Lounais-Häme Ypäjä

Kiesimestari restauroi Ypäjällä vanhoja aarteita ja jakaa tietouttaan muun muassa elokuvaväelle

Jenni Mäntynen restauroi Ypäjällä vanhoja hevosvetoisia ajovälineitä. Hänen tietouttaan hyödyntävät monet tahot aina kirjankääntäjistä elokuvaväkeen.
Jenni Mäntynen on vaunuseppä viidennessä polvessa. Taustalla tunnettu vaunumalli, joka on nimetty kuningatar Victorian mukaan.
Jenni Mäntynen on vaunuseppä viidennessä polvessa. Taustalla tunnettu vaunumalli, joka on nimetty kuningatar Victorian mukaan. Kuvat: Hanna Aronen

Ypäjäläinen Jenni Mäntynen on tiettävästi maan ainoa vaunuseppä.

– Ainakin ainoa, joka tekee kuitille. Tämä on sukuammatti, sillä olen vaunuseppä käytännössä viidennessä polvessa. Ainoastaan isäni jäi välistä, Jenni Mäntynen kertoo.

Mäntynen toteaa, ettei hänellä ollut nuorena varsinaista haaveammattia.

– Olin teininä kohtalaisen villi. Isoäitini, maailman viisain nainen, komensi minut verstaaseen, kunnes osaisin olla ihmisiksi, ja täällä sitä ollaan yhä, Mäntynen naurahtaa.

Työ opettaa

Vuonna 1995 Jenni Mäntynen perusti Kiesimestarit-yrityksen, jonka päätoimiala on vanhojen hevosvetoisten ajovälineiden restaurointi.

– Alalle ei ole koulutusta, joten kaiken tiedon olen joutunut itse kaivamaan. Kansainväliset tekijät ovat onneksi hyvin verkostoituneita, joten kollegoilta olen saanut paljon neuvoja. Mitä enemmän opin, sitä enemmän huomaan, etten osaa vielä mitään. Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi.

Mäntysen puheista huokuu nöyryys käsityöläisyyteen ja rakkaus vanhan vaalimiseen.

– En välitä melskata itsestäni. Tehtäväni on vain tuoda esille entisaikojen mestareiden ammattitaitoa ja osaamista sekä palauttaa heidän luomuksensa takaisin eloon. Minun kädenjälkeni ei saa jäädä näihin töihin.

Mitä enemmän opin, sitä enemmän huomaan, etten osaa vielä mitään, toteaa vaunuseppä Jenni Mäntynen.
-Mitä enemmän opin, sitä enemmän huomaan, etten osaa vielä mitään, toteaa vaunuseppä Jenni Mäntynen.

Haastavia kohteita

Yhdeksi mielenkiintoisimmaksi työkseen Mäntynen mainitsee Eurajoella sijaitsevan Vuojoen kartanon omistamat Britzka-vaunut.

– Niitä kun on maailmassa tiettävästi jäljellä vain viidet. Vaunuissa oli lahovaurioita, niistä puuttui osia, ja kohde oli monella tavalla teknisesti haastava. Sen työn kanssa olin antaa periksi, mutta onneksi sain ulkomaalaisilta kollegoiltani apua asiassa.

Mäntystä kiehtovat tarinat työkohteiden takana, mutta hänen mukaansa valitettavan usein esimerkiksi alkuperäinen valmistaja jää selviämättä.

– Tietysti joidenkin kohteiden tarinat ovat tiedossa. Suomesta yksityiskokoelmista löytyy melkoisesti aarteita. Täällä on myös säilynyt venäläistä harvinaista ajokalustoa.

Vaunuseppä haluaa korostaa, että hän ainoastaan restauroi vaunuja.

– En osta näitä omaksi, joten myytävänä olevia vaunuja minulle ei kannata tarjota.

Aikamatka menneeseen

Restaurointityön lisäksi Mäntystä työllistävät muun muassa monenlaiset konsultointipalvelut.

– Yhteyttä ottavat eri tahot kirjankääntäjistä elokuvaväkeen. Kysellään esimerkiksi, miten ajurit ovat pukeutuneet tai käyttäytyneet, ja mistä löytyisi soveltuvaa kalustoa. Minulle on kertynyt yhtä jos toista nippelitietoa, jota mieluusti jaan eteenpäin, Mäntynen toteaa.

Viimeksi Helene-elokuvassa on vilahtanut Mäntysen restauroimaa ajokalustoa.

– Arvostan sitä, että vaikka vaunut vain vilahtaisivat ohi, niin kaikki on kuin pitää. Downton Abbey on siitä hieno sarja, että siinä on kaikki viimeisen päälle niin kuin pitää.

Harrastuksekseen Jenni Mäntynen on mukana järjestämässä Fiskarsin perinneajoja joka kesä.

– Fiskarsin upeassa miljöössä tuntuu kuin olisi aikakoneella tippunut keskelle menneisyyttä.

 

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 29.1.2020.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti