Lounais-Häme

Kiinteistöliitto suosittelee: Lisää naisia taloyhtiöiden hallituksiin – "Vastuuta pelätään usein aivan turhaan"

Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on sananvaltaa muun muassa asumisviihtyvyyteen, kuten kiinteistön remontointiin ja pihojen ehostukseen liittyvissä asioissa. Kuvaaja: Seppo Pessinen
Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on sananvaltaa muun muassa asumisviihtyvyyteen, kuten kiinteistön remontointiin ja pihojen ehostukseen liittyvissä asioissa. Kuvaaja: Seppo Pessinen

Taloyhtiöiden asukkaista suunnilleen puolet on naisia, mutta taloyhtiöiden hallituksissa naiset ovat selvä vähemmistö. Kiinteistöalan edunvalvontajärjestö Kiinteistöliitto kannustaa perjantaisen naistenpäivän kunniaksi naisia mukaan taloyhtiöiden päätöksentekoon.

Kevään yhtiökokouskausi on jo käynnissä, ja yksi varsinaisen yhtiökokouksen tärkeimmistä asioista on hallituksen valitseminen. Kiinteistöliiton viime vuonna tekemän selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitukset ovat miesvaltaisia, ja naisia niissä on vain noin kolmannes.

– Naisille on tilausta taloyhtiöiden hallituksissa. Siellä heillä olisi mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiön asioiden hoitamiseen, asumisviihtyvyyteen ja omaisuuden arvoon, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kristel Pynnönen muistuttaa kaikille taloyhtiön asioista kiinnostuneille sukupuolesta riippumatta, ettei hallitustyöskentelyyn osallistuakseen tarvitse olla kiinteistönpidon tai rakennusalan osaaja.

– Hallituksen jäsenen tärkein ominaisuus on kiinnostus omasta taloyhtiöstä. Tärkeää on tahto toimia taloyhtiön parhaaksi ja myös kiinnostus ottaa asioista selvää, Pynnönen korostaa.

Hallituksen jäsenyyttä harkitsevat pelkäävät Pynnösen mukaan usein liikaa myös vastuukysymyksiä.

– Vastuuta pelätään usein aivan turhaan. Riittää, että hallituksen jäsenet toimivat huolellisesti ja pyrkivät ottamaan asioista selvää silloin, kun oma osaaminen ei riitä.

Hyvä hallitus kehittää taloyhtiön toimintaa ja tulevaisuutta sellaiseksi, että se heijastaa taloyhtiön osakkaiden tahtoa. Hyvä hallitus pyrkii myös ristiriidattomaan ja vuorovaikutteiseen yhteistyöhön osakkaiden, asukkaiden ja isännöitsijän kanssa.

– Erilaisista näkökulmista on ehdottomasti hyötyä taloyhtiöiden hallitustyöskentelyssä. Myös naisnäkökulman on tärkeää tulla esille taloyhtiön päätöksenteossa, ja siksi naisia on hyvä saada hallituksiin nykyistä enemmän, Pynnönen toteaa.

 

 

Lue myös: Vuokralaisella on nyt enemmän neuvotteluvaraa – Lähiöt kuihtuvat jo, vaikka vuokralaisen markkinat eivät ole edes alkaneet

Lue myös: Vuokraturva: Ylitarjonta vaivaa vuokramarkkinoita Forssassa ja lähes kaikissa muissakin keskisuurissa kaupungeissa – “Uudisrakentaminen tarvitsisi kipeästi tuekseen muuttovoittoa”

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic