Lounais-Häme Tammela

Kiinteistöille siistimiskehotuksia Tammelassa – “Tilanne parantunut huomattavasti”

Ympäristölautakunta teki toukokuussa ympäristökatselmukset keskustaajamaan ja Torron ja Susikkaan kyliin.
Yksi ympäristökatselmuksista tehtiin Torron kylässä. Kuva: Seppo Pessinen
Yksi ympäristökatselmuksista tehtiin Torron kylässä. Kuva: Seppo Pessinen

Tammelan kunnan ympäristölautakunta päätti kiinteistöistä, joille lähetetään ympäristökatselmuksen perusteella kehotus rakennusten korjaamiseen tai purkamiseen tai piha-alueiden siistimiseen.

Ympäristölautakunta teki toukokuussa ympäristökatselmukset keskustaajamaan ja Torron ja Susikkaan kyliin.

Ympäristökatselmuksessa havaittiin Susikkaan kylässä yksi huonokuntoinen rakennus, jonne lähetetään korjaus- tai purkukehotus ja yksi pihapiiri, jossa oli varastoituna paljon erilaisia kulkuneuvoja. Sinne lähetetään siistimiskehotus.

Teurolla oli yksi pihapiiri, jonne on aikaisemmin lähetetty kehotus ja joka oli jonkin verran siistiytynyt. Sitä päätettiin jäädä seuraamaan, mutta kehotusta ei lähetetä.

Keskustaajaman alueella on kaksi pihapiiriä, joille lähetetään kehotus. Molempia on myös aikaisempina vuosina kehotettu. Toisessa on tapahtunut siistiytymistä, mutta silti jäljellä oli vielä siivottavaa. Keskustaajamassa on lisäksi neljä kiinteistöä, joita päätettiin jäädä seuraamaan, mutta joille ei nyt lähetetä kehotusta.

Ennen katselmuksia kuntaan ei ollut saapunut ilmoituksia roskaantuneista kiinteistöistä.

– Kiinteistöjen siisteystilanne on parantunut huomattavasti, sillä joinain vuosina ympäristökatselmuksen perusteella on jouduttu lähettämään kymmenisen siistimiskehotusta, kertoo ympäristökatselmuksiin osallistunut ympäristötarkastaja Erja Klemelä Forssan seudullisesta ympäristönsuojelusta.

Klemelän mukaan tilanne ei myöskään ole kovin huono kaikissa niissäkään kiinteistöissä, jotka saavat tänä vuonna siistimiskehotuksen.

Jos siistimiskehotus ei tuota tulosta, Klemelä kertoo, että kiinteistönomistajalle annetaan ensin lisäaikaa siivota pihapiirinsä.

– Usein kiinteistönomistaja ryhtyy kyllä ajan kuluessa siivoamaan, Klemelä sanoo.

Jos pihapiiriä ei ajankaan kanssa siistitä, ympäristönsuojeluviranomainen voi viimeisenä keinona ottaa käyttöön pakkokeinot, joita ovat uhkasakko tai teettämisuhka. Jos teettämisuhka asetetaan, siistiminen teetetään vieraalla kiinteistönomistajan kustannuksella.

– Pakkokeinoihin joudutaan turvautumaan erittäin harvoin. Yleensä jo tieto pakkokeinoista saa kiinteistönomistajan ryhtymään viimeistään toimiin. FL

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat