Lounais-Häme Forssa

Kinneston kypsyy koko ajan mutta USA:n yliopistosarjan tähtipelurilla on totuttelemista naisten Korisliigan fyysisyyteen ja kolmoskaareen

Korille rynnivä Alun pelinrakentaja Emily Kinneston pelasi menestyksekkään yliopistouran American Universityssa Washingtonissa.

Forssan Alku jäi viime kaudella naisten Korisliigassa pudotuspelien ulkopuolelle runkosarjan seitsemäntenä.

Suurimmaksi yksittäiseksi syyksi Alun vaisuun menestykseen voi nostaa tehokkaan pelinrakentajan puuttumisen.

Tällä kaudella Alku tuskin tuohon ongelmaan haksahtaa, kun seura onnistui värväämään yhden kovimmilla meriiteillä USA:n yliopistosarjasta Suomeen siirtyneen pelurin.

Alun uusi pellinrakentaja Emily Kinneston keräsi yliopistourallaan washingtonilaisessa American Universityssa kasapäin titteleitä sekä ennätyksiä ja johdatti joukkueensa kahtena edelliskautena konferenssin mestaruuteen. Kinnestonin joukkue eteni viime keväänä USA:n valtakunnalliseen 64 joukkueen lopputurnaukseen, jossa tie katkesi ensimmäisellä kierroksella tappiolla UCLA:lle, joka selvisi lopulta kahdeksan parhaan joukkoon.

Kinneston kunnostautui viimeisinä kausinaan yliopistojoukkueensa tehopelaajana raadettuaan peleissä keskimäärin pitkälti yli 30 minuuttia.

On pieni ihme, miten Kinnestonin meriiteillä ammattilaisuralle lähtenyt peluri päätyy Suomeen ja Forssaan eikä esimerkiksi suuriin eurooppalaissarjoihin Espanjaan, Italiaan tai Ranskaan.

– Agenttini on välittänyt Suomeen naispelaajia, esimerkiksi tällä kaudella Vimpeliin ja Peli-Karhuihin. Hän tarjosi minulle pestejä myös Tanskasta, Saksasta ja Ranskasta, mutta piti Suomeakin hyvänä vaihtoehtona. Puhuin Alun valmentajan Risto-Matti Rouskun kanssa kesällä muutaman kerran puhelimessa ja hän onnistui vakuuttamaan minut. Lisäksi yliopistojoukkueessani pelasi nyt viimeistä kautta siellä jatkava Elina Koskimies, joka myös suositteli Suomeen lähtöä, Kinneston perustelee valintaansa.

Syyskuussa Forssaan saapunut Kinneston on aloittanut naisten Korisliigan suurin piirtein samoilla teholukemilla, joilla hän pelasi viimeisen yliopistokautensa. 16,3 pisteen keskiarvolla hän on Alun toiseksi paras korintekijä toista kautta Forssassa pelaavan Mia Loydin jälkeen, joka johtaa koko sarjan pistepörssiä 25,8 pisteen keskiarvolla. Kinneston on sarjan riistotilastossa ykkönen ja syöttötilastossa kakkonen keskiarvoilla 4,3.

Hyvästä startista huolimatta Kinneston myöntää, että hänellä on vielä totuttelemista naisten Korisliigaan.

– Pelasin yliopistossa heittävänä takapelaajana, mutta täällä olen pelinrakentaja. Mieluiten jaan syöttöjä ja ajan korille, mutta yritän myös luoda heittouhkaa, joka vapauttaa muita pelaajia, Kinneston selittää.

Heittouhan luomisessa Kinnestonilla on ollut Suomessa selkeä ongelma: kolmen pisteen kaari. Se on euroopalaisessa koripallossa puolisen metriä kauempana kuin USA:n yliopistopeleissä. Kinneston haki kolmessa ensimmäisessä korisliigapelissään kolmen pisteen koria onnistumatta kertaakaan yhdeksällä yrityksellä. Mutta toissapäivänä Feeniksissä Kouvottaria vastaan Kinneston upotti heti ensimmäisen kolmosensa ja myöhemmin vielä toisenkin.

– Tiedän että saan kolmoset vielä kohdalleen, Kinneston vakuuttaa.

Toinen yllättävämmältä kuulostava ero löytyy pelin fyysisyydestä. Suomessa on käsitys amerikkalaisesta yliopistokoripallosta aggressiivisena, kovatempoisena ja taistelua uhkuvana kamppailuna. Sitä se onkin, mutta Kinneston kuten myös monet aiemmin haastatellut amerikkalaispelaajat sanovat tuomarien sallivan naisten Korisliigassa fyysisemmän pelitavan. Pelinrakentajalle se tarkoittaa käytännössä sitä, että puolustajan annetaan repiä ja roikkua hänessä enemmän kuin mitä säännöt sallisivat.

– Fyysisyys on myös asia, johon minulla on vielä totuttelemista, myöntää Kinneston, jonka pallonmenetykset ovat toki pysyneet kohtuullisesti alle kahden menetyksen keskiarvossa.

Alku on aloittanut Korisliigan kolmella voitolla neljästä pelistä. Kinneston uskoo joukkueensa menestymismahdollisuuksiin.

– Joukkueen paras potentiaalin osoitus on mielestäni se, että olemme nousseet loppua kohden takaa-ajoasemasta voittoon.

22-vuotias Kinneston tuskin pelästyy tuloillaan olevaa Suomen talvea. Hän on kotoisin pienestä noin 7000 asukkaan kaupungista Shelburnesta, joka on Vermontin osavaltion suurimman kaupungin Burlingtonin esikaupunki. Seudulla taitaa sataa lunta enemmän kuin Suomessa, sillä matkaa Kanadan rajalle on vain noin 160 kilometriä.

Kinneston sanoo viihtyvänsä Forssassa, vaikka koripalloilun ulkopuoliset aktiviteetit ovat täällä vähissä. Sopeutumista on edistänyt kämppäkaveri Mia Loydin vuoden kokemus paikallisista kuvioista.

Kinneston käväisee joululomalla kotona, mutta vasta joulun jälkeen, sillä naisten Korisliigan joulutauko jää poikkeuksellisen lyhyeksi joulun ja uudenvuoden välissä pelattavan kahden kierroksen vuoksi.

Kinneston opiskeli yliopistossa erikoisalanaan biologiaa. Nyt hän aikoo panostaa lähivuodet koripalloon.

– Rakastan korista niin paljon, että aion jatkaa seuraavat vuodet ammattilaisena. Sen jälkeen pyrin aloittamaan lääkärin opinnot. FL

Emily Kinneston

22 v. 172 cm, pelinrakentaja

Tehotilastot:

2014-15 NCAA, American University 2,8 pist./1.3 levyp.

2015-16 NCAA, American University 5,8/2,8

2016-17 NCAA, American University 12,9/4,8

2017-18 NCAA, American University 15,4/5,2

2018-19 Korisliiga, FoA 16,3/5,5

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic