Lounais-Häme

Kinkun paistinrasvat dieseliksi - tuotto vähävaraisille lapsiperheille

Kinkun paistinrasvojen keräyskampanja laajenee uusiin mittoihin tänä jouluna.

Viime vuonna ensi kertaa toteutettu Kinkkutemppu-projekti tuotti 12 000 litraa paistinrasvaa 40 000 kodista. Tänä jouluna tavoitteena on saada rasvat talteen jopa 100 000 kotitaloudesta. Lahjoitetuista kinkkurasvoista valmistetaan liikenteen päästöjä vähentävää dieseliä, jonka tuotoilla tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden joulua.

Paistinrasvojen keräyspiste löytyy kaikista Suomen K-Citymarketeista, kymmenistä K-ruokakaupoista, Neste- ja Neste K -liikenneasemilta sekä 27 kunnan jätekeräyspisteen yhteydestä.

Keräyspisteitä on eri puolilla maata yhteensä 150. Keräys alkaa tänään keskiviikkona ja kestää 4. tammikuuta asti.

Forssan alueen keräyspiste löytyy K-Citymarketin parkkipaikan reunalta Rinki-ekopisteen yhteydestä. Forssan K-Citymarket oli mukana kampanjassa jo viime vuonna.

-Viime vuoden keräys oli minulle positiivinen yllätys. Meille tuli 600-litrainen keräysastia, joka piti tyhjentää 2–3 kertaa. On hienoa, miten hyvin kampanja otettiin täällä vastaan, kertoo K-Citymarket Forssan kauppias Mikko Virtanen.

 

Kinkun paistinrasvoja tungettiin aikoinaan viemäriin, mutta sitä ei kannata tehdä, sillä rasva saattaa tukkia putkiston ja aiheuttaa huomattavia kustannuksia. Vaikka osan rasvasta voi käyttää kastikkeeseen, kertyy sitä melkoinen määrä, sillä suomalaiset syövät vuosittain noin seitsemän miljoonaa kiloa joulukinkkua.

Rasvan voi laittaa sekajätteeseen tai biojätteeseen. Kinkkutemppu-kampanja tarjoaa sen fiksuimman vaihtoehdon, sillä kerätystä rasvasta valmistetaan uusiutuvaa diesel-polttoainetta.

Tänä vuonna tavoitteena on kerätä rasvat 100 000 taloudesta. Uusiutuvaksi dieseliksi muutettuna rasvamäärällä ajaisi maapallon ympäri kymmenen kertaa. Paistinrasvasta valmistettu diesel on tavallista ympäristöystävällisempää, sillä sen kasvihuonepäästöt ovat 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilisella dieselillä.

Kinkkutemppu tekee muutenkin hyvää, sillä tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen vähävaraisia lapsiperheitä tukevan Hopen kautta. Mikäli 100 000 talouden tavoite täyttyy, lahjoitussumma on 20 000 euroa.

Kinkkutemppu syntyi Kemianteollisuuden aloitteesta. Kemianteollisuuden lisäksi hankkeessa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Suomen Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP. FL

 

Rasvat talteen ja hyödyksi
1) Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki (myös muovikorkillinen käy).2) Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.3) Sulje tölkki vaikka teipillä.4) Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie purkki lähimpään kierrätyspisteeseen 20. joulukuuta – 4. tammikuuta. 

Uusimmat

Fingerpori

comic