Lounais-Häme

Kilpailu yöeläjistä supistuu Forssassa

Ravintola Bar 54:ssa bailataan tulevana lauantaina viimeistä kertaa. Harri Välimaa, toinen konkurssiin haetun yökerhon yrittäjistä, avaa sanaisen arkkunsa lopettamishuhujen päätteeksi. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Yrjölä ei halua kommentoida tilannetta. Syitä toiminnan hiipumiseen kahdeksan vuotta yrittäjänä toimineen Välimaan mukaan on lukuisia.

-Muuttotappiokunta, nuoret lähtevät pois, se meidän suurin asiakaskunta, hän aloittaa.

-Eivätkä vähän yli 18-vuotiaat enää käy baareissa kuin ennen. Ennen Facebookia oli pakko lähteä ulos, jos halusi sosiaalista kanssakäymistä viikonloppuisin, Välimaa jatkaa.

Vallitseva työttömyys ja asiakaskunnan varojen vähäisyys tulevat luonnollisesti mainituiksi, kuten sekin, että arkea paetaan herkemmin muilla keinoilla kuin tutussa kuppilassa.

-Mieluummin sitten lähdetään pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan, laivalle tai kesällä festareille, Välimaa toteaa.

Yrittäjä kertoo kävijäkunnan alkaneen reilusti hiipua vuonna 2012, vaikka viime vuosikymmenen lopulta lähtien asiakkaiden määrä on ollut laskeva. Tilanne koskee miehen mukaan koko kaupungin ravintola-alaa, joten silkka kilpailu ei ole asiakkaita vienyt.

-Perjantait ovat täysin kuolleita. Tapahtumilla saa porukan liikkeelle, mutta aina ei voi olla jotain. Ei vain pystynyt jatkamaan. Alkoi olla oma jaksaminen siinä mallissa, Välimaa tilittää.

-Jos viimeisen vuodenkin saa vähemmän palkkaa kuin työttömät, niin ei se enää houkuttele jatkamaan, hän konkretisoi.

Pelkästään asiakaskadon syyksi Välimaa ei Bar 54:n kohtaloa laita. Hän valittelee, että ravintolassa nautitun alkoholin määrä on laskenut vuosien ajan, ja syyllinen löytyy lainsäädännöstä.

-Kahdeksan viime vuoden aikana on monta kertaa nostettu alkoholiveroa ja muutenkin tullut rajoituksia, varsinkin yökerhotoimintaan. On erikoista, että päättäjien mielestä on huonompi, että ihmiset juovat ravintoloissa valvotussa ympäristössä alkoholiannoksensa kuin kotona, Välimaa kritisoi.

Mutta se menneistä. Nyt Välimaalla on viikko lomaa ja sitten hän jatkaa uudella alalla ”vieraan töissä”. Tarkemmin mies ei uudesta elämästään hiisku.

Bar 54:n tilojen tulevasta käytöstä ei vielä ole tietoa. Ruusuista kuvaa alalla toimimisesta Välimaa ei halua maalailla.

-Kun on 15 vuotta ollut baaritiskin toisella puolella Forssassa, niin ei näiden kahden kolmen viimeisen vuoden perusteella ole kovin luottavaiset näkymät itsellä. Aika synkältä näyttää Forssan yöelämä, ellei ihmeitä tapahdu, hän sanoo.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistähän Välimaa työskenteli kolme vuotta Bar 54:ssa ja sitä ennen muutaman vuoden silloisessa ravintola Pumpulienkelissä.

Hän lohduttaa sillä, ettei yöelämän alamäki ole vain Forssan ongelma. Tutut muissa kaupungeissa ovat kertoneet kurjistuneesta tilanteesta.

-Esimerkiksi Tampereella kuulemma normiperjantaina ei riitä väkeä kuin kahteen kolmeen yökerhoon. Sekin on erikoista, kun kaupunki on aika paljon isompi kuin Forssa, Välimaa sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti