Lounais-Häme Forssa

Kilpailu ruokkii luovuutta: Askartele hahmoja muovista ja tee vaikka oma animaatio

Materiaali ei vaihdu kesken kilpailun, vaan muovista muokataan taidetta koko toukokuu. Luovuuden käytölle on tilaa rajattomasti.
Forssan kuvataidekoulun Roskan uusi elämä -kilpailussa työstetään muovista taidetta vielä koko toukokuun ajan. Luovuudelle ei ole rajoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kuvataidekoulun Roskan uusi elämä -kilpailussa työstetään muovista taidetta vielä koko toukokuun ajan. Luovuudelle ei ole rajoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Roskan uusi elämä -kilpailu haastaa Forssan kuvataidekoululaiset luomaan muovista uutta ja kiinnostavaa. Huhtikuun puolivälissä alkaneessa kisassa oli tarkoitus työstää muovia, metallia ja pahvia kutakin kahden viikon ajan, mutta muovi pysyykin materiaalina koko kilpailun ajan. Koronalla on osuus tähänkin asiaan, sillä perheissä aika lyhyisiin projekteihin on nykytilanteessa kortilla.

– Perheet ovat juuri nyt aika täynnä kaikenlaista etätehtävää. Se, että kotona lähdetään tekemään muutakin kuin pakollisia tehtäviä vaatii aikaa ja tarttumista. Kaksi viikkoa on aika lyhyt aika. Muovin mahdollisuudet ovat niin isot, että halusimme jatkaa sillä koko kilpailun ja tarjota mahdollisuuden osallistua, Forssan kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen selvittää.

Toistaiseksi kilpailutöinä on tehty pääosin koruja. Yksi ensimmäisistä kilpailutöistä, 4-5-vuotiaiden tekijöiden loihtima ”rentoutuspullo”, teki Lauroseen heti vahvan vaikutuksen. Luovuutta ei tekijöiltä puuttunut.

– Tekijät olivat ottaneet mehupullosta etiketit pois ja täyttäneet sen värillisellä liemellä. Pulloon oli lisätty hilettä ja kun sitä käänteli, niin vaikutus oli maaginen. Hypnotisoiva on sana joka kuvaa sitä hyvin Lauronen maalailee.

Muovi sai jatkoaikaa myös siksi, että materiaaleista se on helpoin työstää. Kilpailun idea on herätellä huomaamaan, mitä kaikkea muovista on valmistettu ja miten siitä syntyvää jätettä voisi hyödyntää luovalla tavalla. Teija Lauronen toivoo, että kisaan saataisiin paljon koko perheen voimin tehtyä taidetta.

– Sieluni silmin näen yhdessä tehtyjä robotteja. Työn ei tarvitse olla yksi esine. Se voi olla vaikka tarina, johon kuuluu muovista tehtyjä hahmoja. Aivan mahtavaa, jos joku tekisi animaation tai lyhyen videon. Tarina voi olla satua tai faktaa.

Sanan kilpailu ei pitäisi nostaa rimaa turhan korkealle. Tärkeintä on pohtia, mitä muovijäte on ja mitä siitä voisi luoda. Olennaista on tekemisen ilo. Palkintokriteereissä tärkein seikka on kekseliäisyys.

– Pienten lasten kanssa tehty saa olla pienten lasten kanssa tehdyn näköistä. Voisi olla aika havahduttavaa katsoa, mitä muoviroskaa päivän aikana kertyy ja mitä siitä saa aikaan, kertoo muovin sulattamisesta itse innostunut Teija Lauronen.

Kumppanina kilpailussa on juhlavuottaan viettävä Loimi-Hämeen Jätehuolto. Korona muutti yhteistyön muotoa, mutta hanskoja ei lyöty tiskiin.

LHJ:n seinille päätyy aikanaan kuvataidekoululaisten eväsroskista tekemä Roskan uusi elämä -taideteos ja vastineeksi koulu saa päivitetyn kierrätyssuunnitelman ja lajitteluroskikset.

Kevään aikana kuvataidekoulun opetuksessa oli tarkoitus hyödyntää jäteyhtiön toimittamia mielenkiintoisia ja tavallisesta poikkeavia roskia, mutta taidetta niistä tehtäneen aikaisintaan syksyllä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic