Lounais-Häme

Kiire on tapaturmien taustapiru etenkin kotona – Tänään vietetään tapaturmapäivää

Perjantai ja 13. päivä on valtakunnallinen tapaturmapäivä.
Kiire aiheuttaa tapaturmia sekä kodeissa että työpaikoilla Työturvallisuuteen on VR:llä kiinnitetty entisaikaan huomiota tällaisilla kylteillä. Kuvituskuva. Kuva: SUSANNA LÄHDEKORPI
Kiire aiheuttaa tapaturmia sekä kodeissa että työpaikoilla Työturvallisuuteen on VR:llä kiinnitetty entisaikaan huomiota tällaisilla kylteillä. Kuvituskuva. Kuva: SUSANNA LÄHDEKORPI

Kiire aiheuttaa leijonanosan kodeissa tapahtuvista tapaturmista. Myös työpaikoilla, vapaa-ajalla ja liikenteessä kiire vaikuttaa monen tapaturman taustapiruna.

Valtakunnallista tapaturmapäivää vietetään joulukuun 13. päivä perjantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmien taustalla on usein kiire, väsymys tai huolimattomuus.

Kiire on taustasyynä varsinkin kotitapaturmissa, joista reilusti yli puolet (62 prosenttia) johtui osin tai kokonaan kiireestä. Myös reilussa neljäsosassa liikuntatapaturmista ja noin 40 prosentissa muista vapaa-ajan tapaturmista aiheuttajana oli kiire.

Työpaikoilla tapahtuvista tapaturmista kiire oli mukana 43 prosentissa ja liikenneonnettomuuksissa kaikkiaan 36 prosentissa tapauksista.

– Kiireen vaikutusta tapaturmien synnylle ei voi vähätellä. Kiire heikentää keskittymiskykyä ja lisää riskinottoa riippumatta siitä, ollaanko kotona, töissä vai liikenteessä. Usein töissä koettu kiire ei myöskään jää työpaikalle, vaan kiireinen mieli kulkee mukana työpaikalta liikenteeseen ja kotiympäristöön – tai toisin päin, toteaa THL:n erikoistutkija Persephone Doupi.

Erityisesti miehet ovat alttiita kiireen kiihdyttämille tapaturmille.

THL:n tutkimuksen mukaan kiire oli mukana lähes puolessa 20–54 -vuotiaiden miesten töissä tapahtuneista tapaturmista. Samanikäisten naisten työtapaturmista reilu kolmannes johtui kiireestä.

Myös liikenteessä kiire vaikutti miehiin enemmän kuin naisiin. Miehillä kiire vaikutti kaikkiaan 43 prosentissa liikenneonnettomuuksista, kun naisilla vastaava luku oli 31 prosenttia.

Kiireestä johtuvia tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi riittävillä yöunilla sekä ennakoinnilla. Kun arjessa varaa tarpeeksi aikaa asioiden hoitamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen, ei kiirettä pääse syntymään.

– Joulukuun Tapaturmapäivänä haluammekin herätellä ihmisiä ja varsinkin miehiä huomaamaan kiireen vaikutuksia tapaturmien syntyyn sekä parantamaan heidän keinojaan hallita arjen kiirettä, Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko toteaa.

Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017 -otostutkimukseen otti osaa lähes 7 000 yli 20-vuotiasta. Tutkimus sisältää tietoa eri tapaturmatyypeistä koti- ja vapaa-ajan tapaturmista työtapaturmiin.

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic