Lounais-Häme Jokioinen

Kehut ja kiitokset singahtelivat Jokioisilla - tasapainoinen talousarvio viimeisteltiin valtuustossa

Valtuusto naputteli vuoden 2019 talousarvion kuntoon. Tietotalon kustannukset syyniin ensi vuonna.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen (kesk.) ja valtuuston puheenjohtaja Jorma Hacklin (sd.) summasivat valtuustovuoden positiiviseksi. Yhteistyö toimii niin omassa kunnassa kuin seutukunnallakin, he kiittelivät. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensi vuoden talousarvio ja vuoden aikana tehty työ keräsivät kehuja ja kiitoksia Jokioisten kunnanvaltuustossa joka ryhmältä.

Talouspiruja ei manattu seinille eikä velkaantumisen peikko lurkkinut nurkissa, sillä budjetti oli kevyesti ylijäämäinen eikä investointisumaa ole näköpiirissä. Vuosikate asettuu 1,3 miljoonaan euroon.

Sen sijaan valtuutetut olivat huolissaan Jokioisten, Forssan seudun ja koko maakunnan vähenevästä väestä. Jokioinen tarttuu vastaiskuun oman tuoreen strategiansa sekä seudullisen yhteistyön turvin.

– Seudulla on nyt tekemisen meininki, ja sen tuloksia on varmasti lähivuosina nähtävissä, valtuuston puheenjohtaja Jorma Hacklin (sd.) arvioi.

Samaa mieltä on hallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen (kesk.).

– Seutukunnallisen yhteistyön ja yhteisen elinvoimahankkeen lisäksi meidän on luotava myös yhteinen positiivinen näkymä seudulta ulospäin, Lehtinen lisäsi.

Vaulammin väylään lisää rahaa

Tyytyväiset valtuutetut halusivat kuitenkin hioa talousarviota hieman.

Valtuuston kokousta edeltävässä hallituksen kokouksessa päätettiin lisätä investointiosaan rahaa Vaulammin kevyenliikenteen väylän suunnitteluun aiemmin suunnitellun 60 000 euron lisäksi vielä 50 000 euroa.

Väylän toteutuksen aloituksesta Jokioisten kunta päättää erikseen tehtävällä talousarviopäätöksellä suunnitteluvaiheen jälkeen. Aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Vaulammille on toivottu kevyen liikenteen väylää vuosikymmeniä, mutta hanke ei ole sanottavammin edennyt. Väylä tulee pitkälti noudattelemaan Vaulammintietä, mutta väylän tarkkaa linjausta ei ole päätetty.

Valtuusto lisäsi yksimielisesti 10 000 euroa Pellilän teollisuusalueiden erkanemisteiden suunnitteluun valtatie 10:ltä. Saman verran siirrettiin maa-alueiden ostoon varatuista rahoista Pikku-Liesjärven leirikeskuksen saneeraukseen. Sen suunnittelu alkaa jo ensi vuonna vuoden 2021 sijaan.

Tuloja lisättiin paineviemärin rakentamiseen Forssaan. Ensi vuonna on varauduttu 585 000 euron menoon. Humppilaa ja sen noin 150 000 euroa mielitään mukaan investointiin. Paineviemäri rakennettaisiin samaan kaivantoon Genencorin suunnitteleman kanssa.

Lue myös: Jokioinen varautuu tuleviin vuosiin

Tarja Kirkkola-Helenius (vas.) ehdotti, että paineviemärirahavaraukset jätetään sikseen, ja kunta paneutuisi hankkeeseen, sen kustannuksiin ja yksityiskohtiin ensin. Ajatus ei saanut kannatusta.

– Tämä on määrärahavaraus. Se ei edellytä rahan käyttämistä, muistuttivat Martti Esala (kok.) ja Rami Lehtinen.

Tietotalon talous käsittelyyn ensi vuonna

Martti Esala jätti talousarviokäsittelyssä kokoomuksen ponnen, jonka valtuusto hyväksyi yksimielisesti: Tietotalo on saatava taloudellisesti kannattavalle pohjalle.

– Tappiota tulee joka vuosi 200 000 euroa. Ensi vuoden aikana on laadittava Tietotalon talouden tasapainottamissuunnitelma tai tilanne on saatava ainakin parempaan päin. Tällainen tappio ei ole hyväksyttävää, hän huomautti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic