Lounais-Häme

Kinkun suosio joulupöydässä kestää

Suomalaisen joulupöydän kestosuosikki kinkku ei asemastaan luovu. Urjalalaisen Paijan Tilateurastamon yrittäjä Juha Paija kertoo, että heiltä tilattavien ja myytävien kinkkujen määrä on vuosien aikana ollut aika stabiili.

-Perinteisen porsaan joulukinkun suosio on säilynyt ja ne myydään meidän myymälästä loppuun yhä nopeammin. Kinkun rinnalla myydään jonkun verran jauhelihaa lihapullia varten, karjalanpaistia ja file- sekä kylkirullaa, Paija kertoo.

Kinkkusesonki käynnistyi juuri niiden osalta, jotka haluavat itse suolata kinkkunsa. Paijan ohjeen mukaan kinkku kannattaa laittaa viimeistään ensi viikolla suolaveteen ja pitää se siellä lähes jouluaattoon asti. Pari päivää ennen aattoa kinkku kannattaa siirtää kylmään veteen.

Tammelalaisen Makulihan toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo kertoo, että heilläkin perinteinen harmaasuolattu kinkku on säilyttänyt suosionsa vuoden tärkeimmän sesongin aikaan. Kinkkujen menekki Makulihassa on vuosittain aika vakio.

Eniten Makuliha myy valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja. Suosiotaan ovat kasvattaneet myös 200 gramman valmiiksi pakatut ja siivutetut kinkut. Yrittäjän oma suosikki joulupöydässä on perinteinen kinkku itse paistettuna.

Makuliha oy vietti eilen 25-vuotisjuhliaan monisatapäisen yleisön vieraillessa tilapuodilla Tammelassa. Ali-Lekkala-Toivo on yhdessä veljensä, makkaramestari Jussi Ali-Lekkalan kanssa toisen polven yrittäjä. Riikan mukaan taustalla on rakkaus ja intohimo yrittämistä kohtaan. Pelkästään se ei menestyvän yrityksen pyörittämiseksi riitä, pitää olla myös innovatiivinen ja muutoskykyinen.

-Liikeideamme on jalostunut alkuvuosista, minkä myötä yritys on kehittynyt ja kasvanut. Lihajalosteiden valmistuksesta on tullut meidän juttu ja valtakunnan valikoimiin pääsimme meille tärkeiden kuluttajapakkausten myötä, Ali-Lekkala-Toivo kertoo.

Yritys on mukana trendeissä perinteitä unohtamatta. Makkaroissa on käytetty ennakkoluulottomasti erilaisia makuja, muun muassa pellavansiemeniä, nokkosta ja oliiviöljyä terveellisyysnäkökulmaa pohtien.

-Maku on silti se tärkein, se edellä mennään, yrittäjä sanoo.

Maku on se syy, miksi rajamäkeläiset Tuire Himanen ja Jouko Forsell ovat jo seitsemän vuoden ajan käyneet säännöllisesti ostoksilla Makulihassa. Pariskunta mökkeilee kesäisin Tammelan Susikkaalla, ja Makulihasta tarttuu mukaan etenkin lihaa ja makkaraa.

-Joulua vietetään kotipuolessa. Aina on puhuttu, että joulukinkkukin hankittaisiin Makulihasta, mutta vielä ei ole kertaakaan tehty niin, Forsell naurahtaa.

Tällä reissulla matkaan tarttui makkaroita ja joulusalamia.

-Isälle viedään. Siellä on jatkuva tilaus päällä, Himanen kertoo.

Makuliha saattaa saada kolmannen polvenkin yrittäjiä. Ali-Lekkala-Toivon Markus-poika on nuoresta iästään huolimatta innokkaasti mukana ja harjoitellut jo makkaran tekoakin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic