Lounais-Häme Forssan seutu

Kiire ja kemikaalit uhat siivoojan työturvallisuudelle – Forssan seudulla vaaroja torjutaan ohjeistuksella

Kemikaaliturvallisuus toteutuu siivoustyössä varsin hyvin. Forssan seudulla vaaroja vältetään hyvillä ohjeilla ja jatkuvalla koulutuksella.
Loikussa kiinnitetään turvallisuuteen huomiota. Minna Helenius siivosi viime vuoden lopulla Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Loikussa kiinnitetään turvallisuuteen huomiota. Minna Helenius siivosi viime vuoden lopulla Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Julkisten tilojen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta tutkinut yliopisto-opettaja Marko Hyttinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että siivoustyössä kiire, stressi sekä kemikaalit ovat merkittävimpiä uhkia työturvallisuudelle ja -terveydelle.

Kemikaaleille altistuminen on viime vuosina vähentynyt huomattavasti.

– Kemikaaleja käytetään aina vain vähemmän. Mikrokuituliinoja käytettäessä pesuainetta ei välttämättä tarvita yhtään tai sitä tarvitaan hyvin vähän, Loimijoen Kuntapalvelut oy:n puhtauspalvelupäällikkö Tanja Kalliola kertoi.

Kemikaaliturvallisuus toteutuukin Suomessa siivoustyössä yliopisto-opettaja Marko Hyttisen mukaan varsin hyvin.

– Tutkimustemme perusteella siivoojat ovat aika hyvin selvillä kemikaaleista eli mitä ja millä tavoin niitä tulee käyttää. Käyttöturvallisuustiedotteet olivat kaikissa kohteissa käytössä ja myös suojavälineitä osattiin pääasiallisesti hyödyntää asianmukaisesti, vaikka kehitettävääkin löytyi esimerkiksi hengityssuojaimien käytössä, Hyttinen sanoi.

Kalliola kertoo, että myös Forssassa jokaisessa siivouskohteessa on omat, kirjalliset ohjeensa, minkä lisäksi työntekijöille järjestetään säännöllisesti koulutusta.

Siivoojien altistus eri kemikaaleille ja esimerkiksi pölylle jäivät tutkimuksissa pääasiallisesti alle määriteltyjen raja-arvojen.

– Siivoustyöhön liittyvät riskit, kuten astma ja sisäilmaoireet eivät saaneet vahvistusta tutkimuksistamme, Hyttinen totesi.

Kiireen osalta Kalliola kertoo, että ammattitaitoiselle työntekijälle ei pitäisi tulla pahoja kiireitä töissä.

– Ei työssä tietysti leppoisia hetkiä ole ja kiirehuippuja tulee päivän mittaan, mutta ammattitaitoinen työntekijä osaa järjestellä työnsä.

Hyttinen suosittelee, että siivouksessa otettaisiin nykyistä useammin käyttöön niin sanottu huoltoaika, jolloin siivottavassa tilassa ei ole lainkaan asiakkaita. Esimerkiksi Forssan Vesihelmessä on käytössä viikoittain huoltoaamuja, joiden aikana uimahalli siivotaan ja jolloin Vesihelmi aukeaa hiukan myöhemmin.

– Huoltoajat havaittiin tutkimuksissamme hyviksi, sillä silloin siivoojat voivat tehdä työtään rauhallisemmin ja huolellisemmin, Hyttinen kertoi.

Hyttinen puhui aiheesta Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tapahtumassa Helsingissä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic