Lounais-Häme

Kiina vastasi Yhdysvaltojen tullimaksukorotuksiin samansuuruisilla tulleilla

Peking
09.08.2018, 07:55

Talous

Kiina vastasi Yhdysvaltojen tullimaksukorotuksiin iskemällä lisää tulleja yhdysvaltalaistuotteille. Kiina kurittaa 25 prosentin tullimaksuilla muun muassa autoja ja energiatuotteita, kertoo muun muassa Washington Post.
CNBC:n mukaan tullimaksut koskevat kaikkiaan 333 tuotetta. Tullimaksut koskevat tuotteita, joita tuodaan Yhdysvalloista 16 miljardin dollarin edestä.
Kiina ilmoitti tullimaksukorotuksistaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat kertoi asettavansa lisää 25 prosentin tuontitulleja kiinalaistuotteille. Yhdysvaltain ilmoittamat uusimmat tullimaksut koskevat tuotteita, joita tuodaan maahan 16 miljardin dollarin arvosta. Uusimmat Yhdysvaltojen asettamat tullimaksut kohdistuivat moottoripyöriin, nopeusmittareihin ja antenneihin. Jo heinäkuussa Yhdysvallat ilmoitti asettavansa 25 prosentin tullimaksut kiinalaistuotteille, joita tuodaan maahan 34 miljardin dollarin arvosta.
Yhteensä 23. elokuuta alkaen voimassa olevat tullimaksut koskettavat kiinalaistuotteita 50 miljardin dollarin arvosta.

”Kiinalla on aika paljon keinovalikoimaa tullitariffien ulkopuolellakin”

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on 500 miljardia dollaria. Yhdysvaltojen vienti Kiinaan on vain 130 miljardia dollaria.
Johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoi aiemmin STT:n haastattelussa, ettei Kiina voi nokittaa Yhdysvaltoja tulleilla vastaavalla tavalla kuin Yhdysvallat kurittaa sitä. Kiinan on otettava muut keinot käyttöön.
– Täytyy muistaa se, että yhdysvaltalaisilla yrityksillä on Kiinassa yli 200 miljardin dollarin liikevaihto. Kiinalaiset yritykset eivät sen sijaan ole laajamittaisesti läsnä Yhdysvaltain markkinoilla, Vuorio muistuttaa.
Yhdysvaltalaiset yritykset valmistavat tavaraa Kiinassa ja vievät tästä osan ulkomaille – usein Yhdysvaltoihin. Alihankintaa Kiinasta on runsaasti. Tähän toimitusketjuun Kiina voi vaikuttaa. Yhdysvalloilla ei ole vastaavaa mahdollisuutta.
– Kiinalla on aika paljon keinovalikoimaa tullitariffien ulkopuolellakin, Vuorio arvioi.
Valuuttakurssit ovat myös yksi keino vaimentaa Yhdysvaltain tullien vaikutuksia. Kiinan juan on heikentynyt viime kuukausina lähes 10 prosenttia dollaria vastaan, minkä vuoksi tullitariffien merkitys Vuorion mukaan heikkenee.

https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china-tariffs/china-to-slap-additional-tariffs-on-16-billion-worth-of-u-s-goods-idUSKBN1KT1IW
https://www.cnbc.com/2018/08/08/china-announces-25percent-tariffs-on-16-billion-worth-of-us-goods-including.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic