Lounais-Häme

Kiistelty "nettidirektiivi" palaa valmisteluun EU:ssa - tunteet kuumina äänestyksen jälkeen

Helsinki
05.07.2018, 15:00

Kotimaa

Kiistelty tekijänoikeusdirektiivi hävisi torstaina äänestyksen Euroopan parlamentissa. Äänestys oli varsin tiukka: 318 parlamenttiedustajaa äänesti lakiehdotusta vastaan, 278 puolesta. 31 äänesti tyhjää.
Monet internetin suuret toimijat, kuten Google ja Wikipedia, vastustivat uudistusta kiivaasti.
– Tämä on demokratian voitto, sanoi teknologian lobbausjärjestö Ediman johtaja Siada El Ramly äänestyksen jälkeen.
Ranskalainen uudistusta tukenut EU-parlamenttiedustaja Pervenche Beres taas sanoi, että ”artisteilta varastavat, veroja maksamattomat jättiyritykset ovat voittaneet äänestyksen”.
Ehdotus palaa nyt takaisin valmisteluun, ja siitä on määrä äänestää uudelleen syksyllä, kertoo Financial Times.
Suomessa Medialiitto kommentoi äänestyksen lykänneen ratkaisua journalismin suojasta. Liiton mukaan Euroopan komission esittämä lehtijulkaisujen suoja olisi samanlainen investointien suoja kuin tv-, elokuva- ja musiikkituottajilla on.
– On valitettavaa, että asiantuntijavaliokunnan kanta ei saanut tässä vaiheessa riittävää tukea, kommentoi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Syytteitä lokakampanjasta

Tekijänoikeusdirektiivin uudistaminen on johtanut isoihin kiistoihin. Niin vastustajat kuin kannattajat ovat syytelleet toisiaan lokakampanjasta.
Vastustajat ovat pelänneet uudistuksen johtavan siihen, että Facebookin kaltaiset sivustot eivät voisi jakaa enää yhtä vapaasti sisältöä, kun esikatselulinkeissä näkyvät uutisartikkeleiden kuvat tulisivat tekijänoikeuksien alaisiksi.
Toinen kiistelty kohta on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan direktiivi 13, joka velvoittaisi nettisivustot valvomaan, että niiden käyttäjät eivät jaa tekijänoikeuksia loukkaavaa sisältöä.
Esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin tulisi siis valvoa, että käyttäjät eivät jaa tekijänoikeuden suojaamia kuvia. Kriitikot pelkäävät, että tämä johtaisi linkkien ja kuvien automaattiseen suodattamiseen ja siten virhearviointeihin.
Direktiiviä tukevien mukaan ehdotus parantaisi mediatalojen tekijänoikeuksia ja yhtenäistäisi EU-maiden lainsäädäntöä. Puolustajien mukaan uudistus ei vaikuttaisi yksityisiin käyttäjiin vaan vain kaupallisiin toimijoihin.
Puolustajiin on kuulunut useita tekijänoikeusjärjestöjä ja muusikko Paul McCartney.

https://www.ft.com/content/bc235d20-803d-11e8-bc55-50daf11b720d
https://www.bbc.com/news/world-europe-44696302

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic