Lounais-Häme

Kiinteistöverouudistus lykkääntyy seuraavalle hallituskaudelle – uudistus voidaan ottaa käyttöön 2022

Valtiovarainministeriö linjaa, että verotusarvoista ja veroprosenteista päätetään samanaikaisesti.
Kiinteistöverouudistuksen lykkääminen tarkoittaa sitä, että se voidaan toteuttaa aikaisintaan vuonna 2022.

Valtiovarainministeriö linjasi perjantaina, että kiinteistöverouudistus toteutetaan yhdessä vaiheessa. Käytännössä verouudistus siis lykkääntyy seuraavalle hallituskaudelle.

– Kun uudistus toteutetaankin yhdessä vaiheessa, verotusarvojen uudistamisesta ja kiinteistöveroprosenttien vaihteluvälistä voidaan päättää yhdellä kertaa. Näin vaikutuksia kiinteistönomistajille voidaan tarkemmin arvioida, valtiovarainministeriö tiedottaa verkkosivuillaan.

Päätös syntyi lausuntokierroksella vastaan otetun palautteen perusteella.

Kiinteistöverotusta on tarkoitus uudistaa niin, että verotusarvot vastaisivat paremmin alueen hintatasoa ja rakentamiskustannuksia. Ministeriön mukaan uudistuksen tavoitteena ei ole nostaa tai laskea kiinteistöveroa, mutta verorasitus jakautuisi kuitenkin osin uudella tavalla eri kiinteistöjen kesken.

Alun perin kiinteistöverotusta oli tarkoitus uudistaa kahdessa vaiheessa. Kaksivaiheinen uudistus olisi mahdollistanut käyttöönoton jo vuonna 2020.

Ministeriön päätös otettiin perjantaina ilolla vastaan Omakotiliitossa. Liitto on vaatinut jo aiemmin, että uudistus toteutetaan yhtenä kokonaisuutena ja yhdessä vaiheessa.

– Tämä on erittäin hyvä uutinen. On tärkeää, että asia käsitellään nyt kokonaisuutena. Nyt päästään tekemään laskelmia siitä, miten tulevat muutokset vaikuttaisivat erilaisiin perheisiin erilaisissa asumismuodoissa ympäri Suomea, lausui Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen liiton lähettämässä lehdistötiedotteessa.

Valtiovarainministeriö jatkaa uudistuksen valmistelua yhdessä Verohallinnon, Maanmittauslaitoksen ja Tilastokeskuksen kanssa. Uusi linjaus merkitsee, että uudistus voidaan ottaa käyttöön vuoden 2022 kiinteistöverotuksessa. Päätökset asiasta tehdään seuraavan vaalikauden aikana.

Uusimmat

Fingerpori

comic