Lounais-Häme

Kiltalaiset Topeliuksen tulkkeina

Vuosi 2018 käynnistyy Kuhankosken Killan osalta Topeliuksen ja sadun hengessä. Samalla seudullisen kuvataideyhdistyksen Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkeliin ripustama vuosinäyttely vakuuttaa niin tarjontansa leveydellä kuin muullakin annillaan.

Yhteisnäyttelyille ominaista moni-ilmeisyyttäkin löytyy, mutta enemmän tervetullutta vaihtelun rikkautta ilmentäen kuin häiritseväksi monenkirjavuudeksi kääntyen.

Lisäansioksi vuosinäyttelylle on luettava sen ajankohtaisuudesta ponnistava ulottuvuus. Katselmus on saanut teemansa 14. helmikuuta juhlittavasta Zacharias eli suomalaisemmin Sakari Topeliuksen syntymän 200-vuotispäivästä.

 

Ja aivan hienosti suomalaisuutta kulttuurin saralla avaintekijöinä herätellyt kansallinen suurmiehemme tuleekin kiltalaisilta huomioiduksi: näyttelyn teemahenkilöstä ammennetut vaikutteet antavat läpikäyvän leimansa esillä olevaan kokonaisuuteen.

Kuhankosken Killan tämänkertaiseen vuosinäyttelyyn osallistuu 30 taiteilijaa yhteensä 82 teoksella. Näyttelytyöryhmän jäsen Eila Heikkilä toteaa liikkeelle lähdetyn periaatteesta, että mukaan otetaan jotakin kaikilta, jotka töitään mukaan tarjoavat.

Näyttelytilan esille ripustettavien määrälle asettamat rajoitukset tiedostaen lähtökohtiin kuului myös, että tarjottavien töiden maksimiksi asetettiin viisi kappaletta per taiteilija.

 

Näyttelyn jyrytyksestä vastannut sekä myös ripustuksesta päävastuun kantanut Aino Kauranen joutui rajoituksesta huolimatta lähtemään vaihtoehtojen runsaudessa karsintalinjalle.

-Hän oli hyvä valinta noihin tehtäviin. Emme kokeneet edes sitä häiritseväksi tekijäksi, että Aino on yhdistyksemme pitkäaikainen ja ahkera aktiivi, koska hän ei itse osallistu tähän tämänkertaiseen näyttelyymme, Eila Heikkilä summaa näyttelytyöryhmän näkemystä.

Kuhankosken Killan puheenjohtaja Marjut Leskinen tuo yhtenä yhdistyksen kokonaistilanteeseen liittyvänä seikkana esille tyytyväisyytensä rivien täydentymisestä uusilla tekijöillä. Vinkkelissä heitä edustavat näyttelyensikertalaisina Salla Vaha, Susanna Mandelin ja Matti Huusela.

Heistä Salla Vaha tuo valokuvataiteellaan ja Susanna Mandelin Ajatara, Muisti ja ajatus sekä Lintu Tästä maasta -kokonaisuudellaan paikkaansa täysin puolustavan täydennyksen näyttelyn antiin. Erikseen voisi mainita vielä Matti Huuselan, joka lähestyy öljyvärimaalauksissa aiheitaan karheuden jännitteisellä, mutta samalla realistisella ilmaisullaan.

 

Aivan omaan luokkaansa näyttelyssä sijoittuu Esa Jakobssonin betoni- mosaiikkiteos Suomi 101. Samalla, kun se symboloi sinivalkoisuudessaan katselmusteemaa riidattoman havainnollisesti, se myös muistuttaa sellaisen ilmaisumuodon kuin veistostaiteen olemassaolosta lajinsa ainoana edustajana.

Helena Laakson lyijykynällä, tussilla ja akryylillä sommittelema kuvan ja tekstin yhdistelmä Z. Topelius on erinomaisesti valitulla sijoituspaikallaan täysosuma näyttelyyn johdattajaksi.

Eila Heikkilän digigrafiikkateoksiin kannattaa syventyä tarkemmin. Hänen ensinäkemältä hyvinkin abstrakteilta vaikuttavista tauluistaan avautuu ennakkoluulottomalle katsojalle vähitellen selkenevin ääriviivoin satujen maailmaa personoivia hahmoja.

Hellyttävimmän suuntaisesta Topelius-teeman lähestymisestä Kuhankosken Killan vuosinäyttelyssä käy esimerkiksi Leena Öfverstenin vesivärisarja Varpunen jouluaamuna, Lintu sininen ja Sylvia.

Kuhankosken Killan Z. Topeliuksesta teemansa saava vuosinäyttely on esillä Forssan kirjaston yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä 3. maaliskuuta asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic