Lounais-Häme Forssa

Kiinalaisdelegaatio vieraili Forssassa – Kestävän kehityksen yhteistyötä viritteillä

Vierailun yhtenä tavoitteena oli, että se toimisi päänavauksena Forssan seudun yrityksille saada pilottikohteita Kiinaan. Kiina on suuri maa, jossa on myös suuret mahdollisuudet.
Kiinalaisdelegaatio tutustui Forssassa Hämeen ammattikorkeakoulun toimintaan. Delegaatioon kuuluivat muun muassa Wang Yongming (edessä), Wang Zhigao ja Ma Aimin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiinalaisdelegaatio tutustui Forssassa Hämeen ammattikorkeakoulun toimintaan. Delegaatioon kuuluivat muun muassa Wang Yongming (edessä), Wang Zhigao ja Ma Aimin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudulla päästiin virittelemään yhteistyötä Kiinan suuntaan, kun kiinalaisdelegaatio vieraili Forssassa torstaina. Kuuden ministeriötason hallinnossa Pekingissä työskentelevän kiinalaisen delegaatio tutustui Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kansainväliseen biotalousinsinöörikoulutukseen, seudun yritysten ympäristöosaamiseen ja syksyllä pidettävään kiertotaloustapahtuma Frushiin.

Kiinalaisdelegaation jäsenet työskentelevät ilmastonmuutoksen torjumiseen ja energiatalouteen liittyvien asioiden parissa, ja he olivat hyvin kiinnostuneita tutustumaan siihen, miten Forssan seudulla toteutetaan kestävää kehitystä. Kiinalaiset olivat Forssassa kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen vieraina.

– Vierailun yhtenä tavoitteena oli, että se toimisi päänavauksena Forssan seudun yrityksille saada pilottikohteita Kiinaan. Kiina on suuri maa, jossa on myös suuret mahdollisuudet, Kesäniemi totesi.

Kesäniemi uskoi, että Järkivihreä Forssan seutu -toimintastragiastaan tunnetulla Forssan seudulla on paljon annettavaa kestävän kehityksen toimintamallista kiinnostuneille kiinalaisille.

Yksi delegaation jäsenistä oli Ma Aimin. Hän työskentelee apulaisjohtajana kansallisessa keskuksessa, jonka alaa ovat ilmastonmuutosstrategia ja kansainvälinen yhteistyö. Hän kertoi kiinalaisten kiertäneen useammissa Euroopan maissa tutustumassa siihen, miten niissä torjutaan ilmastonmuutosta.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on maailmanlaajuinen asia, mutta jokainen voi kuitenkin tehdä asian puolesta jotakin myös paikallisesti, Ma Aimin sanoi.

Delegaatio vieraili Forssassa tutustumassa kiertotalouden alan yrityksen Envor Group oy:n toimintaan. Yritysvierailun jälkeen delegaatio kokoontui HAMKin Forssan yksikön resurssiviisauskeskukseen, jossa esittäytyi myös toinen uusiutuvan energian ja ympäristöteknologian asiantuntijayritys Watrec oy. Yrityksen toimintaa esitteli myynti- ja markkinointikoordinaattori Saku Välkki.

Tutkijayliopettaja Harri Mattila piti HAMKista yleisesittelyn ja kertoi kestävän kehityksen koulutusohjelmasta sekä Frush-tapahtumasta. Projektitutkija Jarkko Nummela kertoi biohiilitutkimuksesta HAMKissa, ja koulutuspäällikkö Jari Mustajärvi ja lehtori Anne-Mari Järvenpää esittelivät kansainvälistä biotalousinsinöörin koulutusohjelmaa.

HAMKin edustajien mukaan kiinalaiset ovat hyvin tervetulleita mukaan heidän toimintaansa. Toiveena olikin, että kiinalaisdelegaation vierailu edistäisi yhteistyötä.

– HAMKin tiloissa ensi syksynä kolmatta kertaa järjestettävä Frush on kansainvälinen tapahtuma, johon on tulossa osallistujia noin 30 maasta. He ovat pääasiassa eurooppalaisia tutkijoita, mutta toivomme, että saisimme osallistujia myös Kiinasta. Jos he eivät ehdi vielä ensi syksyn tapahtumaan, niin toivottavasti kiinalaisia on mukana viimeistään syksyllä 2020, Mattila sanoi.

Jari Mustajärven mukaan HAMKilla on jo ollut opettaja- ja opiskelijavaihtoa Kiinan kanssa, ja tavoitteena on laajentaa yhteistyötä edelleen.

– Englanninkielinen ja kansainvälinen biotalousinsinöörin koulutus alkaa ensi tammikuussa. Se on tarkoitettu ensisijaisesti ulkomaalaisille opiskelijoille, ja haku on parhaillaan käynnissä, Mustajärvi sanoi.

Vieraat osallistuivat Forssassa myös illalliselle, jossa Jari Kesäniemen lisäksi mukana oli myös Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä. Delegaatio vietti Suomessa kolme päivää, ja Forssan vierailun lisäksi ohjelmassa oli tutustumista kestävän kehityksen hankkeisiin Espoossa ja Kemin kaupungin hankkeisiin VTT:llä Helsingissä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic