Lounais-Häme Forssa

Kiimassuolla on ollut vilkas alkuvuosi – Korona laittoi ihmiset siivoamaan nurkkiaan

Kiimassuon jätekeskukselle on tuotu jo yli 10 000 kuormaa. Aika sai ihmiset siivoamaan nurkkiaan ja jäte on päätynyt oikeaan paikkaan.
Sofia Ågren (oik.) ja Tuulia Ojainmaa lajittelevat kuormaa Kiimassuon jätekeskuksella. Kesäduunareita on palkattu normaaliin tapaan. Työtä riittää, sillä sesongin aikana autoja käy päivittäin 200-300. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sofia Ågren (oik.) ja Tuulia Ojainmaa lajittelevat kuormaa Kiimassuon jätekeskuksella. Kesäduunareita on palkattu normaaliin tapaan. Työtä riittää, sillä sesongin aikana autoja käy päivittäin 200-300. Kuva: Lassi Puhtimäki

Asiointimäärät ovat Kiimassuolla olleet koko alkuvuoden rajussa kasvussa. Pientuojien määrä kasvoi tammi-toukokuussa lähes 2000 ihmisellä ja nousi yli 9500:ään. Tavallisesti sesonki yltää huhtikuusta lokakuuhun, mutta korona on saanut ihmiset nyt liikkeelle.

Koronaepidemien puhjettua Loimi-Hämeen Jätehuolto suositteli, että ei-pakolliset käynnit siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan. Näin ei ole käynyt. Kävijöiden joukossa on entistä enemmän myös ensikertalaisia.

– Koronasuositukset eivät ole vaikuttaneet ihmisten käyttäytymiseen. Se on ymmärrettävää, kun aikaa on vietetty niin paljon kotona ja paikkoja on siivottu. Sinänsä hyvä, että jätteet ovat päätyneet oikeaan paikkaan, viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen tuumii.

Loimi-Hämeen Jätehuolto ei ole missään vaiheessa lähtenyt määräysten linjalle, vaan kaikki on perustunut suosituksiin. Asiakkaat ovat noudattaneet toiveita hyvin. Sisätiloihin ei oteta kahta asiakasta kerrallaan ja maksut toivotaan tehtävän kortilla. Lastinpurkupaikoilla peräänkuulutetaan työrauhaa.

Jätehuolto turvattava myös kriisitilanteissa

Jätteiden noutopalvelu, neuvontakäynnit, ympäristökasvatus ja vierailukäynnit on toistaiseksi keskeytetty. Noutopalvelulla olisi ollut jonkin verran kysyntää.

– Jätehuolto on kriittinen toimiala yhteiskunnan toimintojen turvaamisen kannalta. Siksi meidän pitää suojella työntekijöidemme terveyttä. Tilanteen nyt helpotuttua voi syntyä valheellinen turvallisuuden tunne. On huolehdittava, että covid-19 ei lähtisi uudelleen leviämään. Meidän pitää edelleen säilyttää toimintakykymme ja huolehtia, että henkilökunta säilyy terveenä, Pasi Kaskinen painottaa.

Koronarajoitukset pidetään yhä voimassa ja tilanteen kehittymistä seurataan koko ajan. Esimerkiksi koronaan sairastuneiden henkilöiden jätteet tulee pakata tiiviisti muovipussiin ennen jäteastiaan laittamista.

Nurkista siivottu on myös kierrätetty

Puutarhajätteen määrä on Kiimassuolla kasvanut merkittävästi viime vuodesta. Koronan lisäksi varhainen kevät on heijastunut suoraan käyntimäärään. Taloyhtiöissä syntyvän biojätteen määrä on myös Forssan seudulla lisääntynyt, mutta kokonaismäärä ei ole kasvanut monen ravintolan suljettua ovensa kokonaan.

Sekajätteen määrä kasvoi tammi-huhtikuussa vastoin odotuksia vain kolmella prosentilla, mikä kertoo siitä, että nurkista siivotut roinat on myös kierrätetty asiallisesti.

Kiimassuon porteista ajaa vuosittain 60 000 autoa. Tammi-huhtikuussa punnittujen kuormien määrä lisääntyi 57 prosentilla. Pientuojia oli neljännes enemmän, mutta suurin syy kasvuun on LHJ-Groupin konserniyritysten vilkas alkuvuosi.

Kierrätyspisteillä ei ole ollut kaaosta

Seudun kierrätyspisteillä ei ole missään vaiheessa syntynyt kaaosta, eikä laittomista kaatopaikoista ole juuri viestejä kantautunut. Yleensä roskaamistapaukset johtavat rikosilmoituksiin, sillä asiat pyritään aina selvittämään.

– Kierrätyspisteisiin on tullut aika vähän niihin kuulumatonta tavaraa. Siitä kuuluu suuri kiitos Forssan seudun asukkaille. Yksittäisiä tapauksia on ollut. Vanhan virastotalon takana olevaan kierrätyspisteeseen ilmestyi yksi isompi muuttokuorma, Pasi Kaskinen kertoo.

Loimi-Hämeen Jätehuollon lisäksi myös Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ekopisteillä jätemäärät ovat lisääntyneet. Korona-aikana kauppojen ruokatilausten sekä postimyynnin suosio on kasvanut rajusti, mikä heijastuu selvästi pakkausmäärään.

Asioimaan pääsee taas lauantaisin

Kesätyöntekijöitä Loimi-Hämeen Jätehuolto on rekrytoinut normaaliin tapaan. Valtaosa noin 20 palkatusta työskentelee Kiimassuolla käsittelytoiminnoissa.

– Nyt kesäajan sesonkina meillä voi olla ajoittain ruuhkaa, kun autoja käy 200-300 per päivä. Toivomme ihmisiltä malttia jonottaa omaa vuoroaan. Kello 16-18 ruuhkaa helpottaa se, että jätekeskukseen pääsee taas asioimaan myös lauantaisin, Kaskinen muistuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic