Lounais-Häme

Kiinteistökaupassa henkii intiaanikesä

-Elokuu oli ehdottomasti paras myyntikuukausi koko vuotena. Toukokuusta eteenpäin on menty jo kovaa, sanoo yrittäjä Tuula Tykki Forssan Kiinteistökauppiaista.

Kuukaudet eivätkä vuodet ole veljiä keskenään asuntokaupassa. Talvet ovat tosin yleensä hiljaisia ja kaupankäynti vilkastuu keväällä.

Myyntipäällikkö Hannu Pehkonen Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksesta summaa, että heinä- ja elokuu olivat selvästi vilkkaammat myyntikuukaudet kuin alkuvuosi.

-Kaupanteko on piristymään päin viime vuodesta täällä Forssassakin, vaikka kauppa ei käy kuten isommissa kaupungeissa.

 

Asuntokauppa on loppukesällä sujunut, vahvistaa Forssan Isännöinnin ja Kiinteistönvälityksen kiinteistönvälittäjä Mikko Ryyppö.

-Oli parempi kuin viime vuosi ja varmaan parempi kuin edellisvuosikin. Oli sen puoleen onnistunut loppukesä.

Ryyppö on havainnut, että asuntokaupan painopiste on siirtynyt.

-Aiemmin kesä-heinäkuu on ollut kovinkin kiireistä, nyt se on siirtynyt vähän eteenpäin. Tällä hetkellä kiireisempää on elo-syyskuussa.

-Luulen siihen vaikuttavan sen, että ihmiset haluavat pitää lomansa eivätkä miettiä muita asioita.

Vaikka asuntokauppojen teko siirtyy keskikesältä loppukesään ja alkusyksyyn, asuntokauppojen määrä pysynee Ryypön arvion mukaan entisenlaisena tai nousee aavistuksen.

 

Asuntokauppaa vilkastuttaa kuluttajien luottamus talousnäkymiin.

-Ihmisillä on tällä hetkellä luottamus siihen, että talous paranee, sanoo Tykki.

Myönteiset uutiset Suomen näkymistä valavat ostajiin tulevaisuudenuskoa. Päivästä toiseen surkeutta setvivät lamauutiset saivat Tykin mukaan lannistettua myös sellaiset ihmiset, joilla on vakituiset työpaikat, säästöt ja omavastuuosuudet kunnossa. Varovaisuus on vaivannut asuntokauppaa hyvinkin pari vuotta.

Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa loppuvuoden kaupankäynnille.

-Varmaan syyskuustakin tulee suhteellisen hyvä myyntikuukausi, mutta sen pidemmälle on vaikea sanoa. Toivon tietysti, että piristyisi entisestään, OP:n Pehkonen sanoo.

 

Hintataso on Forssan seudulla pysynyt pitkään vakaana, vaikka neliöhinnoissa on muualla tapahtunut muutoksia. Pehkonen arvioi, että hinnat ovat viime aikoina laskeneet hivenen, olipa kyse kerros kerros-, rivi- tai omakotitalosta.

– Ei ole taetta, että viisi vuotta sitten ostetusta omakotitalosta saa nyt saman rahan myydessä, muistuttaa myös Tykki.

Mikään tietty asuntotyyppi ei Forssan seudulla ole Ryypön mukaan toista houkuttavampi, sillä asunnon hankintaa määrittävät ostajakunnan vaihtelevat tarpeet.

Ostajia kiinnostavat myytävistä osakehuoneistoista etenkin ne, joita ei tarvitse remontoida. Myyjän täytyy tietää tarkkaan talon hoitohistoria ja kunto sekä tehdyt että odottavat korjaukset. Omakotitaloa ostajissa on niitä, jotka haluavat tehdä pintaremonttia, ja heitä, jotka haluavat kaiken valmiina. FL

 

Kiinteistönvälitys kasvaa
Käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin tammi-elokuussa yhteensä noin 21100, missä on 3,6 prosenttia kasvua vuoden takaisesta.Vanhoja omakotitaloja myytiin tammi-elokuussa liki 8950, mikä on yli 2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan rivitalokauppa jäi alkuvuonna vajaaseen 9700 kappaleeseen. Laskua on 1,5 prosenttia.Vanhoja kerros-, rivi- ja omakotitaloja välitettiin tammi-elokuussa yhteensä lähes 2 prosenttia yli edellisvuoden tason.

Uusimmat

Fingerpori

comic