Lounais-Häme

Kinnunen 50 kilometrin kävelyn maaliin ainoana suomalaismiehenä, Raitasen viiksille kyytiä 3 000 metrin juoksun jälkeen

Helsinki
07.08.2018, 22:26

Urheilu-uutiset

Toiveikkaina 50 kilometrille startanneet suomalaiset kilpakävelijät Jarkko Kinnunen, Aku Partanen ja Aleksi Ojala päättivät EM-urakkansa ensiaputelttaan. Kolmikosta vain Kinnusen voimat riittivät maaliin. Partanen ja Ojala joutuivat hoitoon kesken kilpailun.
Suomalaisia hoidettiin teltassa juomin ja nesteyttämällä.
Esiviilennyksen piristäminä matkaan lähteneet suomalaiset kohtasivat matkalla ylittämättömän ongelman. Neste ei imeytynyt helteessä kehoon.
– Meno alkoi tökkiä 20 kilometrin jälkeen, kun kaikki tuli pihalle. En edes tiedä, miten monta kertaa oksensin, Kinnunen kertoi.
Kinnusella oli kaikki kunnossa siihen saakka.
– Kruisailin pääjoukon perässä ja ihmettelin, miksei tässä mennä jo kovempaa, Kinnunen kertoi.
Pulmat tulivat Kinnuselle vauhdilla.
– Kilpailun loppu oli rankin koskaan, Kinnunen huokaisi.
– Minulla oli järkyttävä jano. Niin kova, etten ole ennen kilpailussa kokenut. Yritin juoda väkisin, mutta nesteet eivät pysyneet sisällä.
Kinnunen pysyi radalla, vaikka samaan aikaan startanneet naiset kulkivat radalla jo kovempaa. Hän sinnitteli miehistä viimeisenä maaliin ajassa 4.24.59. Sija oli 26:s.

”Kaikki jäi hölskymään vatsaan”

Partanen asteli vaikeuksiin samoihin aikoihin Kinnusen kanssa.
– Lämpö ei tuntunut pahalta, mutta alusta asti oli tunne, ettei neste imeydy. Kaikki jäi hölskymään vatsaan, mutta helteessä oli silti pakko juoda, Partanen kertoi.
– Ei siinä voinut oikein tehdä mitään, kun olimme kokeilleet normaalin nesteen lisäksi myös kokista, osmosalia ja vatsaa rentouttavaa lääkettä.
Myös Partanen joutui oksentamaan.
– Sitä tuli niin paljon, että ilmeisesti mikään ei ollut imeytynyt. Energia loppui, ja jalkakrampit alkoivat.
Matka jäi kesken.
– Oli isot odotukset, joten tämä on valtava pettymys. Jotenkin tämä tästä silti jatkuu, kun on jatkunut ennenkin.
Kilpailun jälkeen Partanen ei tarvinnut nesteytystä. Juomat alkoivat imeytyä heti keskeytyksen jälkeen, kun rasitus oli ohi.

Viisi pullollista tippaa

Ojala saatiin tolpilleen vain runsaalla nesteytyksellä.
– Lämpö vei miehen. Neste ei imeytynyt, ja energiat loppuivat, Ojala tiivisti tapahtumat.
– Sain viisi pulloa tippaa. Se kertoo, miten kuivaksi mies meni.
Ojala oli nesteongelmista yhtä ihmeissään kuin kokeneemmat edustajat.
– Kyllä tätä asiaa pitää miettiä minua viisaampien ihmisten kanssa. Ongelmat alkoivat, kun esiviilennyksen vaikutus lakkasi. Lisäsimme nestettä, mutta kaikki tuli ylös.
Mitalistit selvittivät rankat olot vauhdilla. Ukrainalainen Marian Zakalnitskii voitti mestaruuden ajalla 3.46,32. Olympiavoittaja Matej Toth otti hopean Slovakiaan ajalla 3.47,27. Valko-Venäjän Dimitri Dziubin oli kolmas ajalla 3.47.59.

Kuikka kesti sitkeästi maaliin

Tiia Kuikka oli ihmeissään 50 kilometrin kävelyurakan jälkeen. Hän huomasi jo kilpailun aikana, että samaan aikaan matkaan lähteneet suomalaiset mieskävelijät joutuivat vaikeuksiin. Kävelynelikon kokemattomin pystyi yllättäen vahvimpaan suoritukseen.
Kuikka taisteli maaliin ajassa 4.35.56, joka riitti 13. sijaan. Hän jäi raskaissa oloissa ennätyksestään vain kolme minuuttia.
– Jaa, paras suomalainen. En olisi uskonut. Huomasin matkalla, että pojilla oli ongelmia, Kuikka hämmästeli ensimmäisen arvokisastarttinsa jälkeen.
Kilpailun alku tuntui Kuikasta helpolta. Se sai hänet nostamaan rytmiä.
– Teknisesti kilpailu sujui hyvin, mutta intoilin alkumatkasta vähän liikaa, Kuikka tunnusti.
Se kostautui lopussa.
– Vika kymppi oli vaikea, mutta pahin paikka oli 38 kilometrissä, Kuikka kertoi.
Naisten 50 kilometrin kävely oli arvokisojen ohjelmassa nyt ensimmäistä kertaa.
Voittoon kamppaili portugalilainen Ines Henriques. Henriques asteli maaliin ajassa 4.09.21. Ukrainan Alina Tsvilii oli toinen ennen Espanjan Julia Takacsia.

Raitanen juoksi 3 000 metrin esteiden ennätyksensä

Estejuoksija Topi Raitanen nostatti suomalaistunnelmia. Raitanen voitti rohkealla kirillä alkueränsä ja otti komeasti loppukilpailupaikan ennätysajallaan 8.28,48.
Samalla Raitanen pääsee eroon viiksistään. Ne hän oli luvannut ajella uransa ensimmäisen 8.30:n alituksen jälkeen.
Hitaasti kiihtynyt alkuerä ei ollut vauhdinjaoltaan täydellinen ennätysjuoksu, joten Raitasella pitäisi olla vielä vara parempaan. Nyt kyse on siitä, miten hän palautuu torstain loppukilpailuun.
– 22-vuotiaiden EM-kisoissa Byggoszczissa jalat olivat finaalissa vetelät. Nyt pitää pyrkiä siihen, ettei niin kävisi, nuorten kisoissa neljänneksi sijoittunut Raitanen tiedosti haasteen.
– Joka tapauksessa tavoitteeni oli päästä finaaliin, joten tästä eteenpäin kaikki on bonusta.
Alkuerä alkoi leppoista vauhtia. Raitanen seurasi tilanteen kehitystä rauhallisesti, kunnes hän päätti nousta kärkipaikoille 600 metriä ennen maalia.
Raitasen kiristynyt vauhti vei hänet yllättäen kärkipaikalle asti reilu kierros ennen maalia. Raitanen säilytti edelleen malttinsa eikä ryhtynyt turhaa jarruttelemaan.
– Tarkoitukseni ei ollut nousta kärkeen, mutta juoksu tuli helposti, kuten se oli tullut alusta asti, Raitanen kertoi.
Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan kilpaileva Raitanen kohensi alkuerissä ennätystään yli kolme sekuntia. Hän oli erien toiseksi nopein Yohannes Chiappinellin jälkeen. Italialainen voitti toisen alkuerän ajalla 8.28,41.
Raitanen nousi ennätyksellään Suomen kaikkien aikojen tilastossa 13:nneksi.

Arttu Vattulaisen nappijuoksu riitti 18. sijaan

Berliinin illassa nähtiin tiistaina myös iloinen suomalaisilme. Se viipyi tyytyväisen Arttu Vattulaisen kasvoilla.
Vattulainen oli mielissään, kun hän onnistui naulaamaan taktiikkansa 10 000 metrin juoksun loppukilpailussa. Tuloksena oli 18:s sija ajalla 29.12,02, joka on toiseksi paras hänen urallaan.
– Meni kuten piti. Hallittu, aika täydellinen juoksu näissä oloissa, Vattulainen myhäili.
Vattulainen pysytteli alussa joukon hännillä ja alkoi sitten poimia uupuvia miehiä edeltään. Hän aloitti nousun sijalta 32, joten miestä taittui edestä aika lailla.
– Ajatus oli juosta ensimmäinen puolikass vähän rauhallisemmin ja kiristää sitten. Se onnistui, eikä matkalla ollut oikeastaan mitään vaikeuksia, Vattulainen kertoi.
Loppukesään mahtuu vielä 5 000 metrin kilpailu Italiassa, Ruotsi-ottelu ja mahdollisesti maratonkokeilu lokakuussa.
– Jatkan kyllä ratajuoksuja, mutta harkitsen myös vaihtoehtoa, että siirtyisin maantielle ja maratonille, Vattulainen kertoi ennen Berliinin EM-finaalia.
Euroopan mestaruuden voitti Ranskan Morhad Amdouni ajalla 28.11,22. Belgian Bashir Abdi oli loppukirissä toiseksi vahvin ja nappasi hopeaa ajalla 28.11,76.
Italian Yemaneberhan Crippa sijoittui pronssille.

Murto ja Nikkanen ulos naisten seiväsfinaalista

Wilma Murto ja Minna Nikkanen ovat karsiutuneet seiväshypyn naisten EM-finaalista Berliinissä. Molempien karsintatulokseksi jäi 435. Nikkanen oli karsinnassa jaetulla 13. sijalla ja Murto jaetulla sijalla 17.
Tulos 435 riitti viimeiseen finaalipaikkaan, mutta Murrolla ja Nikkasella oli sen verran huono saldo aiemmista korkeuksista, että urakka päättyi karsintaan. Kreikan Ekaterini Stefanidi voitti karsinnan tuloksella 455.
Murron tämän kauden ykköstulos on 460, joten hän jäi kauas parhaastaan. Nikkanen on ylittänyt tällä kaudella ulkona 435, joten hän sivusi parastaan. EM-finaali kisataan torstaina.

Kuivisto jäi 800 metrillä alkueränsä toiseksi viimeiseksi

Suomen Sara Kuivisto ei päässyt naisten 800 metrin välieriin. Kuivisto juoksi ajan 2.02,62, jolla hän jäi alkueränsä toiseksi viimeiseksi.
Kuiviston alkuerän nopein oli Ruotsin Hanna Hermansson (2.01,33). Alkuerien nopein oli Ukrainan Olha Lyakhova ajalla 2.00,26.
Viivi Lehikoinen sijoittui alkueränsä viidenneksi naisten 400 metrin aitajuoksussa. Lehikoinen, 18, karsiutui välieristä ajalla 58,43. Hänen ennätyksensä on 56,49.
Lehikoisen alkuerän nopein oli kilpailuoikeuden saaneita venäläisiä urheilijoita edustava Vera Rudakova, joka kellotti ajan 56,24.

Mäkitörmä jäi yli metrin kuulan loppukilpailupaikasta

Suomalaiskuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä karsitui naisten kuulantyönnön loppukilpailusta. Mäkitörmä työnsi karsinnan ensimmäisellä yrityksellään 16,04 ja jäi karsinnan 20:nneksi.
Kalevan kisoissa ennätyksensä 16,95 työntäneen Mäkitörmän olisi pitänyt venyä yli ennätyksensä päästäkseen loppukilpailuun. Mäkitörmä onnistui tiistaina vain ensimmäisellä yrityksellään, jolla hän tuuppasi kuulan 16,04 metriin. Toinen kaari tuupertui 15,50 metriin. Kolmas oli yliastuttu.
– Ensimmäinen työntö oli rento, mutta siinä ei ollut tarpeeksi paukkuja, Mäkitörmä kertoi.
– Sen jälkeen työntöihin taisi tulla yliyrittämistä. Niin sen voi sanoa.
Mäkitörmä kilpaili uransa ensimmäisissä arvokisoissa.
Loppukilpailupaikkaan olisi tarvittu tulos 17,17. Karsinnan paras oli Saksan Christina Schwanitz, joka tuuppasi 18,83.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic