Lounais-Häme

Kiina julisti ryhtyvänsä vastatoimiin - Trump mätkäisi odotetusti uusia tulleja 200 miljardin arvoiselle tuonnille

Washington
18.09.2018, 11:17

Talous

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on asettanut uusia tuontitulleja Kiinaa vastaan. Kymmenen prosentin suuruiset tullit koskevat 200 miljardin dollarin arvoista tuontia ja astuvat voimaan 24. syyskuuta.
Ilmoitus oli odotettu ja on johtamassa Kiinan vastatoimiin.
Kesällä Trump asetti tulleja tuotteille, joita tuodaan Kiinasta 50 miljardin dollarin arvosta, ja Kiina vastasi samalla mitalla. Tuolloin Yhdysvallat asetti tulleja lähinnä teollisuustuotteille, mutta nyt tullien kohteeksi joutuvat myös monet kulutustavarat, kuten ilmastointilaitteet, kopiokoneet, tietokoneiden osat, huonekalut ja lamput.
Tullien ulkopuolelle jäävät esimerkiksi älykellot, lasten turvaistuimet ja pyöräilykypärät.
Kiinan kauppaministeriö vastasi maan ryhtyvän vastatoimiin.
– Legitiimien oikeuksiemme ja etujemme turvaamiseksi Kiinalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä vastatoimiin samalla mitalla, Kiinan kauppaministeriö sanoo lausunnossa.
Kiinalaisviranomaiset eivät vielä kerro, mihin toimiin ryhdytään. Maa on aiemmin uhannut uusilla tuontitulleilla, jotka koskisivat 60 miljardin edestä Yhdysvalloista Kiinaan tuotavia tuotteita.
Kiina ei voi reagoida yhtä suurilla vastatoimilla, sillä Kiinan tuonnin kokonaisarvo Yhdysvalloista jää alle 200 miljardiin dollariin.

Tullit nousevat vuodenvaihteessa

Ilmoittaessaan tulleista Trump kehotti jälleen kerran Kiinaa luopumaan käytännöistä, joita presidentti pitää epäreiluina. Trump mainitsi esimerkiksi sen, että amerikkalaisyhtiöitä pakotetaan jakamaan teknologiaansa kiinalaisyhtiöiden kanssa päästäkseen Kiinan markkinoille.
– Kuukausien ajan olemme kehottaneet Kiinaa muuttamaan näitä epäreiluja käytäntöjä ja kohtelemaan amerikkalaisia yhtiöitä reilusti ja tasapuolisesti, Trump sanoi ja totesi Kiinan toiminnan uhkaavan Yhdysvaltain taloutta pitkällä aikavälillä.
– Toistaiseksi Kiina on kuitenkin ollut haluton muuttamaan toimintaansa.
Tullit ovat 10 prosentin tasolla vuoden loppuun asti, minkä jälkeen ne nousevat 25 prosenttiin. Alun perin Yhdysvallat kaavaili saman tien 25 prosentin tulleja. Muutaman kuukauden voimassa olevan alemman tason arvellaan antavan Kiinasta tavaraa tuoville amerikkalaisyhtiöille aikaa löytää vaihtoehtoisia tavarantoimittajia kiinalaisyhtiöiden tilalle.
Trump ilmoitti myös, että jos Kiina ryhtyy vastatoimiin jotka haittaavat Yhdysvaltain maataloutta tai muita teollisuudenaloja, Yhdysvallat vastaa mätkäisemällä tulleja kaikille Kiinasta tuotaville tuotteille.
Uudet tullit vaikeuttavat todennäköisesti Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluita. Vasta viime viikolla Kiina ilmoitti suhtautuvansa myönteisesti Yhdysvaltain kutsuun aloittaa uudelleen neuvottelut maiden kauppasuhteista.
Ilmoitus tuontitulleista sai kaikki New Yorkin pörssin keskeiset indeksit laskemaan. Myös Kiinassa kurssit laskivat.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic