Lounais-Häme

Kiipulasäätiö investoi: Valmistumassa on miljoonien talo, jonne eläimetkin pääsevät

Rakennukseen tulee kahvila, myymälä ja eläinsuoja. Sen sijaan mökkikyläsuunnitelmat ovat vielä auki. Kysynnästä pitää olla varmuus ennen päätöksiä.
Uusi kahvila-myymälä-eläinsuojarakennus nousee entisen puutarhakoulun paikalle. Pääurakoitsija on Rakennuspalvelu Teknorak, kertoo Kiipulasäätiön johtaja Jukka Kujala. Kuva: Esko Tuovinen
Uusi kahvila-myymälä-eläinsuojarakennus nousee entisen puutarhakoulun paikalle. Pääurakoitsija on Rakennuspalvelu Teknorak, kertoo Kiipulasäätiön johtaja Jukka Kujala. Kuva: Esko Tuovinen

Kiipulan Miinantori saa uudet tilat ensi syksynä. Monitoimitilan rakentaminen alkoi purkutöillä heinäkuussa.

– Kyseessä on kolmen miljoonan euron kustannusarvio, eli suurin investointimme pitkään aikaan, kertoo Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala.

700 neliömetrin rakennukseen tulee kahvilan ja puutarhamyymälän lisäksi eläinsuoja.

Eläintoiminta on Kiipulassa melko uutta. Kiipulan ammattiopistossa on alkanut eläinhoitajien koulutus, ja lisäksi Kiipulassa on parin vuoden ajan toiminut kotieläinpiha, joka houkuttelee erityisesti lapsiperheitä poikkeamaan Kiipulassa.

– Meillä on jo lampaita, kanoja, ankkoja ja muita lintuja. Myöhemmin on tarkoitus hankkia myös pari ponia tai hevosta, Kujala kertoo.

Rakennuksen on määrä valmistua ensi kesänä.

Kotieläinpihalla sekä kahvilan ja myymälän laajentamisella koetetaan lisätä Kiipulan matkailullista vetovoimaa.

Kiipula haluaa lisätä panostustaan matkailu- ja majoitustoimintaan, koska perinteisen kuntoutustoiminnan volyymit ovat olleet pitkään laskussa.

Kiipulan alue Turengissa on laaja, ja rakennuksia on peräti 56. Nyt mietitään, mitä käyttöä rakennuksille olisi, ja tarpeettomia voidaan jopa purkaa. Äskettäin on purettu vanha puutarhakoulu ja yksi toinen vanha rakennus. Uusi Miinantori rakennetaan juuri puutarhakoulun paikalle.

– Meidän uusi kiinteistöstrategiamme on äskettäin vahvistettu, ja viime vuonna tänne valmistui asemakaava.

Kaava sisältää muun muassa kaksi mökkialuetta, joihin kumpaankin mahtuisi 30 siirtolapuutarhatyyppistä mökkiä. Niiden toteuttamista harkitaan vielä.

– Olemme teettäneet kyselyn siitä, mitä pääkaupunkiseudun ihmiset tällaiselta mökkikylältä odottavat, ja haluamme kehittää tarjontaamme ensin ennen kuin ryhdymme toteuttamaan mitään suurempaa. Meillä pitää olla varmuus siitä, että mökeille on kysyntää.

Myös mökkikylän toteuttamismalli on vielä auki, ja sekin, olisiko joukossa myös vuokrattavia mökkejä.

Kujala itse uskoo, että kuivanmaan mökeille on kysyntää harjumaisemassa, varsinkin kun Kiipulan alue tarjoaa hänestä monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Kiipulassa on muun muassa uimahalli, kuntosali, tenniskenttä, frisbeegolfrata, crossfit-rata ja tietysti kuntopolkuja.

Ennen päätöksentekoa Kiipulasäätiö seuraa myös, mitä lähialueilla tapahtuu. Kuten sitä, miten Aulangon Ruusulaakson mökit tekevät kauppansa.

– Tavoitteenamme on joka tapauksessa pitää mökkien hinta kohtuullisena. 100 000 euroa on ehdoton yläraja, Kujala sanoo.

Sekin on auki, mihin ensimmäinen mökkialue tulisi. Harkinnassa on kaavaan merkittyjen mökkialueiden lisäksi pellon takana sijaitseva nykyinen pientaloalue, jossa olisi infrakin valmiina. Sinne mahtuisi kymmenen mökkiä.

Matkailutoiminnan keskuspaikkana Kiipulassa on Kiipula Guest House eli 40 huoneen hotelli, joka on toiminut parin vuoden ajan.

– Kiireinen kesä on takana. Suurin osa yöpyjistä oli ryhmämajoittujia seurakunnista ja eri järjestöistä, kertoo hotellin vastaanottovirkailija Reetta Ersfolk.

Muina vuodenaikoina Kiipula Guest House on etenkin työmatkayöpyjien suosiossa.

Myös Kiipulan ammattiopiston kansainväliset vieraat yöpyvät Guest Housessa. Tällä viikolla paikalla oli virolaisia ja espanjalaisia tutustumismatkalaisia.

– Olemme mukana useassa kansainvälisessä hankkeessa ja verkostossa, jotka liittyvät esimerkiksi ammatilliseen erityisopetukseen ja Green Care -ajatteluun, eli siihen, mikä on luonnon merkitys hyvinvoinnillemme, Kiipulan kehitysjohtaja Petteri Ora selvittää.

Keskuspaikka Turengissa

Kiipulasäätiön keskuspaikka on Turengin Kiipulassa. Toiminta sai alkunsa Kiipulan tilan omistajista Wilhelmiina ja Kustaa Kiipulasta, jotka testamenttasivat tilansa tuberkuloosin vastustamistyölle. Säätiö perustettiin vuonna 1945.

Kiipulassa toimivat muun muassa erityisammattiopisto, kuntoutuskeskus ja puutarha. Perttulan erityisammattikoulu yhdistettiin Kiipulaan vuonna 2009.

Kiipulasäätiössä on 550 työntekijää, Kiipulan ammattiopistossa 800 opiskelijaa. Säätiön liikevaihto on 30 miljoonaa euroa.

Kiipulan alue Turengissa käsittää 194 hehtaaria. Rakennuksia on 56. Kiipulan asemakaava hyväksyttiin viime vuonna.

Osa vanhoista Kiipulan rakennuksista on rakennushistoriallisesti arvokkaita, ja ne on suojeltu.

Kiipulan toimintaa on myös Hämeenlinnassa ja lisäksi eri puolilla Suomea.

Kiipulan uimahalli on myös yleisessä käytössä kolmena iltana viikossa. Uimahallin sauna- ja peseytymistilat kunnostettiin äskettäin.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic