Lounais-Häme

"Kimurantimpaa kuin koskaan", sanoo asiantuntija Yhdysvaltojen välivaaleista

Washington
05.11.2018, 19:07

Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset äänestävät huomenna poikkeuksellisen jännittävissä välivaaleissa. Maan mediat pohtivat mahdollisia lopputuloksia ja nimeävät paikkoja, joissa kumpi tahansa puolue saattaa päätyä voittajan pallille, kun taas puolueet ovat vielä viimeisinä päivinä kampanjoineet raivokkaasti – mukaan lukien republikaanipresidentti Donald Trump.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että lopputuloksen ennakoiminen on tällä kertaa ”kimurantimpaa kuin koskaan”.
– Nyt mitataan uuden normaalin muutoksia. Näkisin, että hyvä taloudellinen tilanne suosii Trumpia, mutta moraalinen närkästys Trumpia kohtaan saa äänestäjiä liikkeelle, hän arvioi.
Äänestysaktiivisuus näyttää nousevan erittäin, ehkä jopa historiallisen korkeaksi. Aaltolan mukaan on kuitenkin varsin vaikeaa ennustaa, miten aktiivisuus materialisoituu. Paljon riippuu siitäkin, miten paikalliset puolueorganisaatiot onnistuvat ruohonjuuritason kamppailussa saada omat kannattajansa liikkeelle.
– On selvää, että yhdysvaltalaisten kiinnostus politiikkaan on korkealla ja äänestämään halutaan mennä enemmän kuin aiemmin.

Tyypillistä yhdysvaltalaispolitiikkaa

Nyt vaaleissa valitaan kaikki edustajainhuoneen 435 jäsentä ja noin kolmannes senaattoreista. Tällä hetkellä republikaanipuolue on kiinni vallassa koko kongressissa, eli sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.
Useiden ennusteiden ja myös Aaltolan oman arvion perusteella demokraatit ovat nappaamassa enemmistön edustajainhuoneessa ja mahdollisesti myös viemässä kilpailijoiltaan paikkoja senaatissa. Jos ennusteet toteutuvat, poliittinen päätöksenteko voi mennä jumiin.
Aaltola huomauttaa, että yhdysvaltalaisäänestäjät ovat tottuneet tilanteeseen, jossa presidentti joutuu tasapainottelemaan eri puolueen hallitsemien senaatin ja edustajainhuoneen kanssa.
– Se tarkoittaa tutkintoja, kompromissien tekemistä ja liittovaltion hallinnon sulkemisia, mutta myös lehmänkauppoja viime metreillä.
Aaltolan mukaan republikaanien linjan ja politiikan toteuttaminen kuitenkin vaikeutuu merkittävästi, jos demokraatit saavat edustajainhuoneen haltuunsa.

Iskut eivät osa käsikirjoitusta

Välivaalien nimi on peräisin siitä, että vaalit järjestetään aina nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä. Äänestystulos mittaakin myös presidentin suosiota – siitä huolimatta, ettei häntä itseään edes äänestetä.
Skandaalista toiseen presidenttikaudellaan laukannut Trump on kampanjoinut kiivaasti republikaanien puolesta ja matkustanut vaalien alla ympäri maata. Omiensa kehumisen ohella hän on myös parjannut vastustajiaan muun muassa sanomalla, että vastapuoli haluaa häivyttää Yhdysvaltojen rajat tyystin. Hän myös ilmoitti lähettävänsä tuhansia sotilaita Meksikon vastaiselle rajalle.
Vaalien alle osuivat myös Pittsburghin synagogaisku ja Trumpin vastustajille lähetetyt pakettipommit. Aaltolan mukaan tapahtumat eivät kuuluneet republikaanien vaalikäsikirjoitukseen.
– Ne muistuttivat joukkoampumisista, Yhdysvaltojen kahtiajaosta ja trumpilaisen politiikanteon vaaroista.
Vaikka vaalit ovat samalla myös kansanäänestys Trumpin suosiosta, Aaltola ei usko kaikkien hätkähtävän presidentin kovia puheita. Hän muistuttaa, että monet yhdysvaltalaiset tapaavat äänestää lompakollaan, joten hyvissä voimissa olevat talous ja työttömyys voivat riittää monelle syyksi puoltaa istuvaa presidenttiä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti