Lounais-Häme

Kiinteistöjen jätevesijärjestelmät odottavat yhä uusimista Somerolla

Jätevesiasetus on ollut varsinainen murheenkryyni viime vuosien lainsäädännössä. Moni kiinteistönomistaja on nostanut asetuksen kiemuroissa kädet pystyyn ja jäänyt odottamaan, mitä tuleman pitää.

Määräaika vanhojen järjestelmien uusimiselle nykyisten vaatimusten mukaisiksi on ensi vuoden lokakuun lopussa. Someron ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä uskookin, että jätevesiasioiden kanssa tullaan olemaan runsaasti tekemisissä tänä ja ensi vuonna.

-Somerolla on aika paljon pohjavesialueita, joissa jätevesijärjestelmät on korjattava nykyvaatimusten mukaisiksi. Erityisen paljon näitä kiinteistöjä on Pitkäjärvellä, Keltiäisissä ja Jakkulassa.

 

Klemelän mukaan umpisäiliöiden rakennustarpeita saattaa olla Somerolla useammalla sadalla kiinteistöllä.

Pohjavesialueiden lisäksi järjestelmät on uusittava ranta-alueilla. Klemelän mukaan Somerolla useimpien rantakiinteistöjen järjestelmät on jo uusittu, jos kiinteistössä on esimerkiksi vesivessa.

-Pohjavesialueiden kiinteistöjen osalta kiinteistöjen omistajille, suunnittelijoille, uusien järjestelmien rakentajille ja valvojille saattaa tulla todella kiire. Me sanoimme jo vuonna 2004, että järjestelmiä kannattaisi ruveta uusimaan, Klemelä huomauttaa.

 

Someron Vesihuolto oy on laajentamassa toiminta-aluettaan keskustaajaman ympäristössä. Jätevesiviemäröinnin toiminta-alueen piiriin on tarkoitus lisätä Ruunalan teollisuusalue, Hyppäkiven alue Rankkulan länsipuolella ja Rautelan alue.

Ympäristölautakunta toteaa omassa lausunnossaan, että on ympäristön kannalta valitettavaa, että Pitkäjärven pohjavesialueella oleva kylätaajama jää viemäröinnin ulkopuolelle.

Jätevesiviemäröinti on tarkoitus rakentaa Ruunalaan tämän vuoden aikana ja Rautelaan tänä ja ensi vuonna samaan aikaan, kun alueelle rakennetaan kevyen liikenteen väylä. Hyppäkivellä operoidaan vuosina 2019–22.

Kultelassa valmistelussa olevan asemakaava-alueen viemäriverkostoa rakennetaan sitä mukaa kun kaavoitus ja sen mukainen rakentaminen sitä edellyttää.

 

Länsi-Someron jätevesiosuuskunnan toiminta-alue puolestaan supistuu. Osuuskunnan suunnittelema viemäröintihanke jäi toteutumatta, koska hanke pitkittyi kaupungin lainantakauspäätöksestä tehdyn valituksen takia.

Viemäriin liittymiseen ei myöskään ollut niin suurta innostusta kuin toivottiin.

Nyt suunnitelmana on toteuttaa vain Härkälänkujalle ulottuva osuus viemäröinnistä ja liittää alue Someron Vesihuolto oy:n toiminta-alueeksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti