Lounais-Häme

Kipparin virhe näyttää aiheuttaneen vesibussin uppoamisen Pietarsaaren edustalla - uponnut alus voidaan ehkä korjata

Pietarsaari
02.08.2018, 16:58

Kotimaa

Pietarsaaren vesibussionnettomuuden syynä vaikuttaa olleen inhimillinen erehdys, vahvistaa vesibussi m/s Mässkärin omistavan yrityksen hallituksen puheenjohtaja Anders Boström STT:lle.
– Ilmeisesti edellinen kippari on sulkenut jäähdytysvesihanan ja seuraava ei ole hoksannut sitä avata. Siitä seuraa, että moottorin kuumat osat ylikuumenevat ja kumiosat palavat poikki, jolloin ne rupeavat vuotamaan vettä, kertoo Boström.
Boströmin mukaan aluksessa ei ilmeisesti ole ollut varoitusmerkkiä, josta kapteeni näkisi tällaisessa tilanteessa ylikuumenemisen vaaran.
– Ilmeisesti ei. Me korjattiin koko järjestelmä viime vuonna ja vaihdettiin ihan uusiksi kaikki nämä. Silloin kun moottori ylikuumenee, silloin varmaan tulee signaali kipparille, mutta kun muut osat ylikuumenevat, niin se ei näy mistään.
Jäähdytysjärjestelmän lisäksi muutkin aluksen osat oli uusittu tänä ja viime vuonna. Aluksen kunto oli Boströmin mukaan erinomainen.
– Mutta ei ilmeisesti ole insinöörit keksineet sellaista vempelettä, joka olisi inhimilliseltä erehdykseltä suojassa.

Kaksi ylimääräistä lasta matkustajina

Vesibussista pelastettiin 27 ihmistä, mutta matkustajia siihen mahtuu tavanomaisesti vain 22, minkä lisäksi tilaa on kolmelle miehistön jäsenelle. Mukana oli useita lapsia.
– Kippari sanoi minulle, että olisi pitänyt jättää kaksi lasta laiturille, eikä hänellä ollut kanttia tehdä sitä, Boström sanoo.
Matkustajien määrä ei kuitenkaan Boströmin mukaan liity mitenkään onnettomuuteen. Matkustajien ja miehistön pelastus sujui hänen mukaansa rauhallisesti.
– Hyvässä järjestyksessä kaikki saivat liivit ja pääsivät kuivin jaloin seuraavaan paattiin ja sieltä rantaan. Kävin heitä haastattelemassa siltä varalta, että kriisiapua olisi tarvittu, mutta kaikki olivat hyvällä tuulella.
Boströmin mukaan jopa uponnut alus saattaa olla vielä korjattavissa merikelpoiseksi.
– Vene nostetaan ylös. Ilmeisesti sille ei ole käynyt sen kummemmin kuin että se on täynnä vettä. Olemme toiveikkaita, että se on korjattavissa.

Hälytys puoli yhden jälkeen iltapäivällä

Tapahtumapaikka on Ådön kalasataman pohjoispuolella, ja hälytys onnettomuudesta tuli pelastuslaitokselle vähän puoli yhden jälkeen iltapäivällä. Paikalle lähti useita pelastusyksiköitä.
Guy Bokull, jonka kesämökki on vajaan kilometrin päässä turmapaikasta, näki tapahtuman.
– Vene kulkee Pietarsaaresta Mässkäriin. Näimme mökiltämme, että kaikki matkustajat olivat veneen takaosassa, mikä vaikutti aika oudolta. Ketään ei ollut keulassa.
Pian vene alkoi upota ja se upposi Bokullin mukaan nopeasti, vain muutamassa minuutissa.
– Veneen perä painui koko ajan syvemmälle ja syvemmälle veteen.
Yksityisveneet tulivat pian paikalle ja pelastivat ihmiset.
– Aluksesta nousi savua ja sitten se pysähtyi ja ajelehti tuulessa, ennen kuin upposi, Bokull kertoo STT:lle.
Länsi-Suomen merivartioston mukaan onnettomuus alkoi vesibussin vuodosta. Alus otti vettä sisään ja upposi alkuun puolittain.
Myös Sipoossa upposi perjantaina vesibussi, jonka matkustajat saatiin veneestä laituriin jo ennen veneen uppoamista. Siellä uppoaminen johtui todennäköisesti aluksen puurungon kuivumisesta, kertoi Onnettomuustutkintakeskus.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti