Lounais-Häme

Kiinan mäkikulttuuria rakennetaan atomeista - Team China elää, opiskelee ja harjoittelee olympialaisiin Siilinjärvellä

Siilinjärvi
08.11.2018, 19:37

Urheilu-uutiset

Tunnelma oli Siilinjärven iltamäessä korkealla, kun kiinalaisteinit esittelivät torstaina hyppytaitojaan Saksasta hotellin pihaan rahdatussa K4-hyppyrimäessä. Taustalla soi muiden muassa Pink Floydia ja Tom Pettya, mutta musiikki katkesi jatkuvasti Team Chinan nuorten kannustushuutoihin.
Äänekkäimmin palkittiin kuopiolaisjunioreiden taidokkaat Telemarkit ja kiinalaisten korskeimmat seisotut hypyt. Neljän metrin ilmalentoon ei tainnut yltää kukaan, mutta edistys on ollut viikossa nopeaa.
– Ponnistusta enemmän eteenpäin opastaa hankkeen varajohtaja, Pekka Niemelä, joka on valmentanut Turkissa, Japanissa, Ranskassa ja Suomen maajoukkueessa.
Niemelä on silminnähden tohkeissaan, kun hän neuvoo alastulossa horjahtanutta kiinalaispoikaa. Nuorukainen kiittää ohjeista ja kiiruhtaa takaisin piskuisen mäen portaisiin.
– Tää upea asenne, Niemelä ihastelee käsiään levitellen, kun seuraava hyppääjä istahtaa sateen kastelemaan muovirinteeseen.
Syyskylmä sadevesi kastelee housunpersauksen, muttei sammuta intoa.
– Niinku ylös vaan ja uusi yritys. Viikossa on päästy näin pitkälle, että ryhmän jäsenet alkavat jo vähän kilpailla toisiaan vastaan, Niemelä jatkaa.

No höh, kun kestää

Peräti 20 000 kiinalaislapsesta on seulottu 24 14-19-vuotiasta Suomeen. Ryhmä aloittaa mäkihypyn aakkosista, ja Mika Kojonkosken johdolla käynnistetyn hankkeen tavoitteena on koulia 3,5 vuodessa kisaisännälle edustaja Pekingin 2022 olympialaisiin.
Nuoria odottaa tuhannen harjoitushypyn vuosiurakka. K4-mäki mahdollistaa hypyt jopa vapaa-aikana, ja mäki vaihdetaan pian K10-mäeksi. Niemelä laskee, että ensi kesän lopulla tytöistä ja pojista parhaat voisivat olla valmiita K60- tai jopa K90-mäkeen.
– Kävimme jo katsomassa Puijon hyppyreitä. Tornissa yksi tytöistä kysyi, milloin he pääsevät hyppäämään isosta mäestä. No höh, tai jotain sen suuntaista hän tuumasi, kun vastasin, ettei ihan vielä, Niemelä naurahtaa.
– Kukaan ei näyttänyt tornissa minkäänlaista pelkoa.
Kiinan joukkue asuu, opiskelee ja harjoittelee hotellissa Siilinjärvellä. Päivät ovat pitkiä ja tehokkaita.
– Päivällä harjoitellaan ja opiskellaan. Iltaisin lapset katselevat mäkihyppyvideoita ja opiskelevat englantia, kertoo kiinalaisvalmentajien johtaja Wang Guo Ying.
– Kenelläkään ei ole mukana mitään elektronisia laitteita, Wang vastaa kysymykseen tietokonepeleistä.

Skeittilaudalta suksille

Wang ja nuoret kiittelevät suomalaisten ystävällisyyttä. Kuopion kaupunki ja puhdas ilma saavat kiitosta. Wang kehuu jopa suomalaista ruokaa.
Entinen skeittaaja La Yi Xin, 18, ja taistelulajeista mukaan seuloutunut Shao Bi Run, 15, kertovat, että suomalaiseen ruokaan ”pitää totutella”. Savolaisherkkujen lisäksi ryhmä saa makupaloja kuopiolaisen kiinalaisravintolan listalta.
La pyrki mäkihankkeeseen nähtyään elokuvan englantilaisesta mäkihyppääjästä Eddie ”The Eagle” Edwardsista. Shaon ruumiinrakenne ja voimantuotto-ominaisuudet arvioitiin sopiviksi mäkihyppyyn.
– Aluksi ajatus mäkihypystä vähän pelotti, muttei enää, Shao kertoo iloisesti hymyilleen.
– Tämä on kivaa, mutta pitää harjoitella paljon ennen kuin olen valmis suuriin mäkiin. Tavoitteeni on kehittyä ja päästä olympialaisiin.
Kiinalaisnuorten olympiaunelma elää noin 3 500 harjoitushypyn päässä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti