Lounais-Häme

Kinkusta tirisee polttoainetta

Ei kinkunrasvaa viemäriin. EI keittiön altaasta eikä wc-pöntöstä. Tätä oppia on julistettu joulun alla jo vuosia. Kuuman valuvan paistoliemen kanssa taistelu käy työstä, mutta maltti on valttia, vaikka joulustressi painaa päälle.

Kinkun paistamisesta kertyy rasvaista lientä yllättävän paljon. Rasvan voi laittaa sekajätteeseen tai biojätteeseen. Esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin se on helppo kaataa lämpimänä, kun se vielä on juoksevassa muodossa. Jäähtyneen ja jähmettyneen rasvan käsittely puolestaan on turvallisempaa.

Kun koko maan noin seitsemän miljoonaa kinkkukiloa paistetaan, jää lientäkin huomattava määrä. Tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestettävä Kinkkutemppu 2016 -kampanja yrittää kerätä edes osan syntyvästä rasvajätteestä hyötykäyttöön.

Neste valmistaa rasvapitoisista jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa diesel-polttoainetta, jonka hiilidioksidijalanjälki on vain kymmenesosa tavanomaisen dieselin vastaavasta. Yhden kinkun paistorasvalla voi ajaa jopa kolme kilometriä, kampanja hehkuttaa.

Kinkkutemppu-keräyksen tuottaman uusiutuvan dieselin myynnistä saadut tuotot jaetaan lyhentämättöminä kotimaiseen hyväntekeväisyystoimintaan. Lahjoituskohteina ovat nuorten syrjäytymistä ehkäisevä joukkueurheiluhanke Icehearts ja vähävaraisia perheitä vapaaehtoisvoimin tukeva Hope.

Forssan Citymarketin kupeessa oleviin keräyslaatikoihin oli torstaina puoliltapäivin kerääntynyt pääasiassa tyhjiä kartonkitölkkejä. Kauppias Mikko Virtanen uskoo, että rasvalla täytettyjäkin tölkkejä kertyy, kunhan tieto keräyksestä leviää.

-Tuntuu, että tempaus on saanut hyvän vastaanoton sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja joihin uudet asiat helposti uppoavat.

Virtasen mukaan kampanjaan mukaan lähteminen oli helppo päätös. Ennakkoluutoton osallistuminen teki Forssasta yhden pienimmistä paikkakunnista, jossa keräys järjestetään.

-Tämähän on kokeilu. Jos keräys onnistuu hyvin, kampanja jatkuu ensi vuonna. Jos se ei onnistu, se loppuu tai sitä jalostetaan toimivammaksi, Virtanen miettii.

Tyhjien tölkkien joutuminen keräysastioihin ei Virtasta huolestuta.

-Erotellaanhan tölkkeihin pakattu rasvakin tölkeistä jotenkin. Luulisi, että ne tyhjät tölkit menevät siinä samassa. Pääsääntöisesti ihmiset lajittelevat nykyään hyvin. Mutta kaikki uusihan on alussa opettelua.

Mikko Virtanen itse ei aio joulukinkkunsa rasvaa keräyspisteeseen kiikuttaa. Syykin on yksinkertainen.

-Minulla on täältä kaupalta valmiiksi paistettu kinkku. Paistorasva siitä otetaan kyllä talteen, mutta se menee samaan keräykseen kuin kaupan ja teollisuuden rasvajäte muutenkin, hän sanoo.

Alun perin suunnitelmana oli lahjoittaa Kinkkutempulla kerätystä rasvasta jalostettu polttoaine suoraan hyväntekeväisyyden kohteena oleville järjestöille. Koska se osoittautui logistisesti vaikeaksi, päätettiin lahjoittaa rahana uusiutuvan dieselin arvo.

Kemianteollisuuden alulle laittamassa KInkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki, Maa- ja kotitalousnaiset sekä YTP ry. FL

Kinkkutemppu 2016
Keräyspisteitä 18 paikkakunnalla.Forssassa keräyspiste on Citymarketin parkkipaikalla muiden kierrätyspisteiden luona.Keräys jatkuu 2.1.2017 saakka.Myös muu eläinperäinen rasva kuin kinkkurasva kelpaa (esim. kalkkuna, kalat).Rasva tulee palauttaa pahviastiassa, esimerkiksi tyhjässä maitotölkissä.Litrasta paistinrasvaa voidaan valmistaa lähes litra uusiutuvaa dieseliä.

Uusimmat

Fingerpori

comic