Kinnulassa äänestysinto jatkuu korkeana, lähes puolet äänesti seurakuntavaaleissa

Helsinki
18.11.2018, 22:36

Kotimaa

Seurakuntavaaleissa koko maan äänestysaktiivisuus oli alustavien tulosten mukaan 14,5 prosenttia, kerrottiin kirkon viestinnästä hieman kello 22 jälkeen sunnuntaina. Samalla painotettiin, että tulokset voivat muuttua vielä, koska alle puolet seurakunnista oli ilmoittanut äänestysprosentin. Vuonna 2014 valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,6. Tuolloin äänestysaktiivisuus laski vuoden 2010 vaaleista, jolloin äänioikeuttaan käytti 17 prosenttia.
Kello 22 mennessä innokkaimmat äänestäjät löytyivät Kinnulan seurakunnasta, missä äänestysprosentti oli kohonnut selvästi. Nyt seurakuntavaaleissa äänesti 48,9 prosenttia, kun viime vaaleissa äänestysprosentti oli 43,4. Kinnulan seurakunta kiri jo viime vaaleissa toiseksi aktiivisimmaksi äänioikeudenkäyttäjäksi, kun tuolloin korkein äänestysprosentti oli Taivassalossa, 43,8.
Äänestysprosentin ennakoitiin nousseen myös Vantaalla. Nyt äänestysaktiivisuus oli yhdeksän prosenttia, kun vuonna 2014 se oli 8,3.

Helsingissä reilu kymmenes äänesti

Äänestysinto oli laskenut tänä vuonna selvästi esimerkiksi Tampereella, missä viime vaaleista laskua oli tullut yli kaksi prosenttiyksikköä. Äänestysprosentti oli nyt 9,2, kun viime vaaleissa se oli 11,7.
Helsingissä äänestysaktiivisuus pysyi viime vaalien tasolla eli reilu kymmenes äänioikeutetuista äänesti äänestysprosentin ollessa 11,3. Myös Espoossa äänestysaktiivisuus oli alustavien tulosten mukaan 11,3 ja Jyväskylässä 13,5 prosenttia.
Vaaleissa valittiin seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona.

Kirkon jäsenmäärä pienentynyt

Vaalien äänestysprosenttia arvioitaessa on syytä huomioida, että evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt oleellisesti vuosikymmenen aikana. Tästä seuraa, että jos annettujen äänten määrä vähenee, äänestysprosentti ei laske yhtä paljon, koska myös äänioikeutettujen määrä vähenee.
Äänioikeutettujen lukumäärä on pienentynyt seurakuntavaleissa vajaassa vuosikymmenessä noin kymmeneksen.
Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli kuluvan vuoden tammikuussa 3,9 miljoonaa eli noin 71 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon. Vuoden 2008 lopulla luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli noin 4,3 miljoonaa ja 80,7 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon.
Luterilaisen kirkon jäsenmäärä pienentyy, koska kirkosta eroavien määrä on ylittänyt vuosittain kirkkoon liittyvien määrän. Lisäksi kirkon jäseniä kuolee enemmän kuin lapsia kastetaan jäseniksi.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic