Lounais-Häme

Kilpailukykyä kuntoillen

Finlaysonin logistiikkakeskus saattaa olla Forssan seudulla ainoa työpaikka, jossa kiky-sopimus saa hymyn työntekijöiden huulille. Ainakaan kukaan Kutomolle kuntoilemaan tulleista finlaysonilaisista ei valita, että työajan pidennys toteutetaan heillä hieman poikkeavalla tavalla.

Kilpailukykysopimuksen mukaan työaikaa pidennetään 24 tuntia vuodessa. Työnantajan ja työntekijöiden kesken on paikallisesti sovittu, että Finlaysonin Forssan varastolla tämä aika käytetään työpaikkaliikuntaan.

Henkilökuntaa logistiikkakeskuksessa on 19 ihmisen verran.

-Ehtona sopimuksessa on, että koko henkilöstö sitoutuu liikuntaan sataprosenttisesti. Vaihtoehtoisesti työajan pidennys voidaan toteuttaa vähentämällä pekkaspäiviä, logistiikkayksikön varastopäällikkö Merja Halonen kertoo.

Tällä hetkellä liikkuminen toteutetaan siten, että koko henkilöstö osallistuu kerran viikossa Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskukseen yhteiselle easy line-tunnille. Alkukirin jälkeen yhteinen liikuntatunti järjestetään keskimäärin kahden viikon välein.

-Vuoden kolme ensimmäisenä viikkoa liikumme joka keskiviikko, tämän jälkeen kokoonnumme yhteen hieman harvemmin, Halonen kertoo.

Logistiikkayksiön vetäjänä toimiva Merja Halonen tunnustautuu alkuperäisen idean keksijäksi. Halosen mukaan ajatus kiky-sopimuksen poikkeavasta toteuttamisesta syntyi neuvottelupöydässä, jossa mukana olivat työnantajan edustajat ja työpaikan luottamusmies.

-Luin saman päivän Helsingin Sanomista, että joissakin työpaikoissa kiky-sopimus oli päätetty toteuttaa lisäämällä liikuntaa työpäivään. Ajattelin, että miksei sitä voisi meilläkin kokeilla, Halonen taustoittaa.

Luottamusmies Veli-Matti Mäkinen vei viestiä eteenpäin ja kyseli työntekijöiltä, mitä mieltä he ovat ehdotuksesta. Samalla kerättiin ehdotuksia siitä, millaista liikuntaa porukassa haluttaisiin tehdä.

Meillä järjestetään vähän yhteisiä illanviettoja ynnä muuta vastaavaa työajan ulkopuolella. Itse ajattelen, että yhdessä liikkuminen lisää työpaikan yhteishenkeä. Uskon, että tuttujen työkavereiden kanssa on myös helpompi lähteä salille kuin yksin ventovieraiden joukkoon, Halonen perustelee.

Monenlaisten ehdotusten jälkeen päädyttiin ryhmäliikuntaan kuntosalilla. Kahden ensimmäisen kuntoilukerran perusteella avaus on onnistunut.

Työpaikan työsuojeluvaltuutettu Jarmo Mäkilä katsoo, että kuntoilu voi kannustaa liikkumaan myös vapaa-ajalla.

-Tämä on tosi nasta juttu. Yhdessä kuntoilu lisää henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä. Uskon, että tämä voi kannustaa itseänikin liikkumaan enemmän, Mäkilä sanoo.

Luottamusmies Veli-Matti Mäkinen kertoo hieman yllättyneensä uudesta avauksesta, jonka hän kuuli ensimmäistä kertaa paikallisissa kiky-neuvotteluissa.

-Tietysti luottamusmiehen ominaisuudessa olin varautunut myös toisenlaisiin ehdotuksiin. Eniten ehkä yllätyin siitä, että henkilökunta otti asian niin innostuneesti vastaan, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan on luontevaa, että juuri Finlaysonilla lähdettiin tekemään asioita hieman eri tavalla kuin monessa muussa työpaikassa.

-Firmamme on ollut aina edelläkävijä monessa asiassa ja meillä ennenkin kehitetty luovia ratkaisuja monessa asiassa, Mäkinen perustelee.

Mäkinen ja Halonen ovat yhtä mieltä siitä, että kolmen viime vuoden aikana yrityksessä moni asia on mennyt eteenpäin. Omistajanvaihdoksen jälkeen vuonna 1820 perustetussa yrityksessä on muutettu toimintatapoja monessa asiassa ja tämä on Halosen mukaan lisännyt niin tuottavuutta kuin henkilökunnan hyvinvointia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti