Lounais-Häme

Kinkkurasva kiertää taas dieseliksi – Yhden kinkun rasva riittää jopa kolmen kilometrin ajomatkaan

Kinkkurasvasta tehdään myös tänä vuonna polttoainetta. Kuva: Juhani Salo, arkisto Kuva: Juhani Salo

Kinkkurasvasta tehdään myös tänä vuonna polttoainetta. Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkkujen paistinrasvoja talteen koko Suomesta.

Viime vuonna kiertotalouskampanja Kinkkutemppuun osallistui jo 145 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä vuonna tavoitteena on tuplata edellisvuotena kerätty rasvamäärä ja kierrättää peräti 300 000 suomalaiskodin paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi.

– Paistinrasvojen palauttaminen on nyt helpompaa kuin koskaan, joten pääsemme varmasti tavoitteeseemme, uskoo Kemianteollisuus ry:n valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Mikäli Kinkkutemppu pääsee tavoitteeseensa, paistinrasvoista syntyneellä uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla maailman ympäri jopa 120 kertaa.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, jossa on keräyspaikkoja 230 ympäri Suomea.

– Mikäli kodin läheltä ei löydy Kinkkutemppu-keräyspistettä, talkoisiin voi osallistua myös laittamalla rasvan biojäteastiaan tai esimerkiksi kartonkitölkissä sekajätteen joukkoon, jolloin se päätyy kierrätykseen tai hyötykäyttöön. Tärkeintä on se, ettei rasvaa kaadeta joulunaikaan tukkimaan viemäreitä, painottaa Ahola-Luttila.

Keräyspisteistä valtaosa löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä, joiden lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa valikoitujen Neste-asemien ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteisiin. Kierrätettävä kinkkurasva pakataan yksinkertaisesti kartonkitölkkiin. Kanta-Hämeessä keräyspaikkoja on Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa. Lähimmän paikan voi tarkistaa osoitteesta www.kinkkutemppu.fi.

Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat keräyspaikoilta Honkajoelle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvaa hyödynnetään Neste MY uusiutuvan dieselin raaka-aineena Nesteen Porvoon jalostamolla.

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa keräyksen päätyttyä 20 000 euroa Hope Ry:lle vähävaraisten perheiden tukemiseen.

Kampanja käynnistyy torstaina 20. joulukuuta.

Suomalaiset syövät kinkkua jouluna jopa seitsemän miljoonaa kiloa.

Pakkaa rasva kartonkipurkkiin

Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki (esim. maitopurkki) ja kaada rasva sisään.

Sulje tölkki esim. teipillä, anna rasvan hyytyä ja vie tölkki keräyspisteeseen.

Keräys alkaa 20.12.2018 ja päättyy 7.1.2019.

Tarkista lähin keräyspaikka osoitteesta www.kinkkutemppu.fi.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic