Lounais-Häme Forssa

Kiertotaloutta parhaimmillaan: Forssalainen Suomen Erityisjäte tekee kuonasta hyödyllistä keinokiviainesta

Yhdyskuntajätteen polttamisesta jää pohjakuonaa, jota harva hyödyntää kokonaan. Forssalainen Suomen Erityisjäte oy kierrättää vuodessa pohjakuonaa lähes 100 000 tonnia.
Suomen Erityisjäte käsittelee Forssassa muun muassa pilaantunutta maata.

Yhdyskuntajätteen polttamisesta jäävää palamatonta materiaalia eli pohjakuonaa käyttää hyödykseen suuressa mittakaavassa vain kaksi yritystä Suomessa.

Toinen on energiajätti Fortum, toinen forssalainen Suomen Erityisjäte oy.

– Fortum käsittelee määrällisesti meitä ehkä hiukan enemmän, mutta prosessimme ovatkin hiukan erilaisia, Suomen Erityisjäte oy:n liiketoimintajohtaja Riina Rantsi kertoo.

Fortum käsittelee paljon myös omien jätteenpolttolaitostensa jätteitä, mutta Suomen Erityisjäte menee asiakkaiden luokse. Yritys on käsitellyt asiakkaidensa pohjakuonia vuodesta 2013 lähtien muun muassa Ilmajoella, Espoossa, Tampereella ja Pohjois-Ruotsin Bodenissa.

 

Suomen Erityisjätteen asiakkaina toimivissa jätteenpolttolaitoksissa syntyy pohjakuonaa vuosittain noin 30 000 tonnia. Erityisjäte vie kerran vuodessa kalustonsa paikalle ja käsittelee kuonan seuraavien kahden tai kolmen kuukauden aikana.

Nyt yrityksen käsittelemän pohjakuonan määrä on ylittänyt 300 000 tonnin rajan.

– Odotuksissa on, että tämän vuoden käsittelymäärä on 90 000 tonnia, Rantsi sanoo.

Pohjakuona koostuu muun muassa lasista, metalleista, kivestä, tiilestä, betonista ja keramiikasta.

Rantsi kertoo, että Suomen Erityisjäte oy pystyy hyödyntämään pohjakuonan käytännössä kokonaan.

 

Käsittely on kolmivaiheinen. Seulassa poistetaan isommat kappaleet, jotka voivat olla mitä tahansa maalipurkeista polkupyörän vanteisiin. Toinen vaihe on ballistinen erotin, jossa seulotaan pois alle kahden millimetrin jae. Viimeisessä vaiheessa pyörrevirtaerotin kerää metallipartikkelit talteen.

– Edistyksellisellä ADR-kuivaerotustekniikallamme metallit erotellaan pohjakuonasta tarkasti. Syntyvä mineraaliaines eli Scanwas-keinokiviaines on laadukas materiaali korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita, Rantsi kertoo.

Scanwas-keinokiviainesta voidaan hyödyntää esimerkiksi maarakennuksessa, kuten kevyen liikenteen väylissä ja kenttärakenteissa, sekä betoniteollisuudessa. Scanwas-keinokiviainesta on käytetty esimerkiksi Seinäjoen Puutarhalla kasvihuoneen piha-alueen rakentamisessa.

– Betonipuolella keinokiviaineksia hyödynnetään nimenomaan lähinnä maisematuotteissa, ei esimerkiksi silloissa tai taloissa.

Käsittelyssä erotellut metallit toimitetaan uusiokäyttöön. Vuosittain metalleja kiertää hyötykäyttöön yrityksen kautta lähes 10 000 tonnia.

 

Rantsi toteaa, että yritys ei ole tyytynyt helppoihin ja jo olemassa oleviin ratkaisuihin.

– Helpointa tietysti olisi vain ottaa esimerkiksi rautajakeet ja tehdä lopusta kaatopaikkakelpoisia, kuten osa tekee. On kuitenkin tärkeää säästää neitseellisiä kiviaineksia ja saada metallit taas uudelleen kiertoon, Rantsi kertoo.

Rantsin mukaan yritys on satsannut paljon kehitys- ja tutkimustyöhön. Edessä toivotaan olevan vielä vahvemmin kasvun aika.

– Laitteistomme nykyisellä kapasiteetilla voimme vuodessa käsitellä pohjakuonaa noin 100 000 tonnia. Sitä enemmän jos tulee, pitää investoida laitteisiin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic