Kilon prototyyppi jäi historiaan - tutkijat äänestivät uudesta määritelmästä

Versailles
16.11.2018, 15:52

Ulkomaat

Ranskan Versailles’ssa tänään kokoontuneet tutkijat ovat äänestäneet kilogrammalle uuden kansainvälisen määritelmän. Tähän saakka virallinen määritelmä massan perusyksikölle on ollut Ranskassa säilytetty platinasta ja iridiumista valmistettu mallikappale.
Kyseinen kappale on tunnettu nimellä Le Grand K. Metallisen prototyypin ongelma oli se, ettei sen massa pysynyt täsmälleen samana.
– Se menettää massaa, ja sehän ei voi olla mahdollista, koska se on kilon määritelmä. Silloinhan te kaikki laihtuisitte, selitti ongelmaa yleisölle fysiikan nobelisti William Phillips.
Kansainvälisen tiedejärjestön jäsenten odotetaan hyväksyvän kilolle uuden määritelmän, joka perustuu muuttumattomaan luonnonvakioon eli niin kutsuttuun Planckin vakioon.
Mittayksiköiden määrittely on ollut tieteen historiassa pitkään jatkunut urakka, jossa tavoitteena on ollut löytää kaikille suureille universaali ja tarkka määritelmä, joka nojaa eri luonnonvakioihin.
Tällainen tieteellinen määritelmä on esimerkiksi metrille se välimatka, jonka valo kulkee tyhjiössä 299 792 458 kertaa sekunnissa. Koska valonnopeus on universaali vakio, tämä määritelmä pysyy vakiona.
Kilogramman ohella uuden, luonnonvakioihin perustuvan määritelmän saivat myös kolme muuta perusyksikköä – sähkövirtaa mittaava ampeeri, lämpötilaa mittaava kelvin ja aineen hiukkasmäärää mittaava mooli. Uudelleenmäärittely kosketti siis yli puolta SI-järjestelmän seitsemästä perusyksiköstä.

https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/si-j%C3%A4rjestelm%C3%A4-uudistuu

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic