Lounais-Häme

Kimpassa saadaan enemmän aikaan

Forssan seudun kunnat ovat miettineet yhteisen tietohallintotyön aloittamista, mutta neuvottelut ovat tyssänneet, tai ainakin hidastuneet, siihen, että toiset haluavat lisäselvityksiä, kun taas toiset haluavat päästä itse työhön.

Kuntien Tiera oy teki jo viime syksynä selvityksen, joka lupaili yhteistyön onnistumista.

-Löysimme aihioita yhteistyölle, Tieran johdon asiantuntija Sakari Bäckman vakuuttaa.

Yhteisen tietohallinnon pitäisi alkaa vuoden 2018 alussa. Tiera on lupautunut auttamaan, jos kunnat vain pääsevät yhteisymmärrykseen yhteistyön edistämisestä.

Forssa on kuitenkin harkitsemassa yhteistyöneuvottelujen aloittamista naapurikuntien sijasta Humppilan, Hämeenlinnan ja Riihimäen kanssa. Forssan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantain kokouksessaan.

Tiera on tehnyt reilun viisivuotisen elinaikansa aikana useita yhteistyösavottoja eri puolilla Suomea. Bäckmanin mukaan kunnat haluavat pääsääntöisesti lisätä yhteistyötä muiden kuntien kanssa, mutta se ei vain ole niin mutkatonta.

-Yhteistyön aloittaminen ei välttämättä ole helppoa. Kunnat eivät nimittäin ole samalla kohdalla tietotekniikkansa suhteen. Toinen voi olla juuri uusinut ict-ratkaisujaan ja toinen vasta harkitsee sitä.

Hän lisää, että joskus yhteistyön vauhtiin saamisen esteenä voi olla naapurikuntien johdon erilaiset näkemykset hyödyistä ja ratkaisuista.

Yhteistyö voi kuitenkin toimia.

-Pohjois-Suomessa 5–10 kuntaa on tehnyt yhteistyötä jo pitkään. Samoin läntisellä Uudellamaalla, Turun seudulla, Keski-Uudellamaalla ja Kaakonkulmalla tehdään vahvaa tietohallintoyhteistyötä.

Forssan seudun viidestä kunnasta Ypäjä käyttää leasing-koneita; muilla on omat tietokoneensa. Ypäjällä kulut ilman koneiden vuokrakuluja ovat noin 150000 euroa.

Forssan tietotekniikan budjetti on 1,1 miljoonaa euroa, Humppilan 134000, Jokioisten hieman vajaat 200000 ja Tammelan 268000 euroa.

-Summia on vaikea verrata. Esimerkiksi piilokuluja voi olla enemmän kuin luvut näyttävät. Toinen kunta voi laskea kännykät it-lukuihin, mutta toinen ei.

Selvityksen mukaan tietohallinnon yhdistäminen tuo säästöjä noin 16 prosenttia. Bäckman toteaa, että tärkeää on sekin, että yhteistyö mahdollistaa kehittämistyön, johon kunnilla ei nyt juuri ole varaa.

Kunnilla on yleensä omat tietojärjestelmänsä, kaikilla kunnan palveluilla. Järjestelmiä on Bäckmanin mukaan valtavasti ja niiden ylläpitäminen on kallista ja yhteensovittaminen usein vaikeaa.

-Esimerkiksi seudullisella lukiolla ja perusopetuksella voisi olla yksi yhteinen oppilastietojärjestelmä.

Se tarkoittaisi sitä, että järjestelmän ylläpitokustannukset pienenisivät, koska olisi vain yksi järjestelmä ja oppilaan tiedot siirtyisivät automaattisesti koulusta kouluun eikä tietoja tarvitsisi siirtää käsipelin paikasta paikkaan.

Bäckmanin mukaan yhteinen tietohallinto ei vähentäisi työntekijöiden määrää.

-Yhdessä saataisiin enemmän aikaan. Harvalla kunnalla on riittävästi it-henkilöitä.

Forssassa on kolme tietotekniikan työntekijää, Jokioisilla 1,5, Tammelassa ja Humppilassa yksi.

Bäckmanin mukaan it-henkilöstön työpanosta tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän juuri kehittämiseen. Joka kunnassa nimittäin mietitään, miten sähköinen asiointi ja digitalisaatio voidaan yhdistää palvelutuotantoon.

-Voimat yhdistämällä tulisi enemmän lihaksia arjen tekemiseen ja erityisesti toiminnan kehittämiseen. Nyt kaikki yrittävät miettiä yksin, miten asiat ratkaistaan.

Kuntienkin täytyy miettiä uusia tapoja tuottaa palveluita.

-Esimerkiksi jos Forssaan olisi muuttamassa perhe, he voisivat ilmaista sähköisessä asioimispalvelussa, että he haluavat tontin taloa varten. Lupaprosessi lähtisi siitä liikkeelle ja sähköinen järjestelmä tuottaisi perheelle tarvittavat luvat, tonttivaihtoehdot ja niin edelleen. Sekä informaatiota lähimmästä päiväkodista ja koulusta ynnä muista palveluista, Bäckman miettii. FL

Tieran taustaa
Kuntien Tiera perustettiin syyskuussa 2010 kuntatoimijoiden yhteistyöfoorumiksi.Sen tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää kuntien tietoteknisiä prosesseja, tietojärjestelmiä ja toimintatapoja.Osakeyhtiö on kuntatoimijoiden (kuntien, kuntayhtymien, kuntaomisteisten osakeyhtiöiden ja Kuntaliiton) omistama.Suurimpia omistajia ovat Espoo, Turku, Lahti, Kouvola, Lappeenranta ja Hämeenlinna.Tieralla on noin 130 työntekijää seitsemällä eri paikkakunnalla.Nimi Tiera tulee Kalevalasta; Tiera on Lemminkäisen taistelutoveri ja taidokas keihäänkäyttäjä.

Uusimmat

Fingerpori

comic