Lounais-Häme Forssa

Kiimassuolla käsitellään Salon ekovoimalaitoksen arinakuona – Suomen Erityisjäte voitti kilpailutuksen

Suomen Erityisjäte on osa LHJ Groupia. Forssassa yritys toimii Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomen Erityisjäte on osa LHJ Groupia. Forssassa yritys toimii Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Suomen Erityisjäte oy voittanut kilpailutuksen Saloon rakennettavan ekovoimalaitoksen tuhkien ja kuonan käsittelystä. Kattilatuhka ja APC-jäte tullaan käsittelemään Porissa ja arinakuona Forssassa Kiimassuolla.

Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa kuonasta seulotaan erityyppiset metallit, jotka toimitetaan teollisuudelle uusiokäyttöön. Jäljelle jäävä mineraalijae hyödynnetään esimerkiksi maanrakennuksessa sekä sementti- ja betoniteollisuudessa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä solmittuun sopimukseen. Olemme tehneet pitkäjänteisesti kehitystyötä sen eteen, että voimme olla kokonaistoimittaja voimalaitoksien tuhkille. Lounavoima oy:n arinakuonasta ja tuhkista pystymme jo nyt hyötykäyttämään noin 85 prosenttia, kertoo Suomen Erityisjätteen toimitusjohtaja Jukka Manskinen tiedotteessa.

Urakkakausi alkaa marraskuun alussa, jolloin Erityisjätteellä on oltava valmius ekovoimalaitoksella syntyvien tuhkien ja kuonan käsittelyyn.

Suomen Erityisjäte voitti kilpailutuksen kaikki kolme osaa. Julkisena hankintana toteutettuun tarjouskilpailuun osallistui useita tarjoajia. Käsittelypalvelun hinnan lisäksi valintaperusteina oli ympäristöön ja laatuun liittyviä perusteita, kuten materiaalien talteenotto ja hyödyntäminen uusiokäyttöön sekä kuljetusten hiilidioksidipäästöt.

Lue myös: Kiertotaloutta parhaimmillaan: Forssalainen Suomen Erityisjäte tekee kuonasta hyödyllistä keinokiviainesta (FL 1.10.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic