian nopeasti ”penkkaan tai polttoon”.

-Tuotteella pitäisi olla monta elämää, ennen kuin se varsinaisesti kierrätetään. Voisiko esimerkiksi palmuöljyn hyödyntää ensin vaikkapa ranskalaisten paistossa, sen jälkeen voiteluöljynä ja vasta sitten polttaa? Siitä saataisiin jo kolme elämää.

Pietikäinen näkisi mielellään ecodesign-direktiivin tulevan voimaan kattavana ja koko EU:n laajuisena. Tähän on europarlamentaarikon mukaan kuitenkin vielä pitkä matka. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic