Lounais-Häme

Kiky-sopimus tuo helpotusta hykylle

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymällä (hyky) menee hyvin. Talous on tasapainossa ja tälle vuodelle ennustetaan ylijäämäistä tulosta.

-Ennuste on tällä hetkellä 400000 euroa ylijäämäinen, hykyn talousjohtaja Timo Finning laskee.

Hän tosin lisää, että sosiaali- ja terveyspalveluiden luonteeseen kuuluu tietty ennakoimattomuus, joten ennusteeseen sisältyy epävarmuutta kumpaankin suuntaan.

-Yksittäiset asiakkuudet voivat vaikuttaa talouteen. Esimerkiksi yksi uusi huostaanotto voi nostaa kuluja merkittävästi.

Hykyn henkilöstökulujen osuus on viime vuosina noussut, mutta Finningin mukaan työvoimakustannuksissa on säästetty alkuvuoden aikana noin miljoona euroa viime vuoteen verrattuna.

-Olemme palkanneet määräaikaisia ja vähentäneet vuokratyöntekijöiden määrää.

Kiky-sopimus tuo hykylle helpotusta ensi vuonna. Kiky tuo hyvinvointikuntayhtymälle noin 1,4 miljoonan euron säästöt, koska sopimuksen mukaisesti työntekijöiden lomarahoja ja kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja leikataan.

Lisäksi työaikaa pidennetään 24 tunnilla vuodessa muuttamatta ansiotasoa.

Hyky suhtautuu vakinaisiin työsuhteisiin kriittisesti.

-Emme esitä uusia vakinaisia vakansseja ensi vuodelle, Finning sanoo.

Hykyn taseeseen on kertynyt vuosien 2011 ja 2012 aikana 2,5 miljoonan euron verran alijäämää. 1,5 miljoonaa katetaan alentamalla peruspääomaa tämän vuoden tilinpäätöksen yhteydessä.

-Omistajakuntien valtuustot ovat jo päättäneet asian.

Kuntamaksut nousevat ensi vuonna; muun muassa sairaanhoitopiirin kuntamaksut nousevat 2,33 miljoonalla eurolla. Sosiaalipuolen kuntamaksut nousevat 0,72 miljoonalla.

-Kuntamaksujen korotuksen ansiosta hyky pääsee nollatulokseen ensi vuonna ilman, että tehdään merkittäviä muutoksia toimintaan.

Finning toteaa, että palvelujen laajuudesta ja tasosta puhutaan kuntien kanssa jatkuvasti.

-Se on osa normaalia omistajaohjausta.

Asiakasmaksujen enimmäismäärä määritellään laissa ja asetuksissa.

-Ensi vuoden maksujen tasosta tai korotustarpeesta ei ole vielä käyty keskustelua.

Vuoden 2019 alussa rahoitusvastuu siirtyy kunnilta maakunnille ja maakunta päättää, mihin rahoja ohjataan.

Finningin mukaan hykyn taloudellinen tilanne on vakaa, mutta kuntatalouteen kohdistuu paineita seuraavien kahden vuoden aikana. Hän toteaa, että kunnilla voi olla edessään veronkorotuksia kasvavien kulujen takia.

-Pyrimme suunnittelemaan omaa toimintaa niin, että kuntamaksujen korotukset pysyisivät mahdollisimman maltillisina, Finning summaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti