Lounais-Häme

Kiinteistöliiton Renfeldt: "Yksi asia selittää" – Forssa nousi sijalle 20 vastikekuluissa

Valtakunnan tasolla eniten nousi kiinteistösähkö, jonka kustannukset eivät Forssassa nousseet. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valtakunnan tasolla eniten nousi kiinteistösähkö, jonka kustannukset eivät Forssassa nousseet. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssa on noussut 20. kalleimmaksi kiinteistökustannuksiltaan. Tämä käy ilmi tuoreesta Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Forssan kerrostaloyhtiöissä kustannusten nousua selittää Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldtin mukaan yksi asia.

– Sen taustalla on vesi- ja jätevesikulujen nousu, joka oli Forssassa vuodessa 6,7 prosenttia. Muut kulut nousivat keskiarvotahdissa, hän toteaa.

Indeksitalon vastikekulut Forssassa ovat syyskuun hintatason mukaan 2,79 euroa neliöltä kuukaudessa. Vuonna 2009 vastaavassa talossa vastikekulut olivat 1,71 euroa neliöltä kuukaudessa.

Korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Helsinki nousi selvästi yli kolmen euron kustannustasoon.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Raahe ja Kokkola. Uutena vertailuun tullut Kempele oli selvästi edullisin, vertailutasolla 2,15 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kaukolämmön, jätehuollon, kiinteistösähkön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamat kustannukset nousivat Indeksitalo-vertailussa keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018.

Vuotta aiemmin kustannusnousu oli prosentin luokkaa.

Valtakunnan tasolla vähiten nousivat vesikustannukset ja eniten kiinteistösähkön vertailuhinnat eli miltei yhdeksän prosenttia keskimäärin.

Esimerkiksi kiinteistösähkön kustannukset Forssassa eivät nousseet lainkaan, mutta esimerkiksi Hämeenlinnassa nousua sähkölaskuun tuli peräti 15,4 prosenttia. Hämeenlinna on sijalla 8.

Selvityksen Indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Indeksitalo 2019 -tietoaineistossa on mukana kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Paikkakunnilla asuu miltei kolme neljästä suomalaisesta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat