Lounais-Häme Humppila

"Kipukynnyksellä ollaan" – tuloveroprosentti säilynee ennallaan Humppilassa

Tuloveroprosenttia ei aiota nostaa, vaikka kuntatalouden alijäämä kurkkii ensi vuonnakin.
Humppila on eurojahdissa laatiessaan ensi vuoden talousarviota. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppila on eurojahdissa laatiessaan ensi vuoden talousarviota. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppila tuntee budjettituskaa. Ensi vuoden talousarviota valmistellaan kunnassa tiukassa raossa: kunnan tilinpäätöksen pitäisi olla tasapainoinen tai ylijäämäinen.

– En uskalla luvata, että siihen päästäisiin. Onneksi menot ja tulot ovat tasapainossa, mutta poistoja emme saa katettua, kommentoi kunnanjohtaja Jari Keskitalo.

Humppila ei kuitenkaan lähde korjaamaan tilannetta nostamalla kuntalaisten verotusta. Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että tuloveroprosentti säilytetään ensi vuonna tämänvuotisessa tasossa eli 22 prosentissa.

– Tässä ollaan jo kipukynnyksellä. Mielestäni veronkorotus ei ole Humppilassa mahdollinen nykytilanteessa. Jos kunnat laajemmin lähtisivät verotustaan korottamaan, silloin sitä voisi harkita, arvioi Keskitalo.

 

Humppila kolkuttelee jo ahkerimpien verottajien kärkeä. Tänä vuonna suomalaiskuntien kovimmat tuloveroprosentit ovat 22,50 ja matalimmat 17.

Humppilassa korotus nykytasolle tehtiin vuodesta 2017 lähtien.

Humppilassa arvioidaan, että kunnan verotulot nousevat ensi vuonna 11 000 eurolla. Ennakkotietojen mukaan valtio-osuudet kasvavat vajaalla 380 000 eurolla. Sote-maksujen kunta luottaa pysyvän tämänvuotisella tasolla.

Talousarviovalmistelun tässä vaiheessa näyttää, että alijäämää kertyy kunnassa ensi vuonna noin 290 000 euroa.

– Sitä saadaan ehkä vielä valmistelussa hieman siivottua, Keskitalo pohtii.

Viime vuodelta kunta kirjasi ylijäämäisen tuloksen.

 

Kunnan taseessa on pohjilla alijäämää nyt noin 278 000 euroa ja tältäkin vuodelta on tuntuva alijäämä luvassa.

Kunta pyrkii nyt kasvattamaan tulojaan ja vahvistamaan veropohjaa. Talouden tasapainotusohjelmalla etsitään ratkaisuja kulujen hallintaan.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnassa kannetaan kiinteistöverot tämän vuoden tapaan. Viime vuonna ne tuottivat vajaat 550 000 euroa.

 

Kunnanhallitus käsitteli myös taloussuunnitelmaa tuleville vuosille. Vuodet 2020–2022 tarjoavat Humppilalle haasteiksi matalan tulokehityksen ja vähenevät valtionosuudet, hupenevan väestön ja sosiaali- ja terveysmenojen kasvun. Sote-valmistelu ja kuntakonsernin talouden turvaaminen tuovat oman epävarmuutensa.

Kuntaa tulisi myös kehittää seudullista ja maakunnallista kehittämispotentiaalia hyödyntäen.

 

Kunnanhallitukselle määritellään tavoitteeksi kunnan markkinointi, jossa hyödynnetään palvelutuotannon uudistuksia sekä valtateiden kehityssuunnitelmien hyödyntäminen.

Kunnanhallituksen tulee myös löytää keinot negatiivisen väestökehityksen katkaisemiseen, seudullisen yhteistyön hyödyntämiseen elinvoiman kehittämisessä sekä kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtimiseen. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat