Lounais-Häme

Kiihtyvät tuulet riepottelevat merialueilla, meripelastusjohtaja kehottaa pysyttelemään maissa

Helsinki
21.10.2018, 12:55

Kotimaa

Tuulet kiihtyvät Suomen merialueilla, ja yötä kohti viiman odotetaan vain yltyvän. Toistaiseksi kovin merenkäynti on Kemin ja Tornion välisellä alueella, mutta puhuri voimistuu etelämmässäkin.
– Kemissä puhaltaa jo aika kovaa, eli siellä on tällä hetkellä 21 metriä sekunnissa huiput eli puuskat. Tasainen tuuli on siellä sellaista 16-18 metriä sekunnissa, meripelastusjohtaja Tomi Maunu merivartiostosta kertoo.
Pauhaava aallokko on saattanut vaaraan jo ainakin yhden veneen. Kemissä Ajoksen ulkopuolella seilanneeseen purjeveneeseen tuli aamupäivällä konevika, jonka seurauksena veneeseen pääsi nousemaan vettä. Kun merivartiosto sai saatettua aluksen satamaan, vesi oli ehtinyt nousta jo polven korkeudelle.
Veneen kyydissä oli kaksi henkilöä, jotka molemmat selvisivät säikähdyksellä.
Maunu kehottaa veneilijöitä jättämään purjehduksen nyt tuonnemmaksi.
– Nyt ei ole se aika lähteä tuonne vesille, niin kun tässä Kemin tehtävässä nähtiin.

Puhuri voimistuu yötä kohti

Päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta varoittaa, että tuuli yltyy entisestään iltaa kohti. Merialueille on ennustettu yöksi 18 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.
Maalla puuskat koettelevat etenkin Suomen etelä- ja keskiosia. Kovimmillaan ne ovat idässä, jossa puuskat voivat yltyä 20 metriin sekunnissa. Laakso pitää sähkökatkoja mahdollisina.
Viima talttuu kuitenkin nopeasti.
– Se menee aika nopeasti yöllä ohitse. Huomenna aamupäivällä tuuli heikkenee jo ihan selvästi, Laakso sanoo.

Aurinko helottaa maanantaina, mutta uusi matalapaine odottaa

Matalapaineen yhteydessä varsinkin Pohjanmaalle ja maan keskivaiheille on odotettavissa myös reipasta sadetta. Tuulien tavoin myös pilvet väistyvät kuitenkin nopeasti, ja aurinko pääsee paistelemaan huomenna suuressa osassa maata.
Tiistain aikana kirkas syyssää saattaa tehdä tilaa seuraavalle sadealueelle maan länsi- ja eteläosissa, sillä maan eteläpuolelle odotetaan matalapainetta iltapäivällä ja illalla. Myös tuulet voivat yltyä.
– Matalapaineen reitti on vielä epävarma, Laakso kuitenkin huomauttaa.
Ennustetut sateet ovat Laakson mukaan ajankohtaan nähden varsin tyypillisiä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic