Lounais-Häme

Kiimassuolla kylmät tehot hyötykäytössä

Cool Finland oy:n toimitusjohtaja Rauno Partanen laskee, että yritys on 11 toimintavuoden aikana käsitellyt kaikkiaan yli miljoona kylmälaitetta.
– Vaikka toiminta näyttää samalta, sitä on tehostettu. Tehokkuutta on sitten alkuvuosien tullut ainakin 20 prosenttia lisää.
Kiimassuolla toimiva Cool Finland on Suomen suurin kylmälaitteita purkava yritys. Toinen käsittelylaitos sijaitsee Lapissa Kemijärvellä, mutta suomalaisia kylmälaitteita kuljetetaan käsiteltäväksi myös Ruotsiin.
– Se on meidän volyymista pois. Pystyisimme kyllä käsittelemään kaikki, Partanen huomauttaa.
Forssassa kierrätetään myös osa Viron kylmälaitteista.
Laitos käsittelee Kiimassuolla vuosittain noin 6000 tonnia kylmälaitteita eli reilut 100 000 kappaletta. Yhden työvuoron aikana käsiteltyä tulee 350–400 jääkaappia tai vastaavaa kylmälaitetta.
Kierrätyksessä vanhoista laitteista saadaan raaka-aineita ja materiaalia teollisuuden käyttöön uusien tuotteiden valmistukseen
Liikevaihdosta suurin osa koostuu prosessoitujen jakeiden myynnistä. Laitoksen lopputuotteina valmistuu puhtaita materiaalijakeita kuten rautaa, alumiinia, kuparia, muovia ja polyuretaanijauhoa. Myyntiin päätyvät myös puretut kompressorit ja sähkökaapelit.
Laitos erottelee ja ottaa kylmälaitteista talteen haitalliset CFC-yhdisteet, muut kylmäaineet ja elohopeakytkimet, jotka ohjataan Ekokemille ongelmajätekäsittelyyn.
Cool Finlandin toiminta siirtyi vuodenvaihteessa yhteen vuoroon, sillä talvikausi on kylmäkoneiden romuttamisen kannalta hiljaisempi ajanjakso. Kesäsesongiksi koittaa siirtyminen kahteen vuoroon, kun vanhoja kylmäkoneita alkaa taas tulla kotitalouksilta enemmän kierrätykseen. Poistuma on vuosittain samaa luokkaa.
Forssan käsittelylaitos aloitti toimintansa vuonna 2005 elektroniikan kierrätysvastuun siirryttyä tuottajayhteisöille. Elektroniikan ja tekniikan muutostahti haastaa kierrätyksen, kun metallien sijaan laitteissa on yhä enemmän muovia ja muita materiaaleja.
Monenlaisten laitteiden eri muovien erottelu ja ohjaaminen on Partasen mukaan haasteellista. Se vaatii menetelmien kehittämistä. Tavoite on parantaa materiaalikierrätystä ja jalostaa puhtaampia jakeita 
Sähköromun määrä vain lisääntyy, missä näkyy sähkö- ja elektroniikkalaitteiden lyhentynyt käyttöikä.’
Uusissa kodinkoneissa on lisäksi koko ajan yhä enemmän tietotekniikkaa, joka vaatii huomioimista kierrätyksessä.
– Tietoturvan merkitys tulee kasvamaan, sanoo Pasi Kaskinen LHJ-konserniin kuuluvasta Suomen Tietoturvasta.
Tietoturvasta huolehtiminen tarkoittaa lähinnä materiaalien kuten asiapapereiden ja tietoja sisältävän elektroniikan fyysistä tuhoamista yrityksessä tunnistamattomaan ja käyttökelvottomaan muotoon. Suomen Tietoturvan liiketoiminta on suunnattu julkishallinnon käyttöön, mutta jatkossa kuluttajatkin voivat tuoda tietoja sisältävää elektroniikkaa Loimi-Hämeen jäteasemille huolehdittavaksi. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic