Lounais-Häme Forssa

Kiinteistöjen kaukojäähdytys kiinnostaa – Nevel pilotoi Forssassa uutta kaukojäähdytysratkaisuaan, joka valjastaa hukkalämmön takaisin käyttöön

Uusi Nevel Cool -kaukolämpöratkaisu mahdollistaa jäähdytyksen kaukolämmityksen yhteydessä erityisesti suurille kiinteistöille kuten isoille asuinkiinteistöille sekä julkisille rakennuksille.
Rakenteilla oleva Monikylä lämpenee uusiutuvalla puuperäisellä kaukolämmöllä ja pilotoi samalla Nevelin hukkalämpöä hyödyntävää kaukojäähdytysratkaisua. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Rakenteilla oleva Monikylä lämpenee uusiutuvalla puuperäisellä kaukolämmöllä ja pilotoi samalla Nevelin hukkalämpöä hyödyntävää kaukojäähdytysratkaisua. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Energiainfrayhtiö Nevel lanseeraa hukkalämpöä hyödyntävän kaukojäähdytysratkaisun, jonka pilottikohteena on Forssassa rakennettava monitoimikeskus. Monikylä tulee käyttöön vuoden päästä syksyllä.

Uusi Nevel Cool -kaukolämpöratkaisu mahdollistaa jäähdytyksen kaukolämmityksen yhteydessä erityisesti suurille kiinteistöille kuten isoille asuinkiinteistöille sekä julkisille rakennuksille.

Palvelu on saatavilla kaikilla Nevelin kaukolämpöverkon alueilla.

Forssa pilottikohteena

Nevelin myyntipäällikkö Clas Blomberg vahvistaa, että kaukojäähdytysratkaisu on herättänyt kiinnostusta markkinoilla.

– Forssa on meidän pilottikohde, mutta olemme keskustelleet siitä useammankin kaukolämpöverkon alueella.

Forssa valikoitui pilottipaikkakunnaksi, koska Nevelillä on ollut Vapo-ajoista lähtien pitkä yhteistyö Forssan kaupungin kanssa.

Kaupunki valitsi monitoimikeskuksen lämmitysratkaisuksi sataprosenttisesti uusiutuvan eli puuperäisen Nevel Green -kaukolämmön ja samalla myös Nevel Cool -jäähdytysratkaisun.

Pilottiprojektin myötä Forssan kaupunki selvittää samalla, kuinka tämä ratkaisu voidaan ottaa käyttöön myös kaupungin muissa rakennuksissa.

Resurssiviisasta

Jäähdytys kaukolämmityksen yhteydessä on Nevelin mukaan kustannustehokas ja resurssiviisas vaihtoehto, jos kiinteistö on isompi ja siinä on enemmän jäähdytystarvetta sekä erillinen jäähdytyspiiri.

Kiinteistön ylimääräinen lämpö otetaan talteen kaukolämpöverkoston yhteyteen, josta se jaetaan verkossa oleville asiakkaille eikä lämpö karkaa harakoille

Nevel Cool tehostaa paikallista energiankäyttöä hyödyntämällä kaukolämmön hukkalämpöä, jolloin uutta energiaa ei tarvita niin paljon. Jäähdytystapa on täten ympäristöystävällinen.

Uusissa rakennuksissa jo suunnitteluvaiheessa

Jäähdytyksen kysyntä on lisääntynyt viime vuosina vauhdilla niin toimistoissa, liikekiinteistöissä kuin taloyhtiöissäkin.

Teollisuudessa jäähdytysratkaisuilla voidaan kontrolloida lämpötiloja tuotantoprosesseissa. Elintarvikealan yrityksissä oikea lämpötila on ratkaiseva tuotteiden säilymiselle.

– Varsinkin uusissa rakennuksissa rakennusmääräykset ovat kiristyneet paljon ja sen takia jäähdytystarve on yleensä isompi uusissa kuin vanhassa rakennuksessa, koska ne ovat niin tiiviitä, Blomberg toteaa.

– Tämä on ehdottomasti tulevaisuutta ja varsinkin uusissa rakennuksissa jäähdytystapa kannattaa huomioida jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

– Järjestelmä pystytään toteuttamaan myös vanhoihin rakennuksiin, mutta toki aina helpompi asia on ottaa huomioon rakennusvaiheessa.

Etänä operoitavissa

Ratkaisut jäähdytysjärjestelmästä tehdään tapauskohtaisesti. Niin ikään myös palvelun hinnoittelu on näin alkuvaiheessa kiinteistökohtaista. Hinnoittelussa ratkaisevat mm. kiinteistön koko ja jäähdytystarpeet.

– Saamme Forssan pilottikohteen kautta lisää tietoa tästä uudesta ratkaisusta ja sitä kautta saamme Nevel Cool -palvelua jatkossa paremmin tuotteistettua, Blomberg sanoo.

Kiinteistön voi yhdistää Nevelin digitaaliseen ylläpitoalustaan, jolloin lämmitystä ja jäähdytystä voi operoida vuorokauden ympäri etänä.

Ratkaisu käynee tulevaisuudessa myös pienempiin kiinteistöihin. Kaukojäähdytys ei vaadi erillisiä kiinteistöön asennettavia jäähdytys- tai tuuletinlaitteita. FL

Forssa on Nevelin kruununjalokivi

Nevel on kehittyneitä infrastruktuuriratkaisuja tarjoava yhtiö, jonka omistaa Ardian Infrastructure.

Nevel omistaa ja operoi yli 130 energiantuotantolaitosta ja vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta. Kaukolämpöverkoista suurin on Forssassa.

Yhtiö tuottaa 1,6 TWh energiaa vuodessa, joka vastaa 90000 kotitalouden lämmitystarvetta vuodessa.

Nevelin palveluksessa on 150 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Yhtiön liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic