Lounais-Häme

Kiiruu siistitään kulttuurin käyttöön

Kiiruun tilan päärakennuksessa soi kulmasaha. Tilaa kunnostetaan kulttuurin ja yhdistysten käyttöön nyt, kun Kiiruun koulu ei enää tarvitse sitä väistötiloikseen.

-Täällä tehdään pientä pintaremonttia, joka onkin kovasti tarpeen. Kuluneet lattiat saavat maalia, sisäovet kunnostetaan ja seiniäkin korjataan paikoitellen, kertoo kulttuurituottaja Liisa Mattila.

Erityisen tyytyväinen Mattila on siitä, että pääsalin oviaukkoa viereiseen kamariin on suurennettu.

-Tilat yhdistyvät nyt paremmin. Kamarin sisänurkkaan saadaan hyvä, tasalämpöisempi ja kosteusoloiltaan sopivampi paikka flyygelille. Se voidaan sieltä siirtää parempaan asemaan konsertteja varten, hän kertoo.

Koulua varten rakennettu tilapäinen väliseinä sai niin ikään lähteä.

 

Someron kaupungin tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi sanoo, että yleisilmettä kohentavan pintaremontin ohessa tarkistetaan myös rakennuksen kuntoa ja arvioidaan tulevia remonttitarpeita.

Korjausten kustannusarviota Kauppi ei tässä vaiheessa tee, sillä vanha talo voi aiheuttaa yllätyksiä, mutta toistaiseksi niitä ei ole tullut eteen. Remontin on tarkoitus olla ohi syksyyn mennessä.

-Talon ikkunat kaipaavat kovasti remonttia, mutta niitä ei uusita tänä vuonna. Se on iso korjaustyö ja vaatii paneutumista, Kauppi lisää.

Kauppi sanoo, että suojellun rakennuksen ulkopuolen remonteissa harkitaan myös asiantuntijan käyttöä.

 

Flyygeli on niin ikään remontissa. Se kuljetettiin remontin alta Piano Latvalaan Hämeenlinnaan, jossa se puretaan osiksi ja peruskorjataan. Kiiruun flyygeli on vuonna 1889 rakennettu Steinway.

Mattilan mukaan soitin on päässyt huonoon kuntoon, mutta peruskorjauksella se saadaan konserttikuntoon. Sisäosien korjaus maksaa noin 14 000 euroa.

-Kaikupohja ja rautaosat jäävät entisiksi, mutta muut osat vaihdetaan uusiin. Sen ulkoasu säilyy samana eli se ei tule näyttämään uudelta soittimelta.

Flyygeli on Someron Musiikinystävien omaisuutta, mutta Someron Kulttuuri ry:llä on siihen hallintaoikeus.

 

Tilan kehittämiseen ja kulttuuritoiminnan alkuunlähtöä varten yhdistys laati EU-hankehakemuksen Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit ry:lle. Sen hallitus on antanut puoltavan lausunnon investointihankkeelle, ja hakemus on jo edennyt ely-keskuksen käsittelyyn.

Hankkeen turvin taloon hankitaan kalusteita ja kokoustekniikkaa sekä rahoitetaan flyygelin peruskorjausta.

-Olemme kyselleet jäsenyhdistysten toiveita Kiiruun käytöstä, ja ne kaipaavat ennen kaikkea harjoitustiloja ja kokoustiloja. Niitä siis tarjoamme.

Muitakin toiveita on tullut kaupunkilaisilta. Kiiruu olisi mieleinen juhlatila.

-Asiaa pitää puida yhdistyksen hallituksessa, koska juhlatilalla on omat vaatimuksensa.

Mattila on huomannut, että Kiiruu ja sen tuleva käyttö kiinnostavat somerolaisia.

-Vasta remontin jälkeen pystymme käynnistämään toimintaa. Talon päädyssä oleva torni kiinnostaa niin, että sinne järjestämme pop up -kahvilan toukokuisen Nostalgiaviikon aikana. Remontin jälkeen on luvassa myös avoimet ovet. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti