Lounais-Häme Forssa

Kiimassuolle kipataan lauantaina satoja jätekuormia – Näitä jätteitä saa tuoda Risupäivänä maksutta

Jäteasema ei ole puutarhajätteen ainoa mahdollinen loppusijoituspaikka.
Kiimassuolle tuodaan risupäivän aikana yleensä satoja kuormia puutarhajätettä. Tuomas Hokka ja Ismo Hokka olivat risupäivässä liikkeellä kaksi vuotta sitten. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiimassuolle tuodaan risupäivän aikana yleensä satoja kuormia puutarhajätettä. Tuomas Hokka ja Ismo Hokka olivat risupäivässä liikkeellä kaksi vuotta sitten. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiimassuon jätekeskuksella vietetään lauantaina odotettua risupäivää, jolloin asiakkaat voivat tuoda puutarhajätettä maksutta.

Loimi-Hämeen Jätehuolto järjestää tempauksen Forssassa kahdesti vuodessa, ja varsinkin viikko ennen äitienpäivää pidettävä kevään risupäivä on muodostunut hitiksi.

– Joskus kevään risupäivässä on ollut jopa 800 kävijää. Normaalistikin risupäivän aikana puretaan 200–300 kuormaa, Loimi-Hämeen Jätehuollon viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen kertoo.

Hän arvelee, että tämän syksyn osalta puutarhajätteen toimitussesonki jäteasemalle on vasta käynnistymässä. Kaskinen ei ainakaan itse ole päässyt kotipihallaan vielä haravan varteen, koska lehdet ovat pysyneet tiukasti puissa.

Puutarhajätettä voi tuoda jäteasemalle aina sen aukioloaikoina, mutta muulloin kuin risupäivänä tuonnista veloitetaan kolme euroa kuormalta.

– Risupäivänä tarjoamme myös kahvia, mehua ja pullaa. Samalla voi kysellä neuvoja jätehuoltoon ja kierrätykseen liittyen.

Vieraslajit sullottava säkkiin

Puutarhajätteeksi luetaan kaikki haravoinnista ja puiden tai pensaiden leikkaamisesta syntyvä jäte, kuten lehdet, neulaset, oksat ja risut.

Jätteen tuojia Kaskinen vinkkaa varautumaan siihen, että leikkuujäte ja haravointijäte kipataan jäteasemalla eri kasoihin. Oksat päätyvät energiakäyttöön ja haravointijäte kompostoidaan.

Vieraslajit, kuten puutarhasta kitketyt kurtturuusut ja jättiputket, tulee niin ikään pakata erikseen esimerkiksi säkkiin. Leviämisen estämiseksi vieraslajisäkit tiputetaan sekajätelavalle, josta ne päätyvät polttoon.

Risupäivänä jäteasemalle voi tuoda kaikkea muutakin jätettä, jota vastaanotetaan hinnaston mukaan.

– Jos kotona on vanhoja maalipurkkeja tai öljypäniköitä, myös ne kannattaa ottaa mukaan ja jättää asemalle. Vaarallisen jätteen tuominen on ympäri vuoden maksutonta, Kaskinen kertoo.

Kompostiin ja hakkeeksi

Lehtien ja risujen kuljettaminen peräkärryllä jäteasemalle ei ole ainoa vaihtoehto puutarhajätteestä eroon pääsemiseen.

Jos omalla tontilla on tilaa ja lopputuotteille tarvetta, haravointijätettä voi kompostoida mullaksi ja oksia hakettaa. Oksahake sopii hyvin kompostin tukiaineeksi.

Jätehuoltomääräysten mukaan taajama-alueen ulkopuolella on mahdollista polttaa vähäisiä määriä risuja.

– Siitä ei kuitenkaan saa aiheutua haittaa naapurustolle, Kaskinen muistuttaa. FL

 

Risupäivä Kiimassuon jätekeskuksella (Kiimassuontie 127, Forssa) la 12.10. klo 9–13.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic